Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Στα χέρια της Αριστεράς η διερευνητική

Ήγγικεν η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Στις 14.00 αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της δεύτερης διερευνητικής εντολής, έπειτα από
το αποτυχημένο εγχείρημα του Αντώνη Σαμαρά, όπως άλλωστε αναμενόταν. 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του δεύτερου κατά σειρά κόμματος και ουσιαστικού νικητή των εκλογών έχει ξεκαθαρίσει πως θα επιχειρήσει, πρωτίστως με την Αριστερά, να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση, την ώρα που από την Ευρώπη και τους δανειστές τα μηνύματα είναι αμφίσημα. Από τη μία πλευρά επαναλαμβάνονται μονότονα και σταθερά οι προειδοποιήσεις για σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και από την άλλη εκφράζεται με διπλωματικό τρόπο μία «κατανόηση» μετά και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και των εσωτερικών συσχετισμών.

Ο κ. Τσίπρας είναι -ως φαίνεται- «καταδικασμένος» είτε να μεθοδεύσει μία λύση διακυβέρνησης μετά του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ, με την ανοχή (ψήφο εμπιστοσύνης) της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είτε να επωμισθεί την ευθύνη για νέα προσφυγή στις κάλπες. Αυτό το «δίλημμα» αποτελεί και τον πυρήνα της τακτικής που υιοθετεί πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Νέα Δημοκρατία, όπως αποκαλύπτει το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και των μεθοδεύσεων που εκτυλίχθηκε από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες έως και μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 7 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί, όπως όλα δείχνουν, με τους Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη αλλά και τον Πάνο Καμμένο και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα υπάρξει συνάντηση με τη γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είναι αρνητική σε πάσης φύσεως συνεργασίες, όπως προσωπικά έχει δεσμευθεί προεκλογικά.

Οργίασε το παρασκήνιο

Οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με επίκεντρο τον νικητή των εκλογών, δηλαδή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως άρχισαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας να οργιάζει το παρασκήνιο στους διαδρόμους των πολιτικών γραφείων του παραπαίοντος δικομματισμού.

Τα σενάρια με σκοπό την παγίδευση της Αριστεράς είχαν, ωστόσο, αρχίσει μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, όταν από τις κυλιόμενες δημοκοπήσεις είχε φανεί η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στις μεγάλες αστικές περιοχές.

Ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ομολογούσε στη zougla.gr δύο ημέρες πριν από τις εκλογές πως «έφθασε ο καιρός να πέσουν οι μύθοι, ώστε να συμπληρωθεί ο κύκλος της Μεταπολίτευσης. Για να γίνει αυτό, πρέπει η Αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να καταδειχθεί ότι δεν μπορούν να γίνουν θαύματα και πως η πραγματικότητα είναι ανελέητη».

Δύο εικοσιτετράωρα μετά το κλείσιμο της κάλπης και μετά την, για αυτονόητους λόγους, αποτυχημένη διερευνητική προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, ο δικομματισμός φαίνεται να έβαλε μπροστά το βαρύ πυροβολικό του. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ να σχηματίσουν κυβέρνηση, υπό τον μοναδικό όρο της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Στην κυβέρνηση αυτή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Το σενάριο αυτό έχει δύο στόχους:

Α. Να αναγκάσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που το πρωί της Τρίτης θα λάβει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, να αποδεχθεί το εγχείρημα, αλλιώς και τα δύο κόμματα του δικομματισμού θα τον εξέθεταν στους ψηφοφόρους, καταγγέλλοντάς τον σε περίπτωση άρνησής του πως σύρει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Σε μία τέτοια περίπτωση, ΝΔ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στην επαναφορά των ψηφοφόρων στους κόλπους τους, αφού θα είχε εν τω μεταξύ καταδειχθεί η επιπολαιότητα και η αδυναμία της Αριστεράς να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Β. Σε περίπτωση αποδοχής εκ μέρους των κ.κ. Τσίπρα και Κουβέλη του εγχειρήματος αυτού, η Αριστερά θα εγκλωβιστεί -θέλει δεν θέλει- στον κυκεώνα της διαχείρισης της οικονομικής πραγματικότητας και των σχέσεων με τους δανειστές. Σε αυτή την περίπτωση, η φθορά της «αριστερής εναλλακτικής λύσης» μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, οπότε τους καρπούς της φθοράς αυτής θα θερίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές.


http://www.zougla.gr/