Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η αναγκαιότητα σύστασης ενιαίου φορέα για την καταπολέμηση κουνουπιών σε περιφερειακό επίπεδο σε σύσκεψη στην ΠΚΜ

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
  Πρόληψη, Αποτελεσματικότητα & Ενιαία Αντιμετώπιση,  το σύνθημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την υλοποίηση του προγράμματος «Καταπολέμηση των
Κουνουπιών για το 2013», τόνισε ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Η διαφάνεια υλοποίησης του προγράμματος είναι πρωταρχικό μέλημα και εξασφαλίζεται μέσα από τις διαδικασίες δημοσιοποίησης – προκήρυξης του προγράμματος, για το οποίο γίνεται διεθνής διαγωνισμός», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Στην  προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών,  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης.

Στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΠΚΜ, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012,  παρουσία του εκλεγμένου Περιφερειάρχη, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλονίκης,  Απ. Τζιτζικώστα, ΠΕ Πιερίας,  Σ. Μαυρίδου, ΠΕ Ημαθίας,  Κ. Καραπαναγιωτίδη, ΠΕ Κιλκίς,  Χ. Γκουντενούδη, ΠΕ Σερρών,  Ι. Μωϋσιάδη, εκπροσώπων  των Αντιπεριφερειαρχών Χαλκιδικής και Πέλλας, των  Θεματικών  Αντιπεριφερειαρχών Ανάπτυξης,  Ε. Φωτόπουλου,  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδη, του  Εκτελεστικού  Γραμματέα της ΠΚΜ Δ. Λευκόπουλου, εντεταλμένων  Περιφερειακών  Συμβούλων,  Γενικών  Διευθυντών  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και της Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΚΜ καθώς και   υπηρεσιακών  παραγόντων,  συζητήθηκε η αναγκαιότητα σύστασης ενιαίου φορέα για την καταπολέμηση κουνουπιών σε περιφερειακό επίπεδο, υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η διαφάνεια υλοποίησης του προγράμματος είναι πρωταρχικό μέλημα και εξασφαλίζεται μέσα από τις διαδικασίες δημοσιοποίησης – προκήρυξης του προγράμματος, για το οποίο γίνεται διεθνής διαγωνισμός. Με δεδομένο ότι η Πιερία είναι μία χωρική ενότητα στην οποία καταγράφονται μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας ρυζιού αλλά και ευαίσθητων φυσικών οικοσυστημάτων, αποτελώντας μεγάλες και σημαντικές εστίες παραγωγής κουνουπιών, υλοποιείται  με επιτυχία το έργο της καταπολέμησης κουνουπιών εδώ και 12 έτη, σε συνεργασία με την τοπική αναπτυξιακή εταιρεία (ως φορέας υλοποίησης του έργου).

Από την Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ – ΟΤΑ,  γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών για την επόμενη χρονιά από τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ οι ενέργειες   για την επόμενη χρονιά ξεκινούν άμεσα με τη λήξη του προγράμματος, τόνισε η κ.  Σοφία Μαυρίδου. Πρόσθεσε,  όμως, ότι   δεν είναι αρκετό αυτό. Οι ενέργειες πρέπει να γίνουν συντονισμένα γιατί τα κουνούπια δεν γνωρίζουν σύνορα. Άλλωστε, όπως, είπε η Πιερία είναι ένας νομός που ενώνει δύο περιφέρειες και πρέπει να εξασφαλιστεί και η διαπεριφερειακή συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών.

Την άποψη του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ,  Γ. Γιουφτσίδη, συμμερίστηκε και ο παριστάμενος Περιφερειακός Σύμβουλος της ΠΕ Πιερίας, κ.  Δημήτριος Τσιμήτρης, αναφορικά  με τη μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες,  με βάση τις εξελίξεις στην επιστήμη, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί  και  η  δυνατότητα αλλαγής των μεθόδων εφαρμογής.

Παράλληλα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αναφέρθηκε στους ελέγχους που υλοποίησαν τα υπηρεσιακά κλιμάκια ελέγχου, τόσο στην Πιερία, όσο και στην υπόλοιπη Περιφέρεια για την εξασφάλιση της διαφάνειας υλοποίησης του προγράμματος και τους συνεχείς ελέγχους του αναδόχου καθώς και των χρησιμοποιούμενων – από αυτόν – σκευασμάτων, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Στην ανάγκη σύστασης ενιαίου φορέα για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε περιφερειακό επίπεδο, συμφώνησε και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, υποστηρίζοντας ότι και με την κατάλληλη θεσμική υποστήριξη,  μπορεί να επιτευχθεί  συνδυασμένη και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη  μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά στην  υλοποίηση του προγράμματος.

Κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έως τώρα έγκριση των πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,  που οδηγούσαν στην καθυστερημένη υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, καθώς και στην αδυναμία πολλών δήμων να καταβάλουν την οικονομική συμμετοχή τους στα σχετικά προγράμματα. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει  έγκαιρη χαρτογράφηση των εστιών των κουνουπιών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
 «Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Υγείας να δίνει στις Περιφέρειες τις αρμοδιότητες για το σχεδιασμό των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών, τη στιγμή που οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθυστερούν, ενώ το υπουργείο υποδεικνύει μία μόνο μέθοδο, την προνυμφοκτονία, όταν χρειάζεται συνδυασμός διαφορετικών μεθόδων προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας», παρατήρησε ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας της ΠΚΜ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ,  Σ. Κουρτίδης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση συνεδρίου για τους  ειδικούς επιστήμονες και τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της ΠΚΜ καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα συγκληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα καταπολέμησης των κουνουπιών, να εξετάσει τη διεύρυνση των επιλογών  στα προτεινόμενα βιοκτόνα φάρμακα, ενώ στόχος είναι να ενταθούν τα εργαλεία αξιολόγησης των προγραμμάτων καταπολέμησης και να επιμορφωθούν τα υπηρεσιακά κλιμάκια ελέγχου της ΠΚΜ, ώστε ο έλεγχος των προγραμμάτων να είναι αποτελεσματικός.