Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κλοπή καλωδίων χαλκού από κολώνες φωτισμού στο οδικό δίκτυο της Εθνικής Οδού Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης

Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε από τις κλοπές καλωδίων επί του άξονα της Εθνικής
Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών ανέρχεται στις 90.000 Ευρώ
Κατασχέθηκαν 175 μέτρα χάλκινων καλωδίων
Συνελήφθησαν την (26.11.2013) πρώτες πρωινές ώρες, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου, δύο ημεδαποί 33 και 34 ετών, για κλοπή καλωδίων χαλκού από κολώνες φωτισμού στο οδικό δίκτυο της Εθνικής Οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Ειδικότερα, στην Εθνική Οδό Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, εντοπίστηκε το Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι προαναφερόμενοι και σε αστυνομικό έλεγχο του οχήματος βρέθηκαν:
  • (7) καλώδια υψηλής τάσης συνολικού μήκους (175) μέτρων και
  • κοπτικά εργαλεία.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι νωρίτερα την ίδια ημέρα, αφαίρεσαν τα ανωτέρω καλώδια από φρεάτια που βρίσκονται στην βάση κολώνων φωτισμού της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών (ύψος Γέφυρας Ποτίδαιας).
Τα προαναφερόμενα καλώδια κατασχέθηκαν προκειμένου να αποδοθούν σε αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επιπλέον, κατασχέθηκε και το ανωτέρω Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες κατά το μήνα Οκτώβριο του 2013 από το ίδιο κύκλωμα φωτισμού στην γέφυρα της Ποτίδαιας, αφαίρεσαν καλώδια επιπλέον άλλες τέσσερις (4) φορές, τα οποία τα μετέφεραν σε εγκαταλειμμένο μαντρί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια, αφού αφαιρούσαν τον χαλκό μέσα από το περίβλημα των καλωδίων, τον διέθεταν έναντι του ποσού των (4,10) Ευρώ το κιλό, σε μάντρες εμπορίας παλιών αντικειμένων στη Θεσσαλονίκη.
Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, επιπλέον προέκυψε ότι ο 34χρονος, μόνος του ή μαζί με ένα ακόμα άγνωστο άτομο, το τελευταίο έτος αφαίρεσε επιπλέον εννέα (9) φορές καλώδια από στύλους φωτισμού επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και από το χώρο στάθμευσης γηπέδου στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, από στύλους φωτισμού επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, αφαιρέθηκαν καλώδια:
  • μήκους περίπου (2,5) χιλιομέτρων την άνοιξη του 2013 στο ύψος κόμβου Σωζόπολης Χαλκιδικής,
  • μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου, το έτος 2013 χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος, στο ύψος αερογέφυρας Αγίου Παύλου Χαλκιδικής,
  • μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου την άνοιξη του έτους 2013 στο ύψος κόμβου Λακκώματος Χαλκιδικής,
  • μετά από διάστημα μίας εβδομάδας περίπου, στο ίδιο σημείο, αφού αποκαταστάθηκε η βλάβη,
  • την άνοιξη του 2013 στον κόμβο Νέων Φλογητών Χαλκιδικής,
  • την άνοιξη του 2013 στον κόμβο Πορταριάς Χαλκιδικής,
  • μήκους 1 χιλιομέτρου περίπου τον χειμώνα του έτους 2012 χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος, στον κόμβο Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής,
  • προ ενός έτους περίπου, χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, ενώ
το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2013 στη Θεσσαλονίκης, αφαίρεσε καλώδια από τους στύλους φωτισμού εντός του χώρου στάθμευσης οχημάτων γηπέδου.
Κατόπιν ερευνών εντοπίστηκαν δύο από τις προαναφερόμενες μάντρες εμπορίας παλαιών αντικειμένων, ιδιοκτησίας η πρώτη 48χρονου ημεδαπού στην οποία εργάζεται ως υπεύθυνος 26χρονος ημεδαπός και η δεύτερη 63χρονου ημεδαπού,καθώς και το προαναφερόμενο μαντρί, εντοπίστηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους ανωτέρω χώρους βρέθηκαν:
  • στη δεύτερη μάντρα, ιδιοκτησίας του 63χρονου, επτά (7) κιλά καλωδίων χαλκού σε κουλούρες τις οποίες κατείχε χωρίς παραστατικά και
  • στο μαντρί πλήθος πλαστικών περιβλημάτων καλωδίων
Σε βάρος των τριών ανωτέρω, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ενώ η προαναφερόμενη ποσότητα καλωδίων χαλκού κατασχέθηκε.
Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε από τις κλοπές καλωδίων επί του άξονα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών ανέρχεται στις 90.000 Ευρώ.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκιδικής.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.