Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Πρόγραμμα «ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» - Άρθρο από τον Αναστάσιο Π. Τερζή

Μας το έστειλε η Ρούλα..... Ευχαριστούμε πολύ


Προς
Την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
       ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
       ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
       Ναβαρίνου 28 και Καραολή Δημητρίου       
       55132 – ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα «ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»

Όπως είναι γνωστό, το τρέχον πρόγραμμα των ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ, είχε
ανακοινωθεί προ 3-4 ετών με κίνητρο την επιδότησή τους (σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα) με το ποσό των 30.000 ευρώ το οποίο θα κατεβάλλετο στους δικαιούχους σε τρεις δόσεις:  Η πρώτη ποσού 12.000 ευρώ, η δεύτερη ποσού 9.000 ευρώ και η τρίτη επίσης 9.000 ευρώ.
Βασική προϋπόθεση, για την ένταξη στο πρόγραμμα αυτό, αποτελούσε η υποβολή σχετικής μελέτης προγραμματισμού και ανάπτυξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, του υποψηφίου ΝΕΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥ, σε συνδυασμό με τις καλλιεργειθησομένες εκτάσεις, τα προϊόντα που θα παράγονται, καθώς και τα μηχανικά μέσα που θα διατεθούν.
Η ενημέρωση, η προετοιμασία καθώς και η συμπλήρωση του προβλεπόμενων εντύπων ή της όποιας τυποποιημένης μελέτης, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να παρέχονται από τα ειδικευμένα στελέχη (Γεωπόνοι) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όχι να οδηγούνται οι ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ σε ιδιωτικά γραφεία τα οποία να εισπράττουν αμοιβές οι οποίες – στην πλειονότητά  τους μπορεί να ήσαν αντιγραφές ή συμπλήρωση ορισμένων τυποποιημένων – για την περίπτωση – εντύπων.
Οι απαιτήσεις του ιδιωτικού αυτού γραφείου, για τη «μελέτη» των 30.000 ευρώ ήσαν:  Άμεσα 1.500 ευρώ και προ της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης των 9.000 ευρώ, η καταβολή του ποσού των 1.200 ευρώ.
Η αποδοχή των όρων αυτών για τους ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ήταν αναγκαστική, παρόλες τις αντιρρήσεις αλλά και τις υποψίες που είχαν.  Διότι οι δεσμεύσεις που αναλάμβαναν (προκειμένου να μπουν στο πρόγραμμα) ήσαν αρκετές και δαπανηρές, όπως:  Για εξασφάλιση εκτάσεων και εξοπλισμού, συνολικά ήσαν πολύ μεγαλύτερες του ποσού της επιδότησης των 30.000, υπολογίζοντας τις δαπάνες των καλλιεργειών, την αξία σπόρων, φυτών, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αρδεύσεων, κ.λπ.  Δηλαδή οι ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ δεσμεύτηκαν για πρόγραμμα 30.000 ευρώ επιδότησης, το οποίο εγκρίθηκε μεν αλλά στη συνέχεια περιορίστηκε στο ποσό των 15.000 ευρώ!  Αυτό δε συνέβη με μεγάλη χρονική καθυστέρηση ενώ εκείνοι ήδη προώθησαν φυτείες και καλλιέργειες για πρόγραμμα 30.000 ευρώ!
Από τον μη αναμενόμενο αυτό περιορισμό, οι συνέπειες, για τους ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ήσαν δυσβάστακτες εφόσον είχαν υποχρεωθεί να προσφύγουν σε τραπεζικούς και ιδιωτικούς δανεισμούς καθώς και σε πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις προς τους εμπόρους αγροτικών εφοδίων και λιπασμάτων.  Η χρονική καθυστέρηση και ο περιορισμός στα 15.000 ευρών τους έφερε – στην κυριολεξία – σε σημείο οικονομικής κατάρρευσης.  
Σήμερα ειδοποιούνται να προσέλθουν για την είσπραξη του υπολοίπου (των 15.000 ευρώ) που είναι το ποσό των 4.500 ευρώ διότι η πρώτη δόση που είχε εκταμιευτεί ανήρχετο στο ποσό των 10.500 ευρώ.  Όμως για την είσπραξη του ελάχιστου αυτού υπολοίπου «οδηγούνται» και πάλι στα ιδιωτικά γραφεία, τα οποία απαιτούν το ποσό των 1.200 ευρώ με την απειλή, ότι:  Αν δεν το καταβάλλουν δεν πρόκειται να εισπράξουν το μικρό αυτό υπόλοιπο το οποίο εκείνοι «βαφτίζουν» ως δεύτερη δόση!  Η απαίτηση αυτή προφανώς κρίνεται ως εκβιαστική.
Ωστόσο ο λογαριασμός είναι απλούστατος.  Για πρόγραμμα που επιδοτείται με 30.000 ευρώ απαιτούσαν ως αμοιβή 1.500 + 1.200 = 2.700 ευρώ, ήτοι 9% επί του ποσού των 30.000 ευρώ.  Το πρόγραμμα όμως ερήμην όλων, περιορίστηκε στα 15.000 ευρώ.  Επομένως 15.000 ευρώ x 9% = 1.350 ευρώ αμοιβή.  Εισέπραξαν 1.500, λογικά  πρέπει να επιστρέψουν το ποσό των 150 ευρώ και όχι να απαιτούν άλλα 1.200 ευρώ.
Οι ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ μετρούν ζημιές και τούτο διότι ενώ δεσμεύτηκαν με υποχρεώσεις προγράμματος 30.000 ευρώ, το οποίο όμως   τελικά – και ερήμην τους – περιορίστηκε στα 15.000 ευρώ συν η μεγάλη χρονική καθυστέρηση, στην υλοποίηση του μειωμένου κατά το ήμισυ προγράμματος αυτού, εσώρευσε μόνο ζημιές.
Αντικειμενικά, λογικά και δίκαια το αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού ενώ καταλήγει ζημιογόνο, οι ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ, απειλούνται ή εκβιάζονται να καταβάλλουν πρόσθετα «μεσιτικά» 1.200 ευρώ σε κάποιους οι οποίοι, (για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν) δεν τα δικαιούνται.
Επομένως, θεωρώ πως η υπηρεσία σας, με άμεση παρέμβασή της, πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη και να αποδώσει στους δικαιούχους ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ το ελάχιστο αυτό υπόλοιπο των 4.500 ευρώ, χωρίς μεσολαβητές.  Επειδή δε η συγκεκριμένη συγκυρία, την οποία βιώνουμε όλοι, χαρακτηρίζεται – πλην των άλλων – και από πληθώρα επιτήδειων που λυμαίνονται τους πολίτες, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.  Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένοι υπέκυψαν ήδη στην απειλή. Επιβάλλεται να προστατευθούν. 
                                                                     
                                                                                Με εκτίμηση
                                                                       Αναστάσιος Π. Τερζής 
                                                                      Πρώην Δήμαρχος Αιγινίου
                                                                       Τηλ. – Fax: 2353021111


ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
1.    Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Θεσ/νίκης
Υπόψιν Γενικού Γραμματέα
2.    Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στην Κατερίνη

Υποβάλλεται υ.τ.α.
1.    Υπουργό Γεωργίας
2.    Υφυπουργό Γεωργίας