Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πάση θυσία πρωτογενές πλεόνασμα

Syn.Typou_Papandreou_Thessaloniki
Δίνουμε αγώνα για να κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Παπανδρέου, επέμεινε στην ανάγκη να επιτευχθεί από το 2012 πάση θυσία πρωτογενές
πλεόνασμα που θα διασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις επισημαίνοντας ότι είναι πατριωτικό καθήκον να αλλάξει η χώρα. Για άλλη μία φορά επανέλαβε ότι δεν το αφορά το πολιτικό κόστος και η καρέκλα του, απέκλεισε ενδεχόμενα συγκυβέρνησης και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός ζητά αλλαγές και όχι εκλογές.

Τα βασικά σημεία

Θα κάνουμε ό, το απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι παρά τις δυσκολίες και τα λάθη έχουμε κάνει πρωτοφανή προσπάθεια.
Τώρα στο μικροσκόποιο δεν μας συγχωρείτε ούτε ενός ευρώ απόκλιση.
Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα.Πρέπει να κρατήσουμε μακριά κάθε κίνδυνο.
Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να απειλήσει τη χώρα και να τη βάλλει σε θανάσιμο κίνδυνο.

Μέτρα

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την ακατάσχετη μετρολογία υπογράμμισε:
«Δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να κάνουμε διορθωτικές  κινήσεις θέλουμε να τις κάνουμε με τον πιο δίκαιο τρόπο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που υπάρχει ποτέ στην ιστορία και υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις
«Πρέπει  να ειμαστε συνεπείς σε αυτά που ψηφίζουμε και αποφασίζουμε»
Εκλογές
Οι πολίτες θέλουν αλλαγές και όχι εκλογές ξεκαθάρισε, προσθέτoντας ότι η κυβέρνηση δεν φυγομαχεί. Δεν θα απολύσουμε και δεν θα μειώσουμε στο μισό τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως λέγεται. Δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση, αλλά θα έπρεπε να βάλλει πλάτη η Ν.Δ. Θα περάσουμε τη στενωπό γιατί είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για να αλλάξει η Ελλάδα και δεν πρέπει να τη χάσουμε, ούτε να δειλιάσουμε. Υπάρχουν αντιστάσεις και σε αυτές θα είμαστε αυστηροί, αλλά χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων. Θα φορολογούνται οι καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως έχουν συμφωνήσει με την Ελβετία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Ύφεση και ανάπτυξη

Papandreou_Venizelos_ThessalonikiΎφεση έχουμε γιατί δεν έχουμε ανταγωνιστική οικονομία. Μόνο αν φτιάξουμε μια παραγωγική οικονομία, μπορούμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη. Στη Σουηδία, η μεσαία τάξη μπορεί να πληρώνει και το 60% του εισοδήματος, αλλά έχει εξασφαλισμένα τα κοινωνικά αγαθά. Υπάρχει ανάγκη συναίνεσης για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Όλοι είμαστε μέρος ενός συστήματος που μας μεγάλωσε. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε και πιστεύω με την προσπάθεια στο φορολογικό σύστημα, θα πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις. Είχα πει στην ηγεσία της ΝΔ να πάμε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα μικρότερους φορολογικούς συντελεστές, υπό την προϋπόθεση, να το τηρήσουμε όλοι. Όταν φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και να μην μας δανειοδοτήσουν, θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Τρόικα και ευρωομόλογο

Και να διώξουμε την τρόικα, δεν λύνουμε τα προβλήματά μας, ούτε η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη με συμφωνία χρηματοδότησης όπως αυτή για την Ελλάδα. Είχα μιλήσει πολλές φορές για το ευρωομόλογο και το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τώρα συζητώνται. Αλλά μην μεταφέρουμε εκεί τις δικές μας ευθύνες, γιατί όσο έχουμε ελλείμματα θα ανεβαίνει το χρέος. Και να πληρώσουν το παλιό μας χρέος, θα συζητήσουν να μην παράγουμε άλλο και να μειώσουμε τα ελλείμματα και αυτό είναι δικιά μας ευθύνη. Αν ήταν καλή προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα φυγομαχούσε, δύο χρόνια πριν λήξει η θητεία της. Μιλάνε συνεχώς για μειωμένους φόρους, αλλά όταν τους είχαμε το 2009, είχαμε ύφεση και όχι ανάπτυξη. Δίνω μάχη για την πατρίδα, όχι για την εκλογή μου. Αν δεν υπηρετούσαμε το κοινό συμφέρον, θα είχε σμπαραλιαστεί η χώρα.Συμμερίζομαι τις δυσκολίες του πολίτη, αλλά προσπαθούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Το 2008 είχαν γίνει πολύ χειρότερες διαδηλώσεις. Μην ψάχνουμε για άλλους εχθρούς και μην ισοπεδώνουμε τα πάντα, αυτά που ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, είναι συγκεκριμένα και είμαστε κοντά στο στόχο.
Κόκκινη γραμμή για μας είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας. Προ μηνών τέθηκε ζήτημα αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου, μιας χώρας που μπαίνει στο μηχανισμό και αντέδρασα λέγοντας ότι είναι κόκκινη γραμμή για μας, με αποτέλεσμα μια πολύ έντονη και σκληρή αντιπαράθεση.

"Κάνουμε και λάθη"

Όταν λαμβάνονται αποφάσεις υπό πίεση, γίνονται και λάθη, όπως το μέτρο των αποδείξεων που δημιούργησε πρόβλημα στα έσοδά μας. Το θέμα είναι αν έχουμε τη δύναμη να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε.
Και θύελλες θα υπάρξουν και εμπόδια γι αυτό πρέπει να γίνονται και διορθωτικές κινήσεις. Όσο βοηθούν όλοι με τον τρόπο τους, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από αυτή την κατάσταση. Ο καθένας μας θα θιγεί αλλά από την άλλη, υπάρχει κέρδος για το εθνικό συμφέρον.

Επενδύσεις

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το σχέδιο Μάρσαλ. συζητήσαμε με τους Γερμανούς ένα εκτεταμένο ενεργειακό δίκτυο και όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, θέλουν να αγοράσουν από την Ελλάδα, ήλιο και άνεμο. Θα δίνουμε στη Γερμανία 10.000 με 15.000 Μεγαβάτ και αυτό σημαίνει έσοδα και δουλειές για εμάς και οφέλη για αυτούς. Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσω ένα συμβούλιο για επενδύσεις της διασποράς και στα τέλη Σεπτέμβρη θα συζητήσεω με την Άγκελα Μέρκελ στο συνέδριο των βιομηχάνων, όλες τις προοπτικές των σοβαρών επενδύσεων.Η Ελλάδα πρέπει να σταθεροποιηθεί, να βάλλει τάξη και να υπάρξει ένα κράτος δικαίου. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά η έλλειψη συμβάσεων και ο συνδικαλισμός τα γνωρίζει αυτά. Έχουμε διαχωρίσει με σαφή τρόπο τις οικονομικές μας δυσκολίες από τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οπωσδήποτε δεν έχουμε την επιρροή μιας χώρας με εύρωστη οικονομία, αλλά δεν πρέπει να θεωρεί κανένας ότι θα κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις.

Θα πληρώνουν όλοι

Καταλαβαίνω τον πόνο και την αγανάκτηση. Δίνουμε μάχη για τους μισθούς και τις συντάξεις. Αν δεν είχαμε δανειοδοτηθεί, θα είχαμε κλείσει το ΕΣΥ. Θα είχαμε δημόσιους υπαλλήλους στο δρόμο και συντάξεις μειωμένες κατά 70%. Πιθανώς θα είχαν καταρρεύσει και οι ελληνικές τράπεζες. Δεν φέραμε εμείς την Ελλάδα στη δεκαετία του ΄50, κατανοώ όμως ότι αδικείται ο Έλληνας πολίτης. Πάντως σήμερα πληρώνουν και οι έχοντες και θα πληρώνουν όλο και περισσότερο, όσο γίνεται πιο δίκαιο το σύστημα. Η Ελλάδα με τις δικές της κινήσεις θα αντιμετωπίσει τα σενάρια γιά έξοδό της από την ευρωζώνη. Μακάρι να είχαμε μια καλή δημόσια διοίκηση. Απευθύνω έκκληση στη συνείδηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχοι

Επιδιώκουμε να πιάσουμε τους στόχους μας για να φτάσουμε το 2012 σε πρωτογενές πλεόνασμα. Με αυτό θα εκπέμψουμε θετικά μηνύματα στις αγορές. Η τρόικα παραδέχεται ότι δεν βγήκαν ορισμένοι υπολογισμοί και παραδοχές και αναγνωρίζει ότι είχαμε μεγαλύτερη ύφεση. Αυτό όμως δεν αλλάζει τη βούληση να πετύχουμε του χρόνου θετικό πλεόνασμα. Υπάρχουν διορθωτικές πολιτικές που εξυπηρετούν το στόχο. Πράγματι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουθμε το χρέος αν δεν έχουμε ανάπτυξη. Το Σεπτέμβρη θα παρουσιάσουμε σειρά επενδυτικών προγραμμάτων.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011, στις 12:00, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. (αίθουσα Γερουσίας).
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM
Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος, Αννίτα Πασχαλινού


http://www.ert.gr