Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Οι προγραμματικές θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα, εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος τον Ιούλιο".

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 

Δόθηκαν αργά εχθές στην δημοσιότητα οι προγραμματικές θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα, εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος τον Ιούλιο".
"Δεκαεννέα δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα και την κοινωνία περιλαμβάνει το κείμενο των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για τη μετάλλαξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ενιαίο πολιτικό φορέα, που συντάχθηκαν ενόψει της συνεδρίασης του οργάνου το Σαββατοκύριακο". Σύμφωνα με το κείμενο, οι δεσμεύσεις αυτές είναι:

1. Να υψωθεί ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα αποσοβήσει την ανθρωπιστική καταστροφή.
2. Να ακυρωθούν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικοί τους νόμοι στη Βουλή όπου ψηφίστηκαν και αντικατασταθούν με το εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
3. Να επαναδιαπραγματευτούν οι δανειακές συμβάσεις και να ακυρωθούν οι επαχθείς όροι τους με βασικό δεδομένο ότι το ζήτημα του δημοσίου χρέους συνιστά πανευρωπαϊκό και όχι στενά ελληνικό πρόβλημα.
4. Να υπάρξει μια αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή και την περιβαλλοντικά ασφαλή ανάπτυξη.
5. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας με βασικό κριτήριο την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλεια για όλους.
6. Να μπει το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού και αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.
7. Να ακυρωθούν οι προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και η «λεηλασία του δημόσιου πλούτου».
8. Να προωθηθεί μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στο χώρο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με άμεσο στόχο τη διατροφική επάρκεια της χώρας και την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, με σταθερές και δίκαιες τιμές.
9. Να αποκατασταθεί και ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος, με εκδημοκρατισμό όλων των δράσεων και λειτουργιών του.
10. Αμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, με έλεγχο των τιμών στις πηγές διαμόρφωσης του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, με παράλληλα μέτρα κατά των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά και με καθιέρωση ενός γνήσιου τιμάριθμου που θα αποτυπώνει τις πραγματικές αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
11. Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων και κρατικών δομών έκτακτης ανάγκης που έχουν οικοδομηθεί στο όνομα των «υποχρεώσεων» της χώρας.
12. Επαναφορά και αναβάθμιση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου που ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
13. Να αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να καθιερωθεί δημοκρατία, αποκέντρωση, διαφάνεια και αξιοκρατία.
14. Να στηριχθεί με όλα τα πρόσφορα μέσα η παιδεία, η λαϊκή μόρφωση, η επιστημονική έρευνα, όλες οι μορφές τέχνης και ο πολιτισμός.
15. Καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.
16. Να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα υπό τον σύνθετο χαρακτήρα του και σε όλες του τις διαστάσεις.
17. Να διεκδικηθεί με όλα τα πρόσφορα μέσα το αίτημα για ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα ώστε να επαναθεμελιωθεί συνολικά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στην κατεύθυνση της δημοκρατικής συγκρότησης και λειτουργίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.
18. Να νοηματοδοτηθούν ξανά, έμπρακτα και θεωρητικά, οι έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό» και να συνδεθούν με το γνήσια «λαϊκό». Σημειώνεται ότι «ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία, το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων, βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τον δημοκρατικό-διεθνιστικό πατριωτισμό των λαϊκών τάξεων και της Αριστεράς».
19. Να υπάρξει μια άλλου τύπου ένταξη στο διεθνές γίγνεσθαι μέσω μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής που θα εδράζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην εθνική ανεξαρτησία και στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.