Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Η 3η Δεκεμβρίου που  ορίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, δεν αποτελεί
ημέρα εορτασμού κάποιας επετείου, αλλά αποτελεί ημέρα προβληματισμού και περισσυλογής.


Τα άτομα με ΄΄ιδιαίτερες ικανότητες΄΄  διαθέτουν χαρίσματα και σπουδαία ταλέντα τα οποία ΄΄ ξεδιπλώνουν΄΄ μέσα από τη δημιουργικότητά τους σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πολιτική κ.α και αναμφισβήτητα δικαιούνται ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες με όλους μας.


Η ευθύνη της πολιτείας είναι μεγάλη και αλίμονο εάν η οικονομική κρίση γίνει τροχοπέδη στην προσπάθεια και στο έργο για αναβάθμιση και βελτίωση  των συνθηκών ζωής τους,  για παροχή υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας, παροχή μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, εκπαίδευσης,  επαγγελματικής  αποκατάστασης, κοινωνικής ένταξης  αλλά κυρίως για ίση θέση μέσα στην κοινωνία.


Μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων και  δράσεων για την επιμόρφωση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη των ατόμων, επιτυγχάνεται η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής και εύκολης πρόσβασης σε υπηρεσίες και θεσμούς,  που αναμφισβήτητα αποτελούν  δείγματα  πολιτισμού σε  μια δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία.


Άλλωστε, υπάρχουν και ατομικές ευθύνες. Οφείλουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο στις 3 Δεκεμβρίου να θυμόμαστε τα άτομα με αναπηρία που ζούνε ανάμεσά μας και να επιδεικνύουμε καθημερινά και  έμπρακτα αγάπη, σεβασμό και στοργή στο πρόσωπό τους. Εξίσου σημαντική είναι και η ενθάρρυνσή τους προκειμένου να αναλάβουν ενεργούς ρόλους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.  


Με το βλέμμα στραμμένο στα δικαιώματα και στις ανάγκες των συμπολιτών μας,  ας αξιώσουμε   ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα.


Όλοι δικαιούνται μια ζωή  με αποδοχή, ισότιμη συμμετοχή,  χωρίς αποκλεισμούς.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία κρίση να αποτρέψει τις δράσεις στήριξης και αλληλεγγύης,  που αφορούν αυτονόητα πράγματα για τα άτομα με αναπηρία. Στόχος όλων μας πρέπει να αποτελεί η οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης,  που όλοι οι δρόμοι θα είναι προσβάσιμοι από  όλους.




Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

         Σοφία Μαυρίδου