Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Βραχυκυκλωμένα δικαστήρια - Δικαστές εναντίον βουλευτών


Οι δικαστικοί είναι έτοιμοι να ζητήσουν μισθολογικές μειώσεις και για τους βουλευτές
Της Φωτεινης Καλλιρη

Παράπλευρες απώλειες θα έχει η δύσκολη μάχη των δικαστών κατά των κυβερνητικών μέτρων και των μειώσεων των μισθών τους. Οι δικαστικοί είναι αποφασισμένοι να συμπαρασύρουν μισθολογικά
προς «τα κάτω» και τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Το δικόγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο και όπως έλεγε ανώτατος δικαστής στην «Κ» εφόσον η μείωση των αποδοχών τους προσκρούει στο Σύνταγμα, ανάλογες περικοπές θα πρέπει να γίνουν και στους μισθούς των βουλευτών. «΄Η θα εφαρμοστεί το Σύνταγμα για όλους ή όχι. Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις», υπογράμμισε.

«Aπό τον Ιούνιο του 2011 η βουλευτική αποζημίωση, δηλαδή ο μισθός που βάζει καθαρά στην τσέπη του ένας βουλευτής είναι κατά μέσο όρο 5.934,87 ευρώ, μετά τη μείωση του 5% από την έκτακτη εισφορά και του 3% υπέρ των ανέργων. Οι αποδοχές αυτές, ωστόσο, αυξάνονται όταν ο βουλευτής συμμετέχει σε επιτροπές της Βουλής. Για κάθε συμμετοχή σε επιτροπή η αμοιβή του είναι 150 ευρώ, από 350 που ήταν προ κρίσεως» μας λέει παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία.

Οι δικαστικές ενώσεις έχουν «σκανάρει» επίσης όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές, τα οποία θα έπρεπε, όπως αναφέρει ο δικαστικός λειτουργός χαρακτηριστικά, να θεωρούνται εισοδήματα και να φορολογούνται. «Δεν είναι δυνατόν να φορολογούν ως εισόδημα το φθηνό ρεύμα που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι της ΔΕΗ και οι συνταξιούχοι και τα προνόμια των βουλευτών να είναι στο απυρόβλητο, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ο λαός υποφέρει» είπε με νόημα. «Δεν είναι δυνατόν να πετσοκόβονται οι συντάξεις, ακόμη και οι κατώτατες του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και να υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που διατηρούν όλες τις παροχές επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, οι βουλευτές λαμβάνουν επίδομα γραφείου: 935 ευρώ, ταχυδρομικά τέλη: 1.136 ευρώ (για να στέλνουν οι βουλευτές κάρτες και εκλογικό υλικό στους ψηφοφόρους τους), έξοδα κίνησης 364 ευρώ (για τους βουλευτές της επαρχίας το ποσό ξεπερνάει τα 600 ευρώ τον μήνα), έξοδα για κινητό τηλέφωνο εώς 200 ευρώ, αυτοκίνητα με leasing (τα ασφάλιστρα και τα τέλη πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός).

Μάχη μέχρις εσχάτων θα δώσουν οι δικαστικοί για την εφαρμογή του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, από 17/9 μέχρι 20/10 τα δικαστήρια είναι «βραχυκλωμένα» από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές των συνεδριάσεων (οι δικαστές κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10.30 κάθε μέρα). H Δικαιοσύνη έχει παραλύσει και χιλιάδες υποθέσεις έχουν αναβληθεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Αν υπολογίσει κανείς ότι μέχρι τις 10.30 δικάζονται κατά μέσο όρο πέντε υποθέσεις, οι υπόλοιπες 25 που είναι εγγεγραμμένες στο πινάκιο αναβάλλονται. Την εβδομάδα αναβάλλονται περί τις 3.500 υποθέσεις. Εκδικάζονται μόνο τα επείγοντα, όλα τα αυτόφωρα, τα ασφαλιστικά και όσες υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή. Το 1/3 των δικογραφιών στα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων (κυρίως εφετεία) συζητούνται.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Δικαιοσύνη επιδεινώνεται, τα κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους αυξάνονται, οι δε συνθέσεις των δικαστηρίων, ιδιαίτερα σε περιφερειακά πρωτοδικεία, δύσκολα συμπληρώνονται (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρωτοδικείο Φλώρινας). Στην Αθήνα, οι υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Τμήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανέρχονται σε 2.950, με απώτερη δικάσιμο την 12η Μαρτίου του 2014. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, παρατηρείται έντονο πρόβλημα καθυστέρησης, καθώς έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός δικογράφων. Ενδεικτικά το 2011 κατατέθηκαν στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων 25.000 αιτήσεις (εκδόθηκαν 12.679 αποφάσεις), ενώ μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου είχαν κατατεθεί 15.700 αιτήσεις.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή06/10/2012

skai.gr/news