Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η Ευρωζώνη τον τρέμει - Οι Ιταλοί τον ψηφίζουν

Το κίνημά του ξεκίνησε από το Διαδίκτυο το 2008. Η επιρροή του στα πολιτικά πράγματα καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια μιας αυθόρμητης συμμετοχής στην περίφημη «V-Day» που παρέπεμπε στο «V όπως Vendetta» με μία όμως μεγάλη διαφορά. Το «V-Day» προέρχεται
από το «vaffanculo-Day» που σημαίνει «η ημέρα του να πα να γ......τε». 

Πρόκειται για μία κραυγή απόρριψης των ισχυρών, των λαμόγιων και των βαρόνων της εξουσίας που λεηλάτησαν τον πλούτο της Ιταλίας. Δεν είναι πολιτικός αλλά κωμικός ηθοποιός. Είναι σάρκα εκ της σαρκός αυτής της μεγάλης μικρομεσαίας μάζας της χερσονήσου των Απεννίνων. Λέγεται Μπέμπε Γκρίλο και έχει κάνει την Ευρωζώνη να τρέμει με την σκέψη και μόνο ότι μπορεί να κερδίσει από 15% έως 20% στις εκλογές, να είναι τρίτο ή ακόμη και δεύτερο κόμμα και να διαθέτει στην Κάτω Βουλή από 80 έως 100 βουλευτές με αποτέλεσμα να είναι ο απόλυτος ρυθμιστής. 

Υπόσχεται κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ, εγγυημένο από το Κράτος. Υπόσχεται υψηλές συντάξεις, αλλά και σύνταξη για όλους στα 60. Απαιτεί να εγκαταλείψουν την πολιτική σκηνή όλα τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο μεγάλο «πάρτι». Επιθυμεί να επιβάλλει έλεγχο σε όλους όσους άμεσα ή έμμεσα συμμετείχαν σε δημόσιες δαπάνες. Με λίγα λόγια ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ήρθε από το πουθενά εκφράζει την πλήρη απαξίωση που αισθάνονται εκατομμύρια Ιταλοί για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Στην προεκλογική του εκστρατεία δεν ακολούθησε την πάγια τακτική που εφαρμόζουν οι πολιτικοί στην Ιταλία εδώ και δεκαετίες. Προτίμησε την αμεσότητα του Διαδικτύου και την διεισδυτικότητα του Facebook και του Twitter. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Ο Γκρίλο είναι «πολιτικό παιδί» του Ίντερνετ. 

Απευθύνεται στους νέους, τους οργισμένους, τους νέους «παρίες» της κοινωνίας σε παρακμή, τους αγανακτισμένους, αλλά και εκείνους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Η πολιτική του επιρροή δεν είναι μεγαλύτερη –όπως θα περίμενε κανείς- στον ιταλικό νότο που υποφέρει περισσότερο. Αντίθετα, ο πολιτικός του λόγος, αν όχι η πολιτική του κραυγή, απευθύνεται σε όλη την κοινωνία από το Τορίνο έως το Παλέρμο.

Η Ευρωζώνη και τα ηγετικά της στελέχη ανησυχούν για την έκβαση αυτών των εκλογών. Δεν είναι μόνο το φάντασμα του Μπερλουσκόνι που πλανάται απειλητικά πάνω από την ιταλική χερσόνησο μηρυκάζοντας κατά διαστήματα την «italexit» από το ευρώ, αλλά είναι και τα μεγάλα ποσοστά που δημοσκοπικά τουλάχιστον κερδίζει ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έχει μία έντονη χροιά αντιευρωπαϊσμού. Η συμπεριφορά του Γκρίλο δεν ανταποκρίνεται στον «politically correct» πολιτικό λόγο των αντιπάλων του. 


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

zougla.gr