Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς σε Μανιτάκη: Διώξε επίορκους και κοπανατζήδες - Φεύγουν 25.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο

- Βλέπουν την έξοδο από το Δημόσιο 25.000 υπάλληλοι
- Επιμένει η τρόικα σε απολύσεις στο Δημόσιο μετά τη διαθεσιμότητα
- Τέλος Φεβρουαρίου φτάνουν οι τροικανοί στην Αθήνα
- Ποια είναι τα αγκάθια για την εκταμίευση της 


Σύσκεψη  υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις απολύσεις από το Δημόσιο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αλλά και ο υφυπουργός,και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εντοπιστούν και να αποχωρήσουν από το Δημόσιο άμεσα οι επίορκοι, οι κοπανατζήδες και όσοι διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά.

Στο μεταξύ η τρόικα επιμένει σε απολύσεις, ενώ το υπουργείο απαντά με το σχέδιο κινητικότητας δηλαδή τη διαθεσιμότητα, που προβλέπει να αμείβονται οι υπάλληλοι με το 75% του βασικού μισθού για ένα χρόνο και εν συνεχεία – εάν δεν μπουν σε άλλο φορέα του Δημοσίου - να αποχωρούν. Ωστόσο, το 2014 λήγει το δωδεκάμηνο της διαθεσιμότητας και είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθούν και πάλι αυτοί οι υπάλληλοι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.


Δείτε το σχετικό βίντεο



Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση. Η πολιτική εδραίωσης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας που ακολουθούμε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται και εκτείνεται σε όλο το εύρος της γενικής κυβέρνησης. Χωρίς αναστολές και δεύτερες 'σκέψεις'. Επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμεων αποτελέσματα, ώστε να είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα θετικής απόκλισης".

Τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι τροικανοί και από την αξιολόγησή τους θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτός από τις απολύσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν εξηγήσεις για την πορεία των εσόδων αλλά και λεπτομέρειες για τον νέο φόρο στα ακίνητα. "Αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων και η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων,η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

18,4 δισ. μέσα στην επταετία 2014-2020


Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ικανοποίηση του για τα 18,4 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020 όπως προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται πώς θα μοιραστούν τα 18,4 δισ. που θα λάβει η χώρα.



newsit.gr