Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Εικόνες διάλυσης στο "Μακεδονία"

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Σαν να μην πέρασε μία ημέρα». Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση διάλυσης που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις τριών υπηρεσιών της
Πυροσβεστικής που βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Έξι μήνες μετά την ανάδειξη του θέματος από τη zougla.gr με πρωτοσέλιδη ανάρτηση υπό τον τίτλο «Εικόνες διάλυσης στο "Μακεδονία"», τίποτα –μέχρι στιγμής- δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, παρ’ όλο που μετά την παρουσίαση του θέματος, οι αρμόδιοι φορείς διατείνονταν ότι τα προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων θα επιλυθούν άμεσα.

Από τις νέες φωτογραφίες που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής εφημερίδας, ξεπηδούν εικόνες που θυμίζουν εγκαταστάσεις αεροδρομίων τριτοκοσμικών χωρών και σε καμία περίπτωση μιας ευρωπαϊκής χώρας.



Στο επίκεντρο –για ακόμη μια φορά- τρεις υπηρεσίες. Η 2η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, ο 5ος Πυροσβεστικός Σταθμός και η Υπηρεσία Προγνώσεως Καιρού. Τρεις άκρως σημαντικές υπηρεσίες, οι οποίες ασχολούνται με την ασφάλεια των επιβατών και του αεροδρομίου καθώς και με τη πρόληψη των καιρικών συνθηκών.

Τρώγλες 

Οι εγκαταστάσεις τους, οι οποίες βρίσκονται εντός του αεροδρομίου, ενώ θα έπρεπε να είναι λειτουργικές και προσεγμένες, αντίθετα, όπως μαρτυρούν τα νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα, συνεχίζουν να θυμίζουν τρώγλες, παρατημένες και αφημένες στο φθορά του χρόνου.



Βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδης ανθρώπινες ανάγκες. Σπασμένα τζάμια, σκουριασμένοι σωλήνες ύδρευσης, τουαλέτες υπό διάλυση και ξεχαρβαλωμένα ηλεκτρικά καλώδια συνθέτουν το σκηνικό αποσύνθεσης, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τόσο την υγεία των πολιτών όσο και των εργαζομένων. 



Ενώ τα προβλήματα υφίσταται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν, αφήνοντας τα κτήρια στη «μοίρα» τους. Παρ’ όλο που μετά την ανάδειξη του θέματος, τον Ιούλιο του 2012, διατείνονταν ότι όλα θα διορθωθούν, δεν φρόντισαν να πράξουν το παραμικρό.

Απροστάτευτα τα πυροσβεστικά

Παραμελημένα παράλληλα συνεχίζουν να είναι και τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει το αεροδρόμιο, καθώς φυλάσσονται σε χώρο που περισσότερο παραπέμπει σε «χωράφι», παρά σε χώρο φύλαξης.

Οι επικεφαλής του αεροδρομίου έχουν «παρκάρει» τα πυροσβεστικά οχήματα σε μέρος χωρίς σκέπαστρο με αποτέλεσμα αυτά να είναι εκτεθειμένα στις όποιες καιρικές συνθήκες επικρατούν, γεγονός που επιταχύνει τη φθορά τους.



Στο ίδιο μήκος κύματος και η ποιότητα των δρόμων που ακολουθούν καθημερινά. Η διαδρομή είναι γεμάτη λακκούβες με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που πέσει μέσα κάποιο από αυτά, να προκληθεί μεγάλη ζημιά, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο για τις επισκευές. 

Ακόμα, βέβαια, χειρότερο σενάριο είναι οι τραγικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν, σε περίπτωση που το πυροσβεστικό όχημα, από τη φθορά που έχει υποστεί, δεν θα μπορέσει να μεταβεί σε έκτακτο συμβάν.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Παρ’ όλο που εργαζόμενοι έχουν επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς εκφράζοντας την σοβαρή κατάσταση που λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετό καιρό, εκείνοι φαίνονται να κωφεύουν, αδιαφορώντας τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους επισκέπτες του αεροδρομίου.

«Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στα προβλήματα που υπάρχουν και έχουμε ενημερώσει τους πάντες. Κωφεύουν άπαντες. Πρέπει επιτέλους κάποιος να επέμβει» τονίζουν μιλώντας στη zougla.gr.

http://www.zougla.gr/