Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

"Τιμοκατάλογος" του Αρείου Πάγου για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα

"Τιμοκατάλογο" ναρκωτικών εξέδωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών με εντολή του Αρείου Πάγου
Αν και προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο Άρειος Πάγος σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών συνέταξαν λίστα με ενδεικτικές τιμές πώλησης των ναρκωτικών, πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβεται η διευκόλυνση της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.
Αυτό επειδή, σύμφωνα με το Έθνος, οι κατηγορούμενοι κρίνονται από το δικαστήριο με βάση το «προσδοκώμενο όφελος», που εκτιμάται ότι αποκομίζουν.
Υπολογίζεται δηλαδή το οικονομικό όφελος που θα έχουν οι δράστες από την παράνομη πώληση των ναρκωτικών κ.α. επιβάλλονται οι ποινές.
Το ζήτημα της βαρύτητας της απειλούμενης ποινής ρυθμίζεται σε σχέση με την κατ' επάγγελμα διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και το προσδοκώμενο όφελος του δράστη.
Ως όριο του ύψους του ποσού του προσδοκώμενου οφέλους, τίθεται το ποσό των 75.000 ευρώ για την ιδιαίτερη διακεκριμένη περίπτωση.
Βέβαια, ο τιμοκατάλογος που συνέταξε το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών είναι εν μέρει άδικο απέναντι στους κατηγορούμενους, αφού σε έναν έμπορο ναρκωτικών που θα προμηθεύσει με 1 κιλό κοκαΐνη ένα «ντίλερ» στην τιμή των 45.000 ευρώ θα επιβληθεί μικρότερη ποινή από ότι στον ντίλερ, ο οποίος θα το πουλήσει γραμμάριο – γραμμάριο για 80.000 ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές.
Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που σχολίασαν αρνητικά το εγχείρημα, κάνοντας λόγο για ατυχέστατη νομοθετική πρόβλεψη.