Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πραγματικοί λόγοι της απόφασης των Βρετανών για τη Συρία

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
03/09/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μπορεί πολλοί να ξαφνιάστηκαν και άλλοι τόσοι (μεταξύ των οποίων και οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ) να χαρακτήρισαν «κόλαφο» για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Στην πραγματικότητα, όμως, η απόρριψη της πρότασης Κάμερον ήταν περισσότερο από αναμενόμενη.
Η απόρριψη της πρότασης Κάμερον ερχόταν από το παρελθόν.
Οι ρίζες της βρίσκονται στον πόλεμο στο Κόσσοβο, απλώθηκαν με τον πόλεμο στο Ιράκ και έκτοτε φέρουν ονοματεπώνυμο: Άλαστερ Κάμπελ.
Ο λόγος για τον διαβόητο spin doctor του Εργατικού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, τον τότε υπεύθυνο επικοινωνίας του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στρητ, που μέχρι σήμερα κατηγορείται για προπαγάνδα και κατασκευή στοιχείων, προκειμένου να δικαιολογηθεί η
συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.
Στη γηραιά Αλβιόνα μαζεύτηκαν πολλά.
Από τις κατηγορίες κατά του ανταποκριτή του BBC Τζον Σίμπσον στη Γιουγκοσλαβία, που το προπαγανδιστικό επιτελείο του Μπλερ είχε αποκαλέσει «παπαγαλάκι του Μιλόσεβιτς» και εκείνος είχε απαντήσει πως «η δημοσιογραφία υπάρχει για να λέει στους ανθρώπους περισσότερα, όχι λιγότερα».

Από τότε που ο διάσημος δημοσιογράφος του «Ιντιπέντεντεντ» Ρόμπερτ Φισκ εγκατέλειψε το μέτωπο και έσπευσε στις Βρυξέλλες για να ρωτήσει αν και στο Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιήθηκαν, όπως στο Ιράκ, βόμβες ουρανίου και ο τότε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σέι, στο πλευρό του οποίου είχε προστρέξει ο Κάμπελ, είχε απαντήσει: «Υπάρχει άλλη ερώτηση;».

Από τότε που ο ιστορικός Άλαστερ Χορν είχε αποφανθεί πως «το Κοσσυφοπέδιο κατέληξε να γίνει ο πιο μυστικός πόλεμος στην Ιστορία».
Από τότε που ο Βρετανός ανταποκριτής Τζέικ Λιντς είχε γράψει πως «μας πρόσφεραν μπόλικο υλικό, αλλά καθόλου ενημέρωση» και ο συνάδελφός του Πήτερ Νταν είπε πως αυτή ήταν «η πρώτη διεθνής σύγκρουση που διεξήχθη από τους εκπροσώπους του Τύπου».
Όταν, μετά το τέλος του πολέμου, οι ερευνητές αποφάνθηκαν πως στο Κόσσοβο δεν είχε συντελεστεί γενοκτονία, ο βρετανικός Τύπος υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι θυσίασε την αξιοπιστία του στον βωμό της πολεμικής προπαγάνδας.
«Να θάψουμε τις ειδήσεις»!
Μετά, ξέσπασε ο πρώτος πόλεμος του 21ου αιώνα, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.
Και πάλι συγκλονίστηκε η Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε πως μια ώρα μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, η Τζο Μουρ, σύμβουλος επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, έσπευσε να στείλει ένα κυνικό ηλεκτρονικό μήνυμα στους συνεργάτες της: «Είναι τώρα μια καλή ευκαιρία για να θάψουμε τις ειδήσεις που δεν μας συμφέρουν»!
Έκτοτε, οι αποκαλύψεις για την προπαγάνδα περί τα αίτια πότε του ενός και πότε του άλλου πολέμου υπήρξαν τόσο πολλές, που ήταν βέβαιο ότι η Βρετανία δεν θα… άντεχε!
Για παράδειγμα, την ημέρα που 1.700 Βρετανοί πεζοναύτες έφευγαν για το Αφγανιστάν, η Nτάουνινγκ Στρητ διοχέτευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ανακάλυψαν στο Ανατολικό Αφγανιστάν εργαστήριο κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

elzoni.gr