Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

papadimos 300x178 Ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ«Επιβεβλημένο και αναγκαίο», χαρακτήρισε το τέλος ακινήτων, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την εγκύκλιο του Υπουργείου
Οικονομικών αναφορικά με τις εξαιρέσεις σχετικά με το τέλος ακινήτων, γίνεται προσπάθεια εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν, να εξαιρούνται, λέγοντας ότι προβλέπεται και αναστολή της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν.

Η κ. Παπαρήγα από την πλευρά της κάλεσε το λαό να μην πληρώσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ, χωρίς να φοβάται ούτε την πιθανή διακοπή του ηλεκτρικού, καθώς όπως είπε θα έρθουν πολύ χειρότερα μέτρα, απαιτώντας να καταργηθεί το τέλος ακινήτων για όλους.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε από την πλευρά του το τέλος ακινήτων και την είσπραξη του μέσω της ΔΕΗ, αντισυνταγματικό και παράνομο.

Στην εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, γίνονται διευκρινήσεις αναφορικά με τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν όσον αφορά λάθη στον υπολογισμό του τέλους. Επίσης, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι θα καταβάλλουν μειωμένο τέλος τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, καθώς επίσης και όσοι διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση, οι οποίοι σε «ακραίες περιπτώσεις» μπορεί και να απαλλαγούν.

Η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή στο πρόσωπο ατόμου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους. Ακόμα η διακοπή αναστέλλεται εάν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του, διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν.

Τέλος, ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος , σε περίπτωση μη καταβολής των χρημάτων αυξάνεται, από 40 ημέρες σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού. Η εντολή διακοπής δε θα εκτελείται ούτε από τη ΔΕΗ, ούτε από τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος στις περιπτώσεις που υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά θα διακόπτεται σε πρόσωπα, που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.

Σήμερα η υπόθεση της επιβολής του τέλους ακινήτων, που εσνωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ συζητήθηκε και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εξετάσθηκε μέρος των προσφυγών, λόγω του μεγάλου όγκου τους. Στις προσφυγές που εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, οι οποίοι σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο τέλος δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου και έρχεται σε αντίθεση με πλήθος συνταγματικών διατάξεων καθώς επίσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.


http://www.onlycy.com/