Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Τρέχοντας… στην επόμενη φάση

Τρέχοντας… στην επόμενη φάση

Τη νίκη που την φέρνει αγκαλιά με την πρόκριση στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας πέτυχε η Εθνική με σκορ 71-55 επί του Μαυροβουνίου για την τέταρτη αγωνιστική του Γ’ ομίλου. Με εξαιρετική άμυνα και υποδειγματικό παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο, το αντιπροσωπευτικό
μας συγκρότημα «διέγραψε» το ματς με την ΠΓΔΜ, δείχνοντας να βρίσκει το στιλ που της ταιριάζει.

Ένα δεκάλεπτο (3ο) χρειάστηκαν για να «κλειδώσουν» το παιχνίδι οι παίκτες του Ηλία Ζούρου που πλέον περιμένουν νίκη της Κροατίας κόντρα στην Βοσνία για να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την πρόκριση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και τετραπλής ισοβαθμίας στον όμιλο που αφήνει εκτός το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Κορυφαίοι για την Ελλάδα οι Κουφός, Καλάθης, Φώτσης και Βασιλειάδης. Πολύ καλή άμυνα από τους διεθνείς που περιόρισαν Πέκοβιτς και Ντάσιτς στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης.

Στα άλλα ματς του Γ’ ομίλου, η ΠΓΔΜ νίκησε την Φινλανδία με 72-70. Στις 21:00 το Κροατία-Βοσνία.

Τη Δευτέρα (05/09, 18:00) κόντρα στην Κροατία η Εθνική δίνει το τελευταίο μάτς της πρώτης φάσης.


Το ματς


Την έκπληξη έκανε ο Ηλίας Ζούρος χρησιμοποιώντας διαφορετική πεντάδα από αυτή που χρησιμοποίησε στα προηγούμενα ματς. Έτσι στο ματς ξεκίνησαν οι Μπράμος, Ξανθόπουλος και Κουφός αντί των Καλάθη, Φώτση και Παπανικολάου, με τους Ζήσης και Μπουρούση να παραμένουν σταθεροί. Στσεπάνοβιτς και Κουκ έβαλαν δυνατά στο παιχνίδι το Μαυροβούνιο και με σερί 8-0 του έδωσαν πλεονέκτημα έξι πόντων (8-2). Ο σέντερ των Νάγκετς ήταν ο μοναδικός σκόρερ της Εθνικής στα πρώτα πέντε λεπτά της αναμέτρησης καθώς με έξι δικούς του πόντους, αλλά και με ένα τρίποντο του Φώτση η Ελλάδα πήρε το προβάδισμα (8-9). Ο Μπιέλιτσα με πέντε δικούς του πόντους έφερε την ομάδα του στο +4 (13-9) ενώ στη συνέχεια υπέπεσε σε φάουλ και μάλιστα αντιαθλητικό πάνω στον Παπανικολάου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε προβάδισμα το οποίο διατήρησε μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (18-21).

Καλύτερη άμυνα σε σχέση με το πρώτο μέρος έπαιξε η Εθνική περιορίζοντας τους παίκτες του Ράντονιτς στους δύο πόντους για περισσότερα από τέσσερα λεπτά. Επιθετικά όμως οι Έλληνες διεθνείς δεν είχαν καθαρό μυαλό. Το άναρχο παιχνίδι των παικτών του Ζούρου στην επίθεση δεν τους επέτρεψε να χτίσουν διαφορά. Ωστόσο κατάφεραν να διατηρήσουν προβάδισμα –έστω και με βραχεία κεφαλή- αρχικά με τους Βασιλειάδη και Καλάθη (20-26), στη συνέχεια με τους Μπράμο και Φώτση (26-30) και τελικά με τον Μπουρούση για το 30-32. Ο Κουκ είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει για το Μαυροβούνιο από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, αλλά ευστόχησε μόνο στη μία και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με σκορ 31-32.

Προβάδισμα με τον Ντάσιτς πήρε με την έναρξη του δεύτερου μέρους το Μαυροβούνιο η χαρά του όμως δεν κράτησε για πολύ αφού στην αμέσως επόμενη φάση το αστέρι του, Νίκολα Πέκοβιτς χρεώθηκε με το τρίτο του φάουλ. Η Εθνική ανέβασε ρυθμούς, έτρεξε στο ανοικτό γήπεδο και με μπροστάρη τον αρχηγό της, Αντώνη Φώτση, έκανε σερί 19-0 φτάνοντας στο +18 (33-51) και εξαφανίζοντας επιθετικά τους αντιπάλους της για περίπου επτά λεπτά! Στη μεγαλύτερη τιμή της έφτασε η διαφορά μισό λεπτό πριν την ολοκλήρωση των 30’ με γκολ φάουλ του Κώστα Κουφού (+19, 39-58). Μείωσε στην εκπνοή, σε 41-58, ο Μπιέλιτσα.

Στην προσπάθεια τους να γυρίσουν το ματς οι παίκτες του Ράντονιτς πίεσαν σε όλο το γήπεδο δημιουργώντας μικροπροβλήματα στην Εθνική η οποία ωστόσο βρήκε λύσεις στην επίθεση και δεν επέτρεψε στο Μαυροβούνιο να ελπίσει σε κάτι περισσότερο. Στη μέγιστη τιμή της έφτασε ο Ξανθόπουλος τη διαφορά (+21, 50-71) 30’’ πριν το τέλος. Το μόνο που κατάφεραν οι αντίπαλοι της στο χρόνο που απέμενε ήταν να μειώσουν με Μπορίσοφ και Ντραγκίσεβιτς σε 55-71.


Τα δεκάλεπτα: 18-21, 31-32, 41-58, 55-71

Μαυροβούνιο (Ράντονιτς): Γερέτιν 7, Κουκ 4, Μιχαΐλοβιτς, Μπάκιτς, Στσεπάνοβιτς 5, Ντάσιτς 2 Μπορίσοφ 6, Μπιέλιτσα 8, Ντραγκίτσεβιτς 4, Πέκοβιτς 15 (7 ριμπάουντ), Βράνιες, Βούτσεβιτς 4

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 2, Ζήσης 4, Βασιλειάδης 11 (3), Καλάθης 12 (6 ασίστ), Φώτσης 14 (5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 3, Μαυροειδής, Μπράμος 4 ( 9 ριμπάουντ), Κουφός 19 (4 κοψίματα), Σλούκας, Καϊμακόγλου.

http://www.sport-fm.gr/article/498713