Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Συνδιοργάνωση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Money Show από ΣΕΒΕ & Ελληνοϊταλικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ
ελληνικός αγροδιατροφικός κλάδος  βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Απριλίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki στα πλαίσια του
  Money Show Θεσσαλονίκης 2013, το σημαντικό οικονομικο-επιχειρηματικό forum που διεξάγεται στην πόλη μας πάνω από 17 χρόνια.


Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το ΕλληνοΙταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με θέμα: “Ο ελληνικός αγροδιατροφικός κλάδος, βάση για την ανάπτυξη της εθνικής εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας”, ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις σημαντικών εισηγητών όπως του Κου Marco Florian, υπεύθυνου Διεθνούς Ανάπτυξης της εταιρίας ‘Energy Resources S.r.l.-Ενεργειακές λύσεις και του Κου Κωνσταντίνου Κοκκινοπλίτη, Διευθυντή εταιρίας RISE-πρ. Γ. Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Σαραντόπουλος και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του ΥΠΕΞ, κα. Μάγδα Καρακόλη, η οποία αναφέρθηκε στη δυναμική των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και στην υποστήριξη που παρέχει το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Υπουργός στην ομιλία του, τόνισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης στοχεύει, πρωτίστως, στην ανασυγκρότηση και ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων, που μπορούν να δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη γενική ανάκαμψη, ενώ επεσήμανε ότι κλάδοι και τομείς, όπως η γεωργία, η ναυτιλία, η ενέργεια και ο τουρισμός, εφόσον η Κυβέρνηση ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούν να κάνουν τη θετική διαφορά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα, τόνισε, ότι η εγχώρια πρωτογενής παραγωγήέχει σημαντικές δυνατότητες, οι οποίες με σωστό σχεδιασμό και σκληρή δουλειά, μπορούν να αξιοποιηθούν για την αφύπνιση των δυνάμεων της ελληνικής υπαίθρου.

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος  επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει τηνκαθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τονίζοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύσταση του ταμείου δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με κεφάλαιο πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα διευκολύνει τη ρευστότητα των αγροτών, οι οποίοι είτε θα υλοποιήσουν σχέδια βελτίωσης, είτε θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο της μεταποίησης. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία της σωστής οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοκκινοπλίτης εστίασε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η έρευνα και η καινοτομία για την ανάδυση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα πλήθος από αναπτυξιακές δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικούδιπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης αλλά και μία σημαντική επιχειρηματική αποστολή από την Ιταλία με αντιπροσώπους από τους Δήμους του S. Giorgio Jonico και Villa Castelli στην Puglia και από τον Δήμο του Zero Branco στην περιοχή του Veneto. Η ιταλική παρουσία είχε ως σκοπό να διερευνήσει το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα των κατασκευώντου τουρισμού και των τροφίμων.

Η βραδιά διεξήχθη χάρη και στην ευγενική υποστήριξη των εταιριών: Aztec money, Noisis ΑΕΞανθάκης ΑΤΕ, GS1 Association Greece, Energy Resources S.r.l., Σαμαράς & ΣυνεργάτεςΤΝΤ, HellasFin A.Ε.Π.Ε.Υ, AIASA Μετρό, DK Consultants, Euler Hermes Emporiki, SynergAxia, Interform AE, Marmistrada, Anodos Asset Management, Margaropoulos& Associates Law Firm, Citta’ di San Giorgio Ionico, Citta’ di Villa Castelli, Citta’ di Zero Branco, Ponzetta Group, Barison Giuseppe, Centromarca Banca, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε και Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.