Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές ομιλίες στους γονείς των παιδιών σχολικής ηλικίας, με θέμα την προφύλαξη από την ασθένεια.
- Τετάρτη 14/3/2012 και ώρα 18.30: Στο 14ο, 6ο και 9ο Δημοτικά σχολεία του Δήμου Σταυρούπολης και στον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παύλου Μελά.
- Τετάρτη 4/4/2012 και ώρα 18.30: Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιαρίου στο Δήμο Μίκρας.
Ομιλητές θα είναι οι γιατροί του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Μαρία Σιδηροπούλου, προϊσταμένη Ιατρός Δημ. Υγείας ΕΣΥ και Ιωάννα Παύλου Ιατρός Δημ. Υγείας ΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδιο) και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους γονείς και απαντήσεις στα ερωτήματα τους.
Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου), η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Στις 24 Μαρτίου 1882 ένας γιατρός ο Ρόμπερτ Κωχ ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός βακτηριδίου ως το αίτιο της φυματίωσης. Μέχρι εκείνη την περίοδο η φυματίωση σκότωνε έναν στους επτά ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική. Έτσι τέθηκαν τα θεμέλια για την έναρξη ενός τεράστιου αγώνα περιορισμού αλλά και εξάλειψης αυτής της ασθένειας.
Το 1982 ,ένα αιώνα μετά, εορτάστηκε η 1η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης υποστηριζόμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έκτοτε καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου.
Ο σκοπός του εορτασμού είναι αφ ενός ο φόρος τιμής στο Δρ. Κωχ και αφ ετέρου η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα κατά της φυματίωσης.
Η φυματίωση είναι μια αρχαία ασθένεια που συνεχίζει να απειλεί αμείλικτα την ανθρώπινη ζωή ακόμα και σήμερα στην εποχή των αντιβιοτικών. Αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από φυματίωση, που φθάνει, να είναι ενδημική στις περισσότερες φτωχές χώρες του κόσμου. Τα νούμερα είναι συντριπτικά. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου της Υγείας (Global Health Observatory) του ΠΟΥ
-Το 1/3 του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα,
-8,8.000.000 νέες νοσήσεις για το 2010
-1,4.000.000 θάνατοι διαπιστώθηκαν
-5,7.000.000 έχουν ξεκινήσει θεραπεία για το 2010 η βρίσκονται υπό θεραπεία
Στατιστικά οι «δείκτες» έχουν παρουσιάσει πτώση από το 1990 αλλά εκείνο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις είναι η επικίνδυνη πολυανθεκτική φυματίωση (MDR) όπως και η εξαιρετικά πολυανθεκτική φυματίωση (XDR). Η πολυανθεκτική φυματίωση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα θεραπευτικής δυσκολίας επειδή αντιστέκεται στα φάρμακα και η εκρίζωση της είναι εξαιρετικά δύσκολη
Το 95% των περιστατικών ανήκει σε χώρες του τρίτου κόσμου.
Με την σημερινή μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλής αν όλοι δεν είναι ασφαλείς διακηρύσσει ο ΠΟΥ.
Η φυματίωση μπορεί να προσβάλλει όλους τους ανθρώπους αλλά ονομάζεται "νόσος των φτωχών" καθώς αναπτύσσεται σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και προτιμά τους οργανισμούς που είναι ήδη εξασθενημένοι από τις ασθένειες, τις κακουχίες και την ελλιπή διατροφή. Στις δυτικές κοινωνίες αιτίες της είναι η αύξηση της μετανάστευσης, οι τοπικές εστίες φτώχειας και εξαθλίωσης.
Το σύνθημα του εορτασμού για το 2012 θα επιτρέψει στους ανθρώπους κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο, να κάνει ο καθένας στην διάρκεια της ζωής του, χωριστά, την δική του δράση για να βοηθήσει στην εξάλειψη της νόσου (“Stop TB in my lifetime”).
Επομένως τα σημερινά παιδιά στην διάρκεια της ζωής τους περιμένουν να δουν ένα κόσμο που κανείς δεν θα αρρωσταίνει από φυματίωση ενώ οι ενήλικες προσμένουν να δουν έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα πεθαίνει από φυματίωση.
Οι ελπίδες και ο αγώνας των ανθρώπων όλων των ηλικιών σε ολη την διάρκεια της ζωής τους είναι:
• Μηδέν θάνατοι
• Ταχύτερη θεραπεία
• Ένα γρήγορο , φθηνό, όχι περίπλοκης τεχνολογίας διαγνωστικό τεστ
• Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο
• Ένας κόσμος χωρίς φυματίωση.