Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ

Σε μια εκδήλωση ουσιαστικού διαλόγου με θέμα την κρίση στον πολιτισμό αλλά και τις αιτίες που
μας οδήγησαν σε αυτήν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε την Παρασκευή το βράδυ για την περιφρόνηση που επιδεικνύεται απέναντι στον πολιτισμό, για τις περικοπές των δαπανών αλλά και για την μαζική αλλοτρίωση που επιχειρείται από τα ιδιωτικά κανάλια (ταινίες, σειρές, ανυπαρξία ποιοτικών σειρών κλπ).
Από την άλλη, όπως σωστά επισημάνθηκε, το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον πολιτισμό συναρτάται στενά με το πώς αντιλαμβάνεται η εκάστοτε κυβέρνηση αυτό που αποκαλούμε φροντίδα για την ανάπτυξή του, φροντίδα δηλαδή για τις εθνικές συλλογές, τις βιβλιοθήκες πάσης φύσεως, φροντίδα και μέριμνα για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, φροντίδα και μέριμνα για τα θέατρο, την κινηματογραφική παιδεία, την πολιτική βιβλίου αλλά και φροντίδα για την ίδια την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων
Αυτή η φροντίδα για τον πολιτισμό καθρεφτίζεται κυρίως όχι στις ηθικολογίες και τα ευχολόγια των κυβερνώντων αλλά στα ποσά που διατίθενται για τον πολιτισμό, στα ποσά τα οποία πιστώνονται στους φορείς του πολιτισμού. Και τα ποσά που αφορούν τον πολιτισμό στη χώρα μας δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την κατάρρευση του πολιτισμού ή τη μεταφορά των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε ιδιωτικά χέρια (πράγμα που είναι το ίδιο).

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός του 2013, τρίτος σε σειρά μνημονιακός προϋπολογισμός, προβλέπει τραγικά μειωμένες πιστώσεις για τον πολιτισμό, έτσι ώστε όλες οι εκφάνσεις του πολιτισμού μας, τόσο η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία όσο και η πολιτιστική μας κληρονομιά, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικού αφανισμού.
Οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό ανέρχονται στις 250.100.000 για το 2013 έναντι 317.152.576 που καταβλήθηκαν για το 2012. Ωστόσο ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2012 προέβλεπε 419 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό, τα οποία όμως δεν δόθηκαν.
Ποιοι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς θα υποστούν μείωση; Ομοσπονδίες, Αθλητικά Κέντρα, Θέατρα, Μουσεία και Φεστιβάλ ενώ η δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού θα καλύπτεται από κρατική επιχορήγηση και οι μη λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από άλλες προσόδους των ίδιων των φορέων.