Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Όμως η ΔΕΘ είναι πλέον νεκρή…

Φωτό: Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος

Γράφει ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος / gkessopoulos@gmail.com
Λόγω της δουλειάς μου, από το 2006 τυχαίνει να βρίσκομαι κάθε χρόνο τέτοια μέρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Πρωθυπουργοί, κουστωδίες, παρατρεχάμενοι, αλλά ποτέ δεν έλειψε ο κόσμος,
 οικογένειες με τα παιδιά τους με διάθεση για Έκθεση. Στην κάτω είσοδο (ΧΑΝΘ) χαμός απ’ έξω -μικροπωλητές, διανομείς εντύπων, κόσμος αρκετός για να δικαιολογήσει τη “γιορτή της Θεσσαλονίκης”.
Φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Η κάτω (και η πάνω) είσοδος παντέρημες, αστυνομοκρατούμενη απ’ άκρη σ’ άκρη, τα παιδιά στην είσοδο της ΔΕΘ στη θέση τους αλλά χωρίς… αντικείμενο, μικροπωλητές δεν υπήρχαν, οι διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων δεν έβρισκαν άτομα για να δώσουν τα έντυπα. Σε ένα σημείο μόνο είχε “ζωή”, έξω από το περίπτερο 15, δίπλα σ’ εκείνο της Εθνικής Τράπεζας. Κάπου εκεί τους άφησε ο πρωθυπουργός, ένα μίγμα βουλευτών, κομματικών στελεχών, πολιτευτών, αυτοδιοικητικών -πρόλαβα να δω το Γ.Μπουτάρη να κάνει δηλώσεις στην TV100- και δημοσιογράφοι των “μεγάλων” καναλιών να ξαποσταίνουν έπειτα από το “τρέξιμο” λόγω Σαμαρά.
Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η σημερινή είδηση που βγάζει η ΔΕΘ: Η ευθανασία πέτυχε. Εκτός των άλλων (ενδεικτικά μείωση των συμμετοχών κατά 43%!!!), πρωτοφανής ερημιά φέτος στα εγκαίνια της λαϊκής εμποροπανήγυρης ΔΕΘ. Όσοι το επιδίωξαν, μπορούν να είναι χαρούμενοι. Δεν είναι και λίγοι, ο καθένας μπορεί να το χρεώσει όπου θέλει. Θες η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία στα πορτοφόλια όλων μας; Θέλεις οι προγραμματισμένες νωρίς νωρίς διαδηλώσεις; Θες η μηντιακή καμπάνια τρομοκράτησης των πολιτών; Θέλεις τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που κάνουν τις μετακινήσεις εξαιρετικά δύσκολες;
Σε μια γρήγορη βόλτα που έκανα είδα ότι το περίπτερο που είχε ταυτιστεί με τις ΗΠΑ, τώρα το “κατέχει” ο… νομός Σερρών (θα περίμενα να το “αρπάξει” ο… Αχμαντινετζάντ). Λίγο πιο δίπλα καραμέλες, γλειφιτζούρια και άλλοι πάγκοι μικροπωλητών που θύμιζαν εμποροπανήγυρη. Μέσα δε μπήκα καν, με πιάνει θλίψη από την είσοδο. Ούτε καν τα εποχιακά με τα λουκάνικα και τη μπίρα δεν είχαν ψυχή! Κόσμος μηδέν. Νέκρα. Σκέφτομαι την οικονομική κρίση -ο άλλος δεν έχει να πάρει γάλα στα παιδιά του θα πληρώσει εισιτήριο για μία εμποροπανήγυρη;
Κι έξω στην πόλη τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Σχεδόν ερημιά, μέχρι τη Διαγώνιο. Από κει που συζητούσαν για ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλη που θεωρεί τον εαυτό της πόλο έλξης, έστω για λίγες μέρες του χρόνου, φτάσαμε σε “κλειστά” ουσιαστικά μαγαζιά και το Σάββατο!
Φυσικά, πρόλαβα κι εγώ κάτι από εκείνη την αίγλη, είτε σαν μικρό παιδί είτε σαν φοιτητής. Αλλά δεν είμαι από εκείνους που κλαίνε για τις καλύτερες μέρες της ΔΕΘ που έφυγαν. Ξέρω ότι χρόνια επισημαίνονται πράγματα από αρκετούς στην πόλη, όπως φυσικά πολλοί κάθονται αυτάρεσκα στις καρέκλες τους απολαμβάνοντας οφίτσια και αμοιβές χωρίς αντίκρυσμα.
Στο τέλος θα μετρήσουν πάλι τα εισιτήρια, δε θα ιδρώσει κανένα αυτί, δεν θα παραδεχτεί κανείς την ήττα. Όμως η ΔΕΘ είναι πλέον νεκρή. Τα γράμματά της δε σημαίνουν πια τίποτε. Ούτε Διεθνής, ούτε Έκθεση (φυσικά με όμορφες και ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις που μπορεί κανείς να βρει), μάλλον ούτε Θεσσαλονίκη (με την τεχνοκρατική της διάσταση). ΔΕΘ χωρίς επεξηγήσεις.
Κάτι πρέπει να γίνει σ’ αυτή την πόλη (μόνο στον πολιτισμό είμαστε ακόμα ζωντανοί- συμβαίνουν όμορφα πράγματα στην πόλη). Δεν μπορεί εδώ και 20 χρόνια να βρίσκεται μονίμως πιο κάτω απ’ ό,τι η χώρα… Κάτι πρέπει να γεννηθεί. Πάνω στην τέφρα της ΔΕΘ, ίσως.

ΥΓ1: Ξέρω ότι κάποιοι θα βρεθούν να χαρακτηρίσουν πάλι μίζερες αυτές τις διαπιστώσεις. Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Είναι μίζερη η ίδια…
ΥΓ2: Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μεταξύ 11.00 και 12.30 το πρωί…




http://www.thinkfree.gr/