Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Eρώτημα - προβληματισμός του Κωνσταντίνου Δαραή


Μήπως ήρθε η ώρα για ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στη Βόρεια Πιερία???


Αγαπητέ Θανάση

Με αφορμή αυτά που γράφεις στο blog, θα ήθελα απλά να μοιραστώ μαζί σου ένα δικό μου ερώτημα-προβληματισμό, που έθεσα πρόσφατα σε έναν πρώην αυτοδιοικητικό "άρχοντα" καθώς και σ' έναν νυν αυτοδιοικητικό "άρχοντα" (το άρχοντας, αν και δεν μου αρέσει ως όρος, έχει εμβέλεια από δημοτικό σύμβουλο
μέχρι και πρώην δήμαρχο αλλά δεν επιθυμώ να γίνω συγκεκριμένος, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μου).

Το ερώτημα-προβληματισμός μου ήταν και είναι, μήπως θα χρειαστεί ή απαιτηθεί σύντομα οι τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν σε μορφές άτυπης αλλά ουσιαστικής κοινωτικής οργάνωσης, για να αντιμετωπίσουν τρέχοντα λειτουργικά αλλά και σε ένα μεταγενέσετρο επίπεδο κοινωνικά ζητήματα, για να απαντήσουν στην ανέχεια και τη φτώχεια των μελών τους.

Έτσι θα μπορούσαμε να πάμε σε μια μορφή άτυπης οργάνωσης των τοπικών κοινοτήτων, με κοινά σημεία αναφοράς και κοινές, μη δεκτικές παρερμηνείας στοχεύσεις, λειτουργώντας επικουρικά στην "κρατικοδίαιτη" τοπική αυτοδιοίκηση,(μην ξεχνάμε ότι με βάση τα δημοσιεύματα η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν το άνδρο της διαφθοράς), με ανθρώπους εμπνευσμένους, ανιδιοτελείς και ειλικριονείς ως προς την πρόθεσή τους για κοινωνική προσφορά, που δεν επενδύουν σε μεταγενέστερη πολιτική ανάδειξη και δεν θα επιτρέπουν την οργάνωση αυτή να μετεξελιχτεί σε πεδίον δόξης λαμπρό για κομματάρχες και γενικά ότι διασπά. Ως παράδειγμα μια τέτοιας σε συγκεκριμένο πεδίο προσπάθειας, θα μπορούσα να αναφέρω τον εμπνευστή και οργανωτή του αιμοδοτικού συλλόγου. Αντίστοιχα, πέρυσι το 2010, είχα βρεθεί σε μια εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου στο Αιγίνιο, όπου είχε βραβευτεί ένας πολίτης για την κοινωνική του δράση στον εκεί αιμοδοτικό σύλλογο, που ήταν τόσο συνεσταλμένος και ταπεινός αλλά και τόσο έξοχος για το κοινωνικό του έργο. Πολύ καλό παράδειγμα οργάνωσης με κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο αποτελεί και ο πολιτιστικός σύλλογος "Λούσης¨του Κολινδρού. Θυμάμαι ότι όσο ήμουν εκεί ως απλός χορευτής, είχα εντυπωσιαστεί από το πνεύμα συνεργασίας και αγάπης όλων των μελών που εμπλέκονταν σε αυτή την προσπάθεια και την αρμονία που έβγαινε από τη συνεργασία τόσο διαφορετικών χαρακτήρων. Άλλο δεδομένο επίσης είναι οι ενορίες, αρκεί να αναδεικνύεται σε κάθε περίπτωση η προσφορά και όχι πρόσωπα.

Τι μπορούν τα μέλη μιας τέτοιας κοινότητας να προσφέρουν σε τοπικό επίπεδο; Π.χ. θα μπορούσα εγώ να διδάσκω μια ξένη γλώσσα στα πλαίσια αυτής της άτυπης οργάνωσης, θα μπορούσες εσύ να προσφέρεις ιατρική βοήθεια (βλ. γιατροί του κόσμου), θα μπορούσε ο άλλος να ,μεριμνά για θέματα ασφάλειας, θα μπορούσε εκείνος να μεριμνά για ζητήματα υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος, θα μπορούσε ο έχων να βοηθήσει διακριτικά τον μη έχων, θα μπορούσε ο άλλος να βοηθήσει στην μετακίνηση συμπολιτών μας στην Κατερίνη, ο αριθμός των οποίων βλέπω ότι καθημερινά αυξάνεται, θα μπορούσε αυτή να κάνει μαθηματικά στα παιδιά που έχουν ανάγκη.... δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά...γιατί πρόκειται για άτακτες σκέψεις στο μυαλό μου....πάντως οι εξελίξεις και η έλλειψη ή ο περιορισμός κεντρικής χρηματοδότησης, της οποίας φαίνεται ότι μεγάλο μέρος στο παρελθόν πήγαινε αλλού......ίσως απαιτήσει από τις τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν σε μια άτυπη οργάνωση τοπικής αυτοδιοίκησης, που όπως προανέφερα δεν θα έχει ρόλο αντιπαραθετικό στην επίσημη μορφή τ.α. αλλά επικουρικό, συμπληρωματικό και βασισμένο στον εθελοντισμό από άτομα που δεν θα ενδιαφέρονται όμως για τις έδρες των επισήμων...σημειώνω ότι σέβομαι τους επισήμους..

Με την ευκαιρία σας ενημερώνω ότι σήμερα Δευτέρα 14/11/2011 ξεκίνησε η μεταφορά του υλικού του 1ου Γραφείου Α/θμιας Εκπαίδευσης στην Κατερίνη, το οποίο στεγαζόταν τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από την Εφορεία. Συνεπώς άλλη μία υπηρεσία της Βόρειας Πιερίας μεταφέρεται στην Κατερίνη

Να είσαι καλά

:)