Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

"Πρόκληση πολιτών και κοινωνίας" γράφει ο Αγγελος Αγγελίδης

πρόκληση
πολιτών και κοινωνίας
                    γράφει  ο  Αγγελος Αγγελίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Αιγινίου (1999-2007) 

Μέσα από μακρόχρονη ενασχόληση με τα κοινά και κοινωνικά θέματα,
θέλω να πιστεύω ότι πέρασαν οι εποχές της στείρας προσωπικής αναμέτρησης, της εγωιστικής εμμονής, της κομματικής χειραγώγησης και εκμετάλλευσης και του
καταναγκασμού της αρνητικής ή γκρίζας ψήφου. Σήμερα οι ανάγκες των κοινωνιών απαιτούν γνώση και εμπειρία, ομαδικό και δημοκρατικό πνεύμα, συνεργασίες ανάπτυξης, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια και κυρίως καθαρούς στόχους και συμπεριφορές.
Πέρα από την ανάγκη να υποστούμε άθελα ή ηθελημένα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ζούμε και την μεγάλη ανάγκη της εξυγίανσης της διαχείρισης των κοινών θεμάτων και της ηθικής αναβάθμισης των θεσμών και της συμπεριφοράς μας απέναντι σ΄ αυτούς. Χρόνιες αρρωστημένες καταστάσεις πρέπει να βρουν νέους δρόμους και θα είναι τραγικά ανόητο να παραμείνουμε απλά και μόνο στις διαπιστώσεις. Έχουμε στα χέρια μας αποκλειστικά όλη τη δύναμη που χρειάζεται για να κάνουμε τα βήματα προς την θεμελίωση μιας άλλης εποχής στις μεταξύ μας σχέσεις.
Η εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δυστυχώς απ΄την αρχή έδειξε ουσιαστικές αδυναμίες αφήνοντας μετέωρες τις περισσότερες επαγγελίες. Όμως πέρα από τις άλλες αλλαγές με την αναγκαστική επιβολή του γιγαντώματος των νέων Καλλικρατικών Δήμων έχουμε και τον πλουραλισμό στη συμμετοχή των προσώπων. Σπάζουν σιγά-σιγά αλλά αναγκαστικά οι πρώτες εκείνες σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των υποψηφίων και των ψηφοφόρων. Χαλάει σταδιακά η άμεση αντίληψη και η δια ζώσης αξιολόγηση των προσώπων και χάνεται η δέσμευση λόγω συγγένειας, λόγω γειτονιάς, λόγω επαγγελματισμού, λόγω μιας άλλης ανυπέρβλητης αιτίας.
Σήμερα μπορεί να ξεθωριάζουν κάποιες αξίες αλλά καλείται πλέον ο πολίτης να δώσει αξιοκρατικά και μόνο αξιοκρατικά την ψήφο του σε υποψήφιο Δήμαρχο ή κάποιον άλλον αιρετό. Χάνεται το συναίσθημα αλλά επικρατεί ο ορθολογισμός στην κρίση για την πρόκριση του ικανότερου. Χάνεται η ατομική ευαισθησία και στην θέση της μπαίνει η ψυχρή λογική και η επαγγελματική ομαδική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Είναι ανάγκη να καταλάβουμε πως η επιτυχία στην πορεία των κοινωνιών μας δεν θα είναι υπόθεση ενός ικανού και χαρισματικού άνδρα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά θα είναι το συνιστάμενο αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων των έντιμων, ικανών και αποφασισμένων για δουλειά εμπλεκόμενων συμπολιτών μας.  Συνέπεια των παραπάνω είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών που πιστεύουν ότι κάτι μπορούν να προσφέρουν μέσα από την προσωπική τους πρώτα αυτοκριτική και αυτογνωσία. Η δε καλλιέργεια της συνείδησης για λογική και αξιοκρατία θα είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία.
Επειδή πιστεύω ότι πολλά χάσαμε στο παρελθόν αισθάνομαι την ανάγκη να τα επανορθώσουμε και μάλιστα γρήγορα και σε σταθερές βάσεις διότι διαφορετικά θα τα χρωστάμε διπλά στις επόμενες γενιές. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δουλεύουμε ομαδικά, ισότιμα, ηθικά, πολιτισμένα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή για την συγκρότηση και εκλογή μιας Νέας Δημοτικής Αρχής που άξια θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ιεράρχησης, της διαχείρισης και της επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής για μια καλύτερη Βόρεια Πιερία. Όλα τα διαδικαστικά προβλήματα προς τούτο εύκολα μπορούν να ξεπεραστούν αρκεί να υπάρξει πραγματική θέληση για συνεργασίες και το κοινό συμφέρον. Σημειώνω δε ότι κυρίως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο ζύμωμα, πριν δηλαδή αρχίσουν να φαίνονται οι όποιες αδυναμίες ορισμένων που ίσως να κινήθηκαν νωρίς. Αργότερα αυτό το ηθικό τους πλεονέκτημα θα μετατραπεί σε προσωπικό άγχος και ίσως το πρόβλημα της αποχώρησης ή της απομόνωσης να είναι σκληρό και οδυνηρό.
 
                                                                                    έντιμα
                                                                          Αγγελος Αγγελίδης