Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ...

Κων/νος Γιάντσιος 

 ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΚΕΔΡΩΝ 
Τις αποκριές στο χωριό μας ,περιοχή που γεννήθηκε-και πέθανε, ο μεγάλος μύστης , η σημαντικότερη προσωπικότητα, της αρχαιότητας ο Ορφέας, από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι μαζεύονταν σε ομάδες , σε παρέες ,σε γειτονιές και άναβαν φωτιές σε διάφορα
μέρει του χωριού. Οι φωτιές συμβόλιζαν, να ζεσταθεί ο ουρανός, και να έρθει, μέσα από την άνοιξη η ανάσταση της Γης. Το έθιμο, άρχιζε με την ανατολή τής σελήνης ,λέγετε, όπως παλιά τα μυστήρια του Ορφέα.



Όπως και στην αρχαιότητα έτσι και σήμερα η ιέρεια ανάβει τα αρωματικά κλαδιά των κέδρων…


Σύμφωνα πάντα, με τα ορφικά κείμενα, πολλές είναι οι αναφορές, της αρχαίας παράδοσης, στα ΛΕΙΒΗΘΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ. Στην περιοχή της παλιάς Λεπτοκαρυάς, εκεί και η πανέμορφη κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών, σε σπηλιά της περιοχής γεννήθηκε ο Ορφέας, από την μούσα Καλλιόπη, και ο πατέρας του ήταν ο Οίαγρος.!!!!!!!!

Ο Ορφέας φέρεται να είναι η συνέχεια του Διόνυσου και ίδρυσε εδώ το πρώτο τελεστήριο μυστηρίων του Διονύσου…!!!!!




















Σύμφωνα, με τον μύθο, η Ευρυδίκη η κόρη του Απόλλωνα, ήταν ο μεγάλος Έρωτας του, o Oρφέας, λάτρεψε την Ευρυδίκη αλλά δεν τη χάρηκε πολύ, μια μέρα που ο Αρισταίος θέλησε να την αρπάξει, η Ευρυδίκη θέλοντας να αποφύγει, ένα φαρμακερό φίδι την δάγκωσε, και η πολυπόθητη αγαπημένη του Ορφέα πέθανε…
Ο Ορφέας μη μπορώντας να αντέξει τον αιώνιο χωρισμό, κατέβηκε στον Άδη... Ο Ορφέας Αοιδός, και χρυσολύρης με την μαγεία της μουσικής, κατάφερε να πάρει πίσω την Ευρυδίκη, υπό ένα όρο…
Ωστόσο, το πάθος να δει την αγαπημένη του, ήταν τόσο ,που δεν άντεξε, και πριν βγούνε στο φως του Ηλίου. Γύρισε, την είδε, και την έχασε για πάντα…
Ο Χρυσολύρης Oρφέας δεν μπόρεσε ποτέ να παρηγορήσει
τον εαυτό του, εξαιτίας αυτών παραμέλησε της γυναίκες των Λειβήθρων, και αυτές νιώθοντας περιφρονημένες αποφάσισαν να τον θανατώσουν. Είχε βίαιο θάνατο, από τις Μαινάδες που τον θανάτωσαν .
Το ποτάμι Ελικών, στα νερά του οποίου θέλησαν να ξεπλύνουν το αίμα του Ορφέα. για να μη συντελέσει στον καθαρμό του φονικού, εξαφανίστηκε μέσα στη γη και βγήκε καθαρό στο Δίον με το όνομα Βαφύρας…!
Ο Oρφέας ετάφη στα Λείβηθρα. όπου λατρεύτηκε με θυσίες, όπως οι θεοί…!
Ένας χρησμός έλεγε ότι όταν ήλιος δει τα κόκαλα του Ορφέα τότε ο Συς θα καταστρέψει τα Λείβηθρα..
Ένας βοσκός κάποιο μεσημεράκι αποκοιμήθηκε ακουμπώντας στον τάφο του Ορφέα. Αν και κοιμισμένος, άρχισε να τραγουδάει . Συνεπαρμένοι οι βοσκοί εγκατέλειψαν τα ζώα τους και οι χωρικοί παράτησαν τα χωράφια τους για να ακούσουν τον κοιμισμένο βοσκό…!. Κάποια στιγμή, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον έριξαν κάτω την κολόνα και έσπασαν την οστεοθήκη.
Έτσι, ο ήλιος είδε τα κόκαλα του Ορφέα.
Αμέσως, άνοιξαν οι ουρανοί και μια μεγάλη βροχή άρχισε, τότε ένας από τους χειμάρρους του Ολύμπου, ο Συς, « η σημερινή ζηλιανα» γκρέμισε τα τείχη των Λειβηθρίων και παρέσυρε τα ιερά των θεών και τα σπίτια των ανθρώπων.
Έτσι καταστραφήκαν τα Λείβηθρα…!
Ο αρχαιοελληνικός αυτός μύθος, των συναισθημάτων και των ιδεών «OΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ» είναι ο δημοφιλέστερος του κόσμου, προωθήθηκε, την εποχή τής Αναγέννησης, μέσα από θεατρικά έργα, και όπερες, βιβλία, για να καταλήξει στις αρχές του 20ού αιώνα να γίνουν και ταινίες…!
Μεγάλο το ιστορικό βάρος για να καταγραφεί σε μια σελίδα…!
Στην πλατεία ακολούθησε η αναπαράσταση του μύθου ""Ο διαμελισμός του Ορφέα από τις Μαινάδες "" σε συνεργασία με τη Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς.
Εξάλλου οι κορυφές του Ολύμπου, οι οποίες απεικονίζονται με τον Ορφέα σε έμβλημα του συλλόγου συμβολίζει αυτοτελώς την ιστορία της περιοχής μας, που χάνετε μετά το 1500 π.χ. στα βάθη των αιώνων της Ιστορίας .

ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΕΔΡΩΝ ΑΝΑΨΑΝ ΚΑΙ ΟΙ 9 ΜΟΥΣΕΣ ΜΕ ΤΩΝ ΟΡΦΕΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ…!

Oι 9 Μούσες έχασαν αυτόν που η έμπνευση του ξεκίνησε από αυτές …
Πρώτη μπροστά η τραγική μητέρα η μούσα Καλλιόπη.
Χτυπημένη από τη μοίρα οδηγεί αυτή, τη νεκρική πομπή του λατρευτού της γιου. Με έντονη την οδύνη, ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της , προχωρεί, χωρίς να μπορεί να αλλάξει τίποτε ,παρά τη θεϊκή της καταγωγή.
Μεταφέρουν το λείψανο του Ορφέα, στεφανωμένο με δάφνες , αυτόν που καλλιέργησε το ενδιαφέρον του ανθρωπιστικού ιδεώδους σε κάθε κλάδο. Ιστορία, Λογοτεχνία, Λαογραφία, Θέατρο, Θεολογία, Μουσική, Φιλοσοφία, Αστρολογία…
Ο θεός Απόλλωνας σκεπάζει τον Ορφέα , διότι όλα τα χαρίσματα του Ορφέα από τον Απόλλωνα πορεύονται.
Περιφέρουν με βήμα αργό το νεκρό Ορφέα ,κάνουν ένα γύρο την πυρά ,διότι με πυρά ξεκινούσαν τα Ορφικά Μυστήρια…
Οι 9 Πιερίδες Μούσες αποθέτουν τον Ορφέα για να αρχίσουν τα μοιρολόγια…!
Η Διακοπή της ακολουθίας από μια παράξενη Βοή.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΑΙΝΑΔΩΝ_ ΜΕ ΚΡΑΥΓΕΣ
Οι οργισμένες μαινάδες ψάχνουν τον Ορφέα ,δεν χόρτασαν εκδίκηση ,εξωπραγματικές σε έκσταση, ξεφωνίζουν, κομματιαστέ τον…και οι μούσες ανήμπορες να προστατέψουν τον Ορφέα ,από τις Μαινάδες, οι οποίες και τον κατασπάραξαν, χορτασμένες από εκδίκηση σκορπούν τα κομμάτια του στα 4 σημεία του ορίζοντα .
Οι Μαινάδες συγχωρέθηκαν από τις Μούσες , και ξεπλένουν τα χεριά τούς με κόκκινο κρασί το οποίο συμβολίζει το αίμα του Ορφέα .

Η μοίρα κερδίζει το παιχνίδι και ο ήρωας την αιωνιότητα…!

Η συνέχεια των Ορφικών με τον Harlem shake ,ZUMBA ,- χορευτικα τμηματα με παραδοσιακους ,ποντιακους και λαικους χορους παρεα με ''Αγαθωνα'' και ''Koza Mostra'',στους ρυθμους της Εurovision!!