Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σωστό Ποδόσφαιρο: ΜΑΘΗΜΑ 12o. ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Μας το έστειλε ο Ματθαίος Σκούρας..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 
Το επιθετικό βάθος έχει σαν σκοπό τη συνεχή προσπάθεια μιας ομάδας να κρατήσει την μπάλα, όσο το δυνατό περισσότερο, με τη δημιουργία τριγώνων.
      Για  την επιτυχία του επιθετικού βάθους θα πρέπει ο κάτοχος της μπάλας να μπορεί
να μεταβιβάσει άνετα σε δύο ή τρεις συμπαίχτες του (δηλαδή οι συμπαίχτες του κάθε φορά  να κάνουν κίνηση για να βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις ώστε να του παρέχουν  δύο ή τρεις επιλογές / δυνατότητες μεταβίβασης).
      Είναι πολύ χρήσιμο όταν η μεταβίβαση να γίνεται προς τα εμπρός ή πλάγια και σε περίπτωση ανάγκης και μόνο προς τα πίσω.
      Γενικά όταν μιλάμε για επιθετικό βάθος, πρέπει μία επιθετική κίνηση σε βάθος να επιτρέπει στον ποδοσφαιριστή που δέχεται την μπάλα, να έχει αρκετό ελεύθερο χώρο για σουτ ή μεταβίβαση. 

2.   ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ (ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ)
      Στην επίθεση, ο σκοπός της ομάδας είναι να έχει στην κατοχή της την μπάλα, για να την μεταβιβάζει όσο το δυνατό με μεγαλύτερη 
ακρίβεια και ταχύτητα μέσα ή ανάμεσα στην αντίπαλη άμυνα.
      Αιφνιδιαστικό - διεισδυτικό παιχνίδι μπορεί ν' αναπτυχθεί σ' όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, δίνοντας την ευκαιρία για σουτ στο αντίπαλο τέρμα.
      Οι μεγάλες ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν αρκετές διαπεραστικές μεταβιβάσεις, ακόμη και από το βάθος της περιοχής των.
      Πρέπει να ξέρουμε ότι όσο μία ομάδα παίζει περισσότερο κατά πλάτος του γηπέδου τόσο λιγότερο αποτελεσματική θα είναι στη διεισδυτικότητα.

3.   ΠΛΑΤΟΣ
      Με την αρχή αυτή επιδιώκουμε ν' ανοίξουμε την συγκεντρωμένη άμυνα, δημιουργώντας κενούς χώρους μεταξύ των αντιπάλων αμυντικών, αλλά και μεταξύ των αμυντικών και του τερματοφύλακα.
      Αν οι αντίπαλοι αμυντικοί οπισθοχωρήσουν και συγκεντρωθούν αποτελεσματικά, πρέπει να γίνει προσπάθεια στο μισό γήπεδο ν' απομακρύνουμε τους αμυντικούς από τις θέσεις συγκέντρωσής των, με σκοπό την δημιουργία περασμάτων σ' όλο το πλάτος του γηπέδου και ιδιαίτερα από τα πλάγια.
      Έχοντας ποδοσφαιριστές σε ανοικτές θέσεις η επίθεση μπορεί να δελεάσει τους αντιπάλους και να γίνει αιτία να απομακρυνθούν από τις κεντρικές θέσεις αμύνης των.
      Όσο λοιπόν και να είναι καλά οργανωμένη μία άμυνα και περιορισμένοι οι ποδοσφαιριστές μέσα σ' αυτή, η ανθρώπινη φύση παίζει το ρόλο της.  Κάθε ομάδα ποδοσφαιριστών, που μπαίνει στη φυσική και ψυχολογική πίεση της επίθεσης για μεγάλο διάστημα, γίνεται ανυπόμονη.
      Οι άμυνες ησυχάζουν όταν πετύχουν και κερδίσουν τη μπάλα μέσα σ' ένα λογικό χρόνο, και όσο λιγότερο διαρκεί αυτός ο χρόνος, τόσο λιγότερο ανησυχούν, έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και ριψοκινδυνεύουν λιγότερο.
      Βλέπουμε λοιπόν ότι η ψυχολογική πίεση είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς της τακτικής.

4.   ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
      Με τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών μας, επιδιώκουμε να διασαλεύουμε την ισορροπία της αντίπαλης άμυνας, καθόσον μ' αυτές 
τις αλλαγές θέσεων οι αντίπαλοι δεν μπορούν να καλύψουν και τα δύο αμυντικά τους καθήκοντα, δηλαδή μαρκάρισμα αντιπάλου και
κάλυψη χώρου.

5.   ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ)
Οι τακτικές μιας ομάδας στην επίθεση, είναι σπουδαίο προσόν, αλλά η σταθερή τους εφαρμογή αποτελεί σχεδόν σφάλμα.
     Οι αυτοσυγκρατημένοι ποδοσφαιριστές ατομικά και ομαδικά, δύσκολα απομακρύνονται από τις σωστές αμυντικές θέσεις και με σωστή θέση και απόσταση από τον αντίπαλο, δημιουργούν δύσκολα προβλήματα στην επίθεση.
     Τη λύση στις δυσκολίες που προκύπτουν την προσφέρει η δεξιοτεχνία, που με τους αυτοσχεδιασμούς, ανοίγει τις πιο πολλές φορές το δρόμο τις επιτυχίας.
     Η ενθάρρυνση λοιπόν προς αυτοσχεδιασμούς δημιουργεί ποικιλία τρόπων με τους οποίους μία άμυνα μπορεί να νικηθεί, αρχίζοντας από τον αμυντικό.
     Η ικανότητα να χτυπάει ένας δεξιοτέχνης με την μπάλα κατ' ευθείαν τον αντίπαλο είναι σπουδαίο και δημιουργεί πολλές δυσκολίες στην αντίπαλη άμυνα.
     Γι' αυτό στην τελική φάση του επιθετικού παιχνιδιού, δηλαδή ακριβώς έξω και μέσα στην περιοχή, είναι υπέρ του δεξιοτέχνη της μπάλας γιατί ένα απρόσεκτο μαρκάρισμα ή μία κακή προσπάθεια για την απόσπαση της μπάλας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένα πέναλτι.
     Στην προσπάθεια αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση για να νικηθεί μία άμυνα είναι να γίνονται πολλές κινήσεις απ' τους επιθετικούς για να προσελκύσουν τους αμυντικούς σε λάθος ενέργειες και θέσεις.

6.   ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ
  Η αριθμητική υπεροχή πρέπει να είναι η βασική επιδίωξη κάθε ομάδας όταν βρίσκεται στην επίθεση.
           Αντικειμενικός Σκοπός της επιθετικής αυτής αρχής είναι:
           Σε κάθε φάση του παιχνιδιού, πρέπει να δημιουργείται κατάσταση τέτοια, που να υπάρχει πάντοτε ένας ποδοσφαιριστής περισσότερος, από τον αριθμό των αμυνομένων αντιπάλων. (πχ στην εικόνα,  μέσοι της Μπάρτσα έχουν περάσει ήδη στο χώρο της επίθεσης..)
           Η επιδίωξη αυτή, επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό, όταν η ομάδα διαθέτει σ' όλες τις γραμμές της, ικανούς ποδοσφαιριστές με άριστη φυσική κατάσταση και ομαδικό πνεύμα.
           Οι επιθετικές αρχές, βάθος (υποστήριξη), αυτοσχεδιασμός (πρωτοβουλία και επιδεξιότητα στην ντρίπλα) και κινητικότητα συμβάλουν τα μέγιστα στη δημιουργία της αριθμητικής υπεροχής.
           Στον αμυντικό χώρο, χρειάζεται για να μπορέσει η ομάδα να προωθήσει γρήγορα την μπάλα στο χώρο του κέντρου.
     Στο κέντρο του γηπέδου είναι αναγκαία, για καλύτερη - θετικότερη κυκλοφορία και αξιοποίηση της μπάλας.
     Στον επιθετικό χώρο, είναι αναγκαία για τη δημιουργία ευκαιριών για σουτ, για επιτυχία τέρματος, που είναι και ο ΑΝΣΚ του ποδοσφαίρου.

Ματθαίος Γρηγ. Σκούρας
Διπλωματούχος Προπονητής
Master Στρατηγικών Μελετών


O ANASTO ήταν φοβερός στις Διεισδήσεις και τους Αιφνιδιασμούς...



sostopodosfairo.blogspot.gr/