Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χ. Μαντά, για την κατάρρευση των δομών Ψυχικής Υγείας

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με πρόσχημα την ταχύτητα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ανέθεσαν μεγάλο μέρος των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας (κυρίως στεγαστικές δομές αποασυλοποίησης αλλά και άλλες υπηρεσίες) σε ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς με ασαφή κριτήρια επιλογής και κανόνες διαχείρισης. Το όλο εγχείρημα εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του κοινωνικού κράτους και ανάθεσης των υπηρεσιών του σε ιδιώτες, πλαίσιο που περιλαμβάνει και υπηρεσίες υπό μη κερδοσκοπική διαχείριση.
Οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν κυρίως με δημόσια χρηματοδότηση με συχνές όμως καθυστερήσεις και γενικότερα ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σήμερα και μετά την περικοπή του προϋπολογισμού κατά 50%, η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ενώ και οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και πάνω από πέντε μήνες, αναστολή λειτουργίας μονάδων, απειλές εξώσεων και περικοπές θεραπευτικών προγραμμάτων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες αυτές, με ορατό τον κίνδυνο της οριστικής κατάρρευσης και της επιστροφής των ασθενών σε ασυλικού τύπου περίθαλψη.
Είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει οδυνηρές και ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα έχει αναφερθεί χωρίς μέχρι τώρα επισήμως  να διαψευσθεί ότι  η κατάρρευση των μονάδων αυτών θα έχει οικονομικά δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα ζητηθεί πιθανά να επιστραφούν ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχουν δοθεί για τη Ψυχιατρική μεταρρύθυμιση.   
 
Κατόπιν των παραπάνω,
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
  1. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των μονάδων (μισθοδοσία εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα) για το 2012 και τι σχεδιάζεται για το 2013;
  2. Ποιά κατεύθυνση και τι σχεδιασμός υπάρχει για το θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο της λειτουργίας αυτών των μονάδων (διαχειριστικός έλεγχος, αξιολόγηση κλπ) καθώς και τη συνολικότερη ένταξή τους στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα;
 
Ο  ερωτών βουλευτής
 
Χρήστος Μαντάς