Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τίτλοι τέλους για το Μακεδονία Παλλάς

Χωρίς προειδοποίηση έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου, απόγευμα παραμονής Πρωτοχρονιάς το Μακεδονία Παλλάς. Μετέωροι οι 120 εργαζόμενοι. 

Δεν τους ενημέρωσε ούτε η διοίκηση του ξενοδοχείου ούτε ο ιδιοκτήτης που είναι το ΙΚΑ,
καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων.


Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε η κίνηση του προέδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λαζαρίδη στις 28 Δεκεμβρίου καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση με την οποία παραιτούνται από την όποια απαίτηση για την πληρωμή αποζημίωσης – απόλυσης, αποζημίωσης αδείας του 2013 και αποζημίωσης επιδόματος αδείας 2013.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι υπέγραψαν τη συγκεκριμένη δήλωση ελπίζοντας ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου και θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. 

«Αυτό που απασχολούσε τους εργαζομένους δεν ήταν η καταβολή αποζημιώσεων αλλά το να κρατήσουν τις δουλειές τους, να συνεχίζουν να έχουν απασχόληση. Πράγματι, πίστευα ότι η εταιρεία θα παρέτεινε τη λειτουργία του ξενοδοχείου μέχρι τέλος Ιανουαρίου, οπότε ο προσωρινός μισθωτής θα παραλάμβανε το «Μακεδονία Παλλάς» με τους εργαζόμενους στις θέσεις τους.

Από τη στιγμή που έκλεισε το ξενοδοχείο, το ΕΚΘ, όχι μόνο θα στηρίξει αλλά και θα πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση, από πλευράς εργαζομένων, όλων των νόμιμων διεκδικήσεών τους», επισημαίνει σε δήλωσή του στη voria.gr ο Π. Τσαραμπουλίδης.

Τον Φεβρουάριο η επαναλειτουργία 

Την επαναπρόσληψη του 95% των εργαζομένων στο «Μακεδονία Παλάς» από τον νέο μισθωτή του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, επιδιώκει να διασφαλίσει η διοίκηση του ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει η ιδιοκτησία του ακινήτου, «προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα τελεσφορήσει», όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Στο πλαίσιο του προσωρινού διαγωνισμού για τη 12μηνη ενοικίαση του «Μακεδονία Παλάς», προβλέπεται η ανάληψη δέσμευσης από τον νέο μισθωτή ότι θα επαναπροσλάβει τουλάχιστον το 80% των 120 εργαζομένων. Ωστόσο, κατά την υπογραφή της σύμβασης, το ΙΚΑ θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναπρόσληψη κατ΄ ελάχιστον του 95% του προσωπικού.

Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, το ξενοδοχείο -το οποίο διαχειριζόταν μέχρι πρότινος και επί 16ετία ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη (εταιρεία ΑΞΤΕ)- παραμένει κλειστό από τις 31 Δεκεμβρίου, με προοπτική να επαναλειτουργήσει -με τον νέο μισθωτή και τους επαναπροσληφθέντες- εντός του Φεβρουαρίου (πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο), όπως διευκρίνισε ο κ.Σπυρόπουλος. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προαναφερθέντος διαγωνισμού, η οποία αναμένεται στις 25/1.

«Από την πλευρά μας, κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου [...]και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ΙΚΑ, η εμπορική και ιστορική αξία του "Μακεδονία Παλάς" και τα συμφέροντα των εργαζομένων», κατέληξε ο κ.Σπυρόπουλος.


Τι λέει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη

Αρμόδια στελέχη του ομίλου υπενθύμισαν, πάντως, στο ΑΜΠΕ ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις του σε σχέση με το "Μακεδονία Παλάς", έληξαν στις 31/10, αλλά βάσει της δυνατότητας τρίμηνης παράτασης, που δίδει ο νόμος, η αποχώρησή του μετατέθηκε για τις 13/1.

Κατά συνέπεια, το κλείσιμο του ξενοδοχείου στις 31/12, ώστε να προηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποχώρηση, ήταν αναγκαίο, αφού δεν βρέθηκε η απαραίτητη νομική λύση, που να επιτρέπει τη συνέχιση της εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου. "Από τις 31/10 ενοχλήσαμε επανειλημμένως το ΙΚΑ για να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι, αλλά δεν βρέθηκε λύση που να μας κατοχυρώνει νομικά για την παραμονή μας. 'Αρα είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε", σημείωσαν τα ίδια στελέχη και πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες του ίδιου του ομίλου ήταν το ξενοδοχείο να παραμείνει ανοιχτό με κάθε κόστος, πρώτα από όλα για τους εργαζομένους. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσαν, ο όμιλος είναι έτοιμος να συμμετάσχει "στον όποιο διαγωνισμό".


Mε πληροφορίες από ΑΜΠΕ


http://www.rthess.gr/