Στις 2 Αυγούστου του 1913, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό κράτος, δυο Ελβετοί φιλέλληνες, ο πρωτοπόρος
φωτογράφος Fred Boissonas και o κριτικός τέχνης και Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης Daniel Baud Bovy, με την καθοδήγηση του Λιτοχωρίτη κυνηγού Χρήστου Κάκκαλου, ύστερα από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να αναρριχηθούν στην ψηλότερη κορυφή του Όλυμπου και της Ελλάδας, στα 2.917 μέτρα.
φωτογράφος Fred Boissonas και o κριτικός τέχνης και Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης Daniel Baud Bovy, με την καθοδήγηση του Λιτοχωρίτη κυνηγού Χρήστου Κάκκαλου, ύστερα από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να αναρριχηθούν στην ψηλότερη κορυφή του Όλυμπου και της Ελλάδας, στα 2.917 μέτρα.
Φέτος, 100 χρόνια μετά, μια ομάδα ντόπιων ενεργών πολιτών και καλλιτεχνών, δημιουργεί χωρίς αρχικό budget ένα φεστιβάλ τεχνών, μουσικής, ιδεών και γαστρονομίας, στους πρόποδες του βουνού, στους χώρους του Διεθνούς Ιδρύματος του Μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Αλεξάνδρειο» και στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Λιτοχώρου. Στόχος είναι η ανάδειξη του «θεϊκού» βουνού σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, η καλλιτεχνική δημιουργία, η συνεύρεση ανθρώπων, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Το βασικότερο όμως είναι η μετάδοση ενός αισιόδοξου μηνύματος ότι παρά τα τόσα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια φλόγα που μπορεί να φωτίσει τις καρδιές των ανθρώπων και να ενισχύσει την επιθυμία τους να φτάσουν σε οποιαδήποτε κορυφή. Στο διάστημα 2 με 5 Αύγουστου 2013, λοιπόν, εγκαινιάζονται και διαρκούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, εικαστικές εκθέσεις σύγχρονης και κλασικής τέχνης, μουσικές συναυλίες (Ευανθία Ρεμπούτσικα, Cayetano live band, STRINGLES, TΤηλέμαχος Μούσας κ.α.), γαστρονομικές διαδρομές με τοπικά προϊόντα, πανεπιστημιακές έρευνες, ιστορικά ντοκουμέντα και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, που αφορούν το περιβάλλον και την παγκόσμια κουλτούρα.
Το κορυφαίο γεγονός όμως που θα μεταδοθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, το Σάββατο 3 Αυγούστου μετά τη δύση του ηλίου, είναι το μουσικό θέμα «ΟLYMPUS RAPSODY» διάρκειας 70 περίπου λεπτών, που έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει ο Eddy Koopman, περκασιονίστας της ολλανδικής Μetropole Οrkest. Όταν ο Eddy Koopman μαζί με τον Peter Rutting, τηλεοπτικό παραγωγό της εταιρίας «PRTV», επισκεφτήκαν την Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου του 2013 για να γνωρίσουν από κοντά τους διοργανωτές, μαγευτήκαν από την ομορφιά και τη θετική έλξη του βουνού, τη φιλοξενία και τη ζεστή διάθεση των κατοίκων και αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν παράλληλα και ένα creative ντοκιμαντέρ που θα εξιστορεί όλη την διαδρομή τουproject και το αποτέλεσμα αυτής της ελληνοολλανδικής συνεργασίας και φιλίας. Μέρα με τη μέρα η παρέα μεγάλωσε και έτσι, τον Αύγουστο του 2013, δώδεκα Oλλανδοί πολίτες (μέχρι τώρα) θα ταξιδέψουν για 10 ημέρες στην Ελλάδα για να εργαστούν εθελοντικά για το Olympolis Art Project. Ανάμεσα τους διάσημοι Ολλανδοί μουσικοί της ολλανδικής Μetropole Οrkest, όπως ο Edwin PieterSchimscheimer / piano, Phaedra Kwant / bass, Arnoldus Willem Van Nieuwenhuize / drums, LeontineRegina Smit / εικαστικός καλλιτέχνης -σκηνογράφος. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, κάτω από την καθοδήγηση του Eddy Koopman και μαζί με 90 περίπου χορωδούς από τρείς τοπικές χορωδίες, τη Δημοτική Πολυτονική Ορχήστρα Κατερίνης, καθώς και τοπικούς παραδοσιακούς οργανοπαίκτες, θα παρουσιάσουν στις 3 Αυγούστου 2013 το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Όλο το event θα μεταδίδεται μέσω live streaming στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα θα καλύπτεται τηλεοπτικά από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας Οι ακτές του Ολύμπου και της Πιερίας είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας, με πολλά περιθώρια βελτίωσης και προβολής σε παγκόσμιο επίπεδο. Βρίσκεται απέναντι από την Χαλκιδική, μια ώρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και 5 ώρες από την Αθήνα. Την διασχίζει τον κεντρικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία πέντε αστέρων, κάμπινγκ και παραδοσιακούς ξενώνες, και προσφέρεται για μοναδικές διακοπές όλο τον χρόνο. Η ακτογραμμή της αγγίζει τα 80 χιλιόμετρα, φιλοξένει δυο προστατευόμενες περιοχές NATURA, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους με σημαντικότερο αυτών το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλέξανδρου, τα Πιερία όρη, όπου κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν ο Ορφέας και οι 9 Μούσες oι προστάτιδες των τεχνών, χιονοδρομικό κέντρο, πολλές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία, περιβαλλοντική πεζοπορία, αναρρίχηση και ορειβασία, παρατηρητήρια πουλιών, έντονη νυχτερινή διασκέδαση και φυσικά το προστατευόμενο εθνικό πάρκο Ολύμπου, την αιωνία κατοικία των 12 θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Το Olympolis Art Project αγκαλιάζουν η Περιφερειακή Ενότητα Νομού Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Θεσσαλονίκη 2014 - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Νέων και η Unesco. Φέτος, λοιπόν, είστε καλεσμένοι είτε σαν θεατές είτε σαν συμμετέχοντες σε αυτή την παγκόσμια γιορτή δημιουργίας και αισιοδοξίας, εκεί που μπήκαν οι βάσεις του δυτικού πολιτισμού, για να τιμήσουμε το παγκόσμιο σύμβολο της αιωνίας λάμψης, το βουνό των βουνών, τον Όλυμπο.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Planners
Nikos Babanikas, Netherlands (nikosb@ziggo.nl)
Tasos Papanastasiou, Greece (tasos@olympolis.gr)