Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Θεοφάνεια με αέρα, κρύο, γιούχα και προσευχές...(video)


Τα άκουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Χαλκίδα

Με λαμπρότητα τιμήθηκαν σήμερα σε όλη την χώρα τα Θεοφάνια, μια από τις παλαιότερες γιορτές
του ορθόδοξου εορτολογίου.

Ήθη και έθιμα, που χάνονται στο βάθος των αιώνων, αναβίωσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Φώτων.

Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψήφησαν την κακοκαιρία και βούτηξαν σε παγωμένα νερά για να ανασύρουν το σταυρό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς παραβρέθηκε στον Μεγάλο Αγιασμό των Υδάτων στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες, ενώ τρεις ομάδες πολιτών, με πανό στα χέρια έστειλαν το δικό τους μήνυμά τους κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, παρακολούθησε την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου.

Για άλλη μια φορά όμως, ο κύριος Παπούλιας δέχτηκε τις αποδοκιμασίες δεκάδων πολιτών κατά την διάρκεια της Τελετής.

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά, ο Κάρολος Παπούλιας αλλά και σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, παρακολουθούν την τελετή των Θεοφανείων στον Πειραιά.

Στον αγιασμό των υδάτων στην Δεξαμενή του Κολωνακίου βρέθηκε η υπουργός Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Δήμαρχος Αθηνών κ. Γ. Καμίνης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Πλεύρης και ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε μετά τη θεία λειτουργία στην Παλιά Παραλία, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη τελετή αγιασμού στο δημοτικό κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Τούμπας.




Στην Πάτρα, με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθεκε και φέτος ο Αγιασμός των Υδάτων στην Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας.

Στο Κατάκολο, ο εορτασμός των Θεοφάνείων έγινε με γκρίνια και ελέω κακοκαιρίας. Όλοι ήθελαν σήμερα να εορταστούν κατά το έθιμο και ο σταυρός να πέσει στη θάλασσα για τον καθαγιασμό των υδάτων. Όμως η απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού να γίνει μόνο στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο γραφικό χωριό η τελετή, δυσαρέστησε αρκετούς. Διαβάστε περισσότερα εδώ




http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=169552