Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ο.Τ.Α..

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... πολιτικό γραφείο Άννας Μάνης Παπαδημητρίου
ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ο.Τ.Α..

Η βουλευτής με ερώτησή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών
έθιξε το καίριο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους Ο.Τ.Α.. Συγκεκριμένα, η κυρία Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου τόνισε τα προβλήματα που προκαλεί η απουσία μιας ευνοϊκής ρύθμισης τόσο στους οφειλέτες, όσο και στους Ο.Τ.Α., ζητώντας παράλληλα τη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε μεγάλο αριθμό δόσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη και
Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Αθήνα, 25-07-2013
Θέμα : «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ο.Τ.Α.».

Με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Ελληνική Κυβέρνηση προέβη στη θέσπιση του ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α’/9.5.2013), στον οποίο προβλέπεται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τα Τελωνεία του Κράτους εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων.
Συγκεκριμένα, βάσει της υποπαραγράφου Α1 του ν.4152/2013, φορολογούμενοι πολίτες και επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβούν στην άμεση και συστηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, μέσω μιας σειράς κινήτρων που τους παρέχει ο νόμος, όπως οι μειώσεις στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά και η τμηματική καταβολή των οφειλών τους σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, που φθάνουν ως και τους 48 μήνες.
            Ωστόσο, στον προαναφερθέντα νόμο, δυστυχώς, δεν προβλέπεται κάποια αντίστοιχη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συμπολιτών μας προς τους Ο.Τ.Α.. Οφειλές, δηλαδή, που αφορούν τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τέλη χρήσεως κοινόχρηστων χώρων, όπως πεζοδρομίων, πλατειών και αιγιαλού (βάσει του άρθρου 3 του ν.1080/1980, ΦΕΚ 246 Α’/22.10.1980), καθώς και άλλους δημοτικούς φόρους και εισφορές.
            Κατά το παρελθόν, με το άρθρο 12 του ν.3074/2002 (ΦΕΚ 296 Α’/4.12.2002) ήταν εφικτή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημοτικά τέλη, φόρους και εισφορές. Πιο πρόσφατα με την Κ.Υ.Α. 20124 (ΦΕΚ 1828 Β’/8.6.2012) των αρμόδιων Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, κατ’ εφαρμογή του ν.4038/2012, προβλεπόταν η ρύθμιση της καταβολής των βεβαιωμένων ως την 29η Φεβρουαρίου 2012 οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. ύψους έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Η δε καταβολή των οφειλών μπορούσε να φθάσει μέχρι και τις 60 μηνιαίες δόσεις -με αναλογική μείωση των προσαυξήσεων-, ενώ ο οφειλέτης που εξοφλούσε εφάπαξ τα χρέη του προς τους Ο.Τ.Α., απαλλασσόταν πλήρως από την καταβολή προσαυξήσεων.
Εντούτοις, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ανωτέρω ρύθμιση έχει παρέλθει από την 8η Οκτωβρίου 2012, με συνέπεια τη σήμερον ημέρα χιλιάδες συμπολίτες μας και επιχειρήσεις, εξαιτίας και της μείωσης των εισοδημάτων τους λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, να βρίσκονται υπό την πίεση εξόφλησης των οφειλών τους προς τους Ο.Τ.Α. και υπό τον κίνδυνο αφαίρεσης του δικαιώματος μίσθωσης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων κλπ.. Πέραν τούτων ακολουθεί και βεβαίωση των ως άνω ληξιπρόθεσμων οφειλών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με όλες τις δυσμενείς απ’ αυτό συνέπειες. Παράλληλα, η απουσία ενός προγράμματος αποπληρωμής των οφειλόμενων φόρων και τελών προς τους Ο.Τ.Α., όπως είναι φυσικό, διογκώνει τα ελλείμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
1.         Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών αντίστοιχα για την επαναφορά ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις;

2.         Σε περίπτωση που χορηγηθεί δικαίωμα υπαγωγής σε ρύθμιση, να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε μεγάλο αριθμό δόσεων.