Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Καλάθι βάζαμε, γκολ φωνάζαμε!

Καλάθι βάζαμε, γκολ φωνάζαμε!

Τραγική η Εθνική στην επίθεση γνώρισε την πρώτη της ήττα στο Ευρωμπάσκετ από την ΠΓΔΜ με 72-58. Σούπερ ο Μακ Κάλεμπ έκανε ό,τι ήθελε την ελληνική ομάδα.



ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΛΙΤΟΥ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
Σίγουρα η ήττα από την ΠΓΔΜ δεν ήταν στο πρόγραμμα για την Εθνική μας.
Όχι ότι μπορεί να την επηρεάσει στη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ, αλλά σίγουρα ήταν... αχρείαστη.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε την ήττα από τους Σκοπιανούς με 72-58 πραγματοποιώντας τη χειρότερή του εμφάνιση από το ξεκίνημα της φετινής προετοιμασίας.
Ειδικά στην επίθεση. Αυτό ήταν και το σημείο που «χαντάκωσε» την Εθνική μας ομάδα σε αυτό το ματς. Άλλωστε τα ποσοστά μαρτυρούν από μόνα τους τι έγινε στην Αλίτους Αρίνα. Με 19/61 σουτ εντός πεδιάς δεν υπήρχε περίπτωση να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.
Και να 'ταν μόνο αυτό; Η καλή περιφερειακή άμυνα πήγε... περίπατο σε αυτό το παιχνίδι και ο Μπο Μακ Κάλεμπ έκανε ό,τι ήθελε τους διεθνείς μας. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο Νικ Καλάθης φορτώθηκε με φάουλ και βγήκε τελείως από τον ρυθμό του αγώνα.
Όχι μόνο αμυντικά, αλλά και επιθετικά αφού όταν προσπάθησε να κάνει την αντεπίθεση και να περάσει μπροστά στο σκορ στο ξεκίνημα του γ' δεκαλέπτου (49-50 η ΠΓΔΜ), έκανε δύο διαδοχικά λάθη και ο Μακ Κάλεμπ με πέντε σερί πόντους έδωσε εκ νέου το «μομέντουμ» του αγώνα στα Σκόπια.
Όχι φυσικά ότι ήταν και το κομβικό σημείο για την ήττα της ομάδας μας. Η Εθνική ήταν τραγική σε όλους τους τομείς, πολύ περισσότερο στα περιφερειακά σουτ. Οι Ζήσης, Βασιλειάδης, Μπράμος που παίρνουν το μεγαλύτερο βάρος στα μακρινά σουτ είχαν 1/8 συνολικά και σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν την Εθνική.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην άμυνα της ΠΓΔΜ που ήταν καλά διαβασμένη, ακόμη και τις στιγμές που η μπάλα περνούσε στους ψηλούς και δη σε Μπουρούση, Κουφό. Συνήθως έβγαιναν δύο παίκτες πάνω τους και δεν τους άφηναν πολλά περιθώρια για να απειλήσουν το καλάθι τους.
Κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει η Εθνική μας. Η άμυνα ήταν καλή μόνο για ένα ημίχρονο αφού στην επανάληψη και δη στο τελευταίο δεκάλεπτο ήρθε η... καταστροφή. Τα Σκόπια έκαναν ένα επιμέρους 7-0 όταν το σκορ ήταν 49-50, πήραν διαφορά με 49-57 και έκτοτε δεν την έχασαν ποτέ.
Το αντίθετο. Ολοένα και αύξαναν τον δείκτη του σκορ αφήνοντας την Εθνική, αφήνοντας την Εθνιική να ψάχνει τα αίτια για την κακή εμφάνιση. Κατι που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το πρώτο ημίχρονο.
Το... σύνδρομο των δύο πρώτων δεκαλέπτων έκανε την εμφάνισή του και στο παιχνίδι με την ΠΓΔΜ. Τόσο με τη Βοσνία, όσο και με τη Φινλανδία, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε (πολύ) μακριά από τον καλό του εαυτό, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η αντίπαλη ομάδα για να πάρει τον έλεγχο του αγώνα.
Η επίθεσή μας ήταν... τραγική και αυτό μαρτυρούν τα 9/29 σουτ εντός πεδιάς μετά τα δύο πρώτα δεκάλεπτα, εκ των οποίων 1/8 τρίποντα! Αν και κατά τη διάρκεια των φιλικών η Εθνική μας έδειχνε να λύνει το περιφερειακό πρόβλημα με την παρουσία των Βασιλειάδη, Μπράμου, οι δύο παίκτες δεν πραγματοποιούν και τις καλύτερες δυνατές εμφανίσεις.
Αμφότεροι είχαν 0/5 σουτ εντός πεδιάς και δεν μπόρεσαν να απειλήσουν το καλάθι της ΠΓΔΜ από την περιφέρεια. Μπορεί στην άμυνα να τα πηγαίναμε καλά, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετή για να μας δώσει το προβάδισμα στο σκορ.
Οι Ζήσης και Μπουρούσης προσπαθούσαν για άλλη μια φορά να κάνουν τη διαφορά αλλά η γενική αστοχία της ομάδας είχαν δώσει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να ελπίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο. Όπως και έγινε...
Τα δεκάλεπτα: 18-16, 29-30, 48-50, 58-72
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 10 (10 ριμπ.), Ζήσης 9 (8 ριμπ.), Βασιλειάδης 3, Καλάθης 7, Φώτσης 16, Παπανικολάου 1, Μαυροειδής 1, Μπράμος, Κουφός 3, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6.

ΠΓΔΜ (Ντοκουζόφσκι): Ιλιέφσκι 6, Σοκόλοφ, ΜακΚάλεμπ 27, Β. Στογιανόφσκι, 3 Ντ. Στογιανόφσκι 3, Σιμονόφσκι, Γκετσέφσκι 11, Άντιτς 12 (8 ριμπ.), Τσεκόφσκι 11, Σαμαρτζίσκι.