Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Χωρίς σχολεία οι Έλληνες μετανάστες

Πέτρος Σιδερέας

«Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά σχολεία στο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης το οποίο έχει ως πρωτεύουσα τη Στουτγκάρδη και φιλοξενεί τους περισσότερους Έλληνες
από κάθε» άλλο κρατίδιο της χώρας. Τα στοιχεία που παραθέτει ο γενικός γραμματέας της κοινότητας Βάδης – Βυρτεμβέργης, Ανδρέας Σαλμανίδης μιλούν από μόνα τους, καθώς από τα 170 δημοτικά και γυμνάσια που δίδασκαν την ελληνική γλώσσα στην περιοχή το 2010, πλέον συνεχίζουν να λειτουργούν τα 14, ενώ οι μαθητές που φοιτούσαν σε αυτά πριν 3 χρόνια έφταναν τους 4.760, τη στιγμή που τη φετινή χρονιά έφτασαν μόλις τους 2.300. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμανίδη σημαντική ευθύνη για την καθίζηση της ελληνικής εκπαίδευσης των ομογενών φέρει το ελληνικό κράτος, επιδεικνύοντας πλέον απόλυτη αδιαφορία για την διαμορφωθείσα κατάσταση, καθώς έχει πάψει να στηρίζει οικονομικά τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία δεν στελεχώνει πια με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα.

Όσο για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ο κ. Σαλμανίδης εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να λειτουργούν περισσότερα από τα μισά σχολεία απ’ όσα λειτούργησαν τον περασμένο χρόνο. Το αποτέλεσμα, για όσες οικογένειες επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία, είναι αυτά να μην επαρκούν για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του συνόλου των ομογενών μαθητών.

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από το ελληνικό κράτος
Ο κ. Σαλμανίδης τονίζει ότι έχουν επανειλημμένα σταλεί επιστολές από πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς συλλόγους, αλλά και άλλους φορείς των Ελλήνων της Γερμανίας, προς το ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο ποτέ να πάρουν απάντηση. Σημειώνει μάλιστα ότι μόλις δύο βουλευτές  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυναν στο σύνολο των κομμάτων του κοινοβουλίου, για συμμετοχή στο Πανγερμανικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις 4 Απριλίου 2013 για την ελληνική εκπαίδευση, στο οποίο μετείχαν 3.000 άνθρωποι.

Μόνη λύση για τους Έλληνες του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης πλέον φαντάζει η γερμανική πρόταση για κάποια δίγλωσσα σχολεία, τα οποία φυσικά θα λειτουργούν υπό την πλήρη εποπτεία του γερμανικού κρατιδίου, ως απόρροια της παντελούς οικονομικής –και όχι μόνο- απουσίας του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Παιδείας από το κάδρο της εκπαίδευσης των ομογενών.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Σαλαμανίδης στο zougla.gr:





http://www.zougla.gr