Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Νέο είδος δελφινιού ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... onlycy.com
Επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Αμαζονίας στη Βραζιλία ανακάλυψαν στο ποτάμι Araguaia, το πρώτο νέο είδος ποταμίσιου δελφινιού από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.   Το νέο είδος που πήρε το όνομα του ποταμού, ανήκει στην οικογένεια
των ποταμίσιων δελφινιών, από τα πιο σπάνια ζώα του πλανήτη. Αυτά τα δελφίνια έχουν μακρινή συγγένεια με τα θαλάσσια ξαδέλφια τους, από τα οποία τους ξεχωρίζει το μακρύ ρύγχος που χρησιμοποιούν για να κυνηγούν τα ψάρια στις λάσπες στο βάθος του ποταμιού.
Υπάρχουν μόνο τέσσερα γνωστά είδη από τα οποία τα τρία έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικά απειλούμενα. Το τελευταίο είδος που ανακαλύφθηκε μετρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, γύρω στα 100 μέλη στον ποταμό Araguaia. Οι επιστήμονες όμως ανησυχούν, καταρχάς λόγω της μικρής γενετικής ποικιλομορφίας και κατά δεύτερον για τον ανθρώπινο παράγοντα.
Από τη δεκαετία του 1960 ο ποταμός βιώνει σημαντικές ανθρώπινες πιέσεις μέσω της γεωργικής και της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, όπως και εξαιτίας κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Τα δελφίνια για να φάνε ψάρι, ληστεύουν τα δίχτυα των ψαράδων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τα πυροβολούν.

Πηγή: www.lifo.gr
- See more at: http://www.onlycy.com