Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με το Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, το Σωματείο Εργαζομένων και τους εργαζομένους του Ψ.Ν.Π.Ο

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το μέλλον του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας-Ολύμπου, ήταν το αντικείμενο της
συνάντησης που είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  Σοφία Μαυρίδου με το Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριο Φαρμάκη, το Σωματείο Εργαζομένων και  τους εργαζομένους του Ψ.Ν.Π.Ο. , μετά
τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε ο εφαρμοστικός νόμος που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει την κατάργηση του «Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου» ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και  την ένταξή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως Ψυχιατρικό Τμήμα.


Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2012 στην  έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και των εργαζομένων,  την
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής  Ενότητας Πιερίας, όπου οι εργαζόμενοι επέδωσαν στη Σοφία Μαυρίδου ψήφισμα διαμαρτυρίας, μέσα από το οποίο εξέφραζαν  την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και προέβαλλαν
τα αιτήματα  και τους προβληματισμούς τους.

Στη  σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριος  Φαρμάκης, ο Αναπληρωτής Διοικητής Ψ.Ν.Π.Ο., Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ψ.Ν.Π.Ο. και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνης,  Παναγιώτης Μπερεδήμας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Ψ.Ν.Π.Ο. , Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ψ.Ν.Π.Ο., Αστέριος Καστόρης, η Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Ψ.Ν.Π.Ο., Σοφία Ζανιά, το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Ψ.Ν.Π.Ο. , Δημήτριος Παπαδημητρίου, ο Διοικητικός  Διευθυντής Ψ.Ν.Π.Ο., Στέφανος Μπαστρογιάννης, ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Ψ.Ν.Π.Ο., Γεώργιος Αγγελίδης, ο Προϊστάμενος του ΟΚΑΝΑ Κατερίνης, Φίλιππος Κακάνης, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ψ.Ν.Π.Ο., Ιωάννα Καραθάνα καθώς και οι εργαζόμενοι: Βασιλική Τζιτζιλή, Ζηνοβία Ναβροζίδου, Ρούλα Παρασκευαϊδου, Δημήτρης Μπέης.


Σύμμαχος στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε για άλλη μια φορά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. «Δυστυχώς η πολιτική του μνημονίου αποδομεί το σύστημα υγείας, συμπαρασύροντας και το σύστημα της ψυχικής υγείας σε μια εποχή που περισσότερο από ποτέ οι  υπηρεσίες ψυχιατρικής λειτουργούν σαν ΄΄βάλσαμό΄΄ στα ποικίλα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Πρόσθεσε ότι όλοι οι φορείς της Πιερίας οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα και δυναμικά  με ενιαία πρόταση και κοινό στόχο τη  διατήρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως ξεχωριστοί οργανισμοί με εξειδικευμένο προσωπικό. «Παρόλα τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες της χώρας, η ύπαρξη και η εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων μονάδων ψυχικής υγείας πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της πολιτείας», επεσήμανε η Σοφία Μαυρίδου.

Σωματείο και εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας-Ολύμπου, εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνέπειες της εφαρμογής του νόμου εφόσον ψηφιστεί, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελείται από το άρτια καταρτισμένο προσωπικό, με  εφόδια  την ευαισθησία, την ανθρωπιά και την αγάπη προς το συνάνθρωπο που το διακρίνει. Παράλληλα, αξίωσαν τη συμπαράσταση όλων των αρμόδιων φορέων,  καθώς όπως υπογράμμισαν «  ο τομέας της ψυχικής υγείας χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, αφού η προσφορά των υπηρεσιών της είναι ανυπολόγιστη».

«Έχει κατατεθεί τροπολογία στον εφαρμοστικό νόμο του υπουργείου Υγείας και υπουργείου  Εργασίας για την κατάργηση του Ψυχιατρείου ως αυτόνομου οργανισμού και ενσωμάτωσής του ως τομέα σε τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Πιστεύω ότι θα αποδώσει περισσότερο,  αρκεί να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων, να μη μειωθεί η ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας -που ήδη προσφέρεται και  είναι αρκετά υψηλό- και με τη συγχώνευση αυτή να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα όλα τα τμήματα,  γιατί θα υπάρξει πλέον και χωρίς θεσμικά εμπόδια αλληλοϋποστήριξη,  τμημάτων,  κλινικών και τομέων. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι πρέπει  το Ψ.Ν.Π.Ο. να αποτελέσει τομέα και όχι ένα απλό  τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, όπως είναι οι άλλοι τρεις τομείς, ο χειρουργικός, ο παθολογικός και ο εργαστηριακός» ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Ο  Αστέριος Φαρμάκης ενημέρωσε, ότι μέχρι να γίνει η τροποποίηση και να υπάρξει ένας μεγαλύτερος οργανισμός, οι δυο διαφορετικοί οργανισμοί συνεχίζουν να ισχύουν  μέχρι 31 Μαΐου,  που θα γίνει καταγραφή - απογραφή των περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

«Πιστεύω ότι το υπουργείο θα ακούσει, θα καταθέσει την αντίστοιχη τροποποίηση των  άρθρων του νόμου έτσι ώστε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να έχουμε αύριο το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης με τέσσερις μεγάλους σημαντικούς και ολοκληρωμένους τομείς. Το σημαντικότερο είναι ότι μαζί θα φτιάξουμε το νέο οργανισμό. Όλοι αυτοί οι φόβοι που εκφράστηκαν και είναι δικαιολογημένοι από τους εργαζόμενους,  θα αποδειχθεί εάν έχουν βάση ή όχι , όταν θα συντάξουμε το νέο οργανισμό, όπου θα πρέπει ολόκληρο το δίκτυο δομών του Ψυχιατρείου να αποτελέσουν τμήματα κάτω από ένα τομέα μέσα στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου. Όλο το στοίχημα, λοιπόν, είναι ο νέος οργανισμός» υπογράμμισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους βουλευτές της Πιερίας, Γιάννη Αμοιρίδη, Θανάση Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, τους οποίους ενημέρωσε  για τα τεκταινόμενα, ζητώντας τους παράλληλα να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τη Σοφία Μαυρίδου, διαπιστώθηκε κοινή βούληση για ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να τροποποιηθεί προς όφελος και των ασθενών και των εργαζομένων το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί.