Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ 
Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Ο  πιο φονικός ιός  εξακολουθεί   να σκοτώνει και να μολύνει, με θύματα και
φορείς να προστίθενται καθημερινά  στις  «μαύρες»  λίστες των κρουσμάτων.

Το Aids δεν αποτελεί αρρώστια που αφορά μόνο συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Το aids  δεν κάνει διακρίσεις και αφορά όλους ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη  σεξουαλικότητα κ.α. 

Ενημέρωση και πρόληψη αποτελούν  τα ισχυρά όπλα ενάντια στη νόσο. Απαραίτητη η  σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και  η ενημέρωση των πολιτών μέσα από εκστρατείες που σκοπό έχουν την αφύπνιση και επαγρύπνηση της κοινωνίας.

Άλλωστε, η υποστήριξη των ασθενών και των φορέων του Aids , που έρχονται αντιμέτωποι με φαινόμενα ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού είναι  άκρως απαραίτητη προκειμένου να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας με δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στη ζωή.

Παροχή οικονομικής βοήθειας και υπηρεσιών υγείας με σκοπό την παροχή ιατρικής, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης τόσο των ασθενών όσο και των φορέων,  αποτελούν κάποιες από τις παρεμβάσεις που  πρέπει να στραφεί  ή να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.


Η  πολιτεία έχει χρέος να προστατέψει το ανθρώπινο δικαίωμα της υγείας των πολιτών της. Ποιοτική δημόσια δωρεάν υγεία
μέσα από υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας-μέριμνας, χρηματοδοτήσεις για έρευνες, θα συμβάλουν  στο  πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης της  ισχυρής αυτής μάστιγας.

Παράλληλα, με στοχευμένες δράσεις,   το κράτος οφείλει να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και των μέσων προστασίας καθώς και για την αποφυγή διακρίσεων και προκαταλήψεων εις βάρος των ασθενών  και φορέων του HIV AIDS. Μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης,  η κοινή γνώμη πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να εκπαιδευθεί  σε θέματα συμπεριφοράς προς τα οροθετικά άτομα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να καταρριφθούν μύθοι για το Aids.

Με την ελπίδα για οριστική θεραπεία του Aids, ας ευχηθούμε και ας προσπαθήσουμε για μια κοινωνία χωρίς κρούσματα,  ρατσισμό, φοβίες, προκαταλήψεις και διακρίσεις.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου