Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Το Διαδίκτυο αλλάζει τον τρόπο της διαφήμισης

Τον τρόπο λειτουργίας και τη συμπεριφορά της αλλάζει άρδην η διαφημιστική βιομηχανία, καθώς προσανατολίζεται σε «ολοκληρωμένες» καμπάνιες με διαφοροποιημένο concept στον διαφημιστικό χωροχρόνο του Διαδικτύου και της τηλεόρασης.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της Nielsen (Key Media Questions) που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».
Το γεγονός οφείλεται, αφενός μεν στο ότι το 71% της παγκόσμιας
 κοινότητας κάνει χρήση και του Διαδικτύου και της τηλεόρασης, αφετέρου στο ότι το 59% παρακολουθεί πλέον τηλεόραση από τον υπολογιστή, κάνοντας interactive χρήση του τηλεοπτικού προγράμματος.
Ο καταναλωτής λοιπόν αποτελεί για τα ΜΜΕ «κινούμενο στόχο», καθώς η ιδιότητα του τηλεθεατή δεν ακυρώνει αυτή του διαδικτυακού επισκέπτη.
Μεταξύ άλλων η έρευνα περιλαμβάνει παραίνεση στους marketers να στοχεύσουν σε αποτελεσματικές καμπάνιες των brands μέσα από πλατφόρμες Μέσων συνολικά και όχι αποσπασματικά στα παραδοσιακά Μέσα ή το Διαδίκτυο.
Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών προχωρά και ταυτόχρονα η κρίση μειώνει τα διαφημιστικά budgets, με συνέπεια η ανάγκη για ολοκληρωμένες καμπάνιες να είναι πλέον επιτακτική.
Επιπροσθέτως, η αύξηση των κονδυλίων στο Διαδίκτυο και η ένταση της χρήσης των νέων Μέσων εκτοξεύουν τη δυναμική της ανάκλησης της διαφήμισης, όταν λαμβάνει υπόψη της το προϊόν ως brand και όχι ως μια ακόμη καμπάνια προσαρμοσμένη στην ταυτότητα του κάθε μέσου.
Οι αναλυτές της Nielsen ενθαρρύνουν τους διαφημιζόμενους να τοποθετούν τις καμπάνιες τους συνδυαστικά, προτείνοντας και ένα νέο εργαλείο μέτρησης της διαφημιστικής ενέργειας, το NetView panel.
To 28% των ενηλίκων και το 26% των νέων (15–34 ετών) online χρηστών δεν παρακολουθεί καθόλου διαφημίσεις στην τηλεόραση, ενώ το 7% ενδιαφέρεται για διαφημίσεις που μεταδίδονται και στα δύο μέσα, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 10% στις νεαρότερες ηλικίες.
Το μοντέλο μέτρησης που χρησιμοποιείται για τις συνδυασμένες διαφημίσεις σε τηλεόραση και Ιντερνετ καταγράφει αύξηση της απήχησης της καμπάνιας κατά 3,1%, όταν το Ιντερνετ έρχεται να ενισχύσει μια τηλεοπτική καμπάνια και κατά 2,3%, όταν γίνεται το αντίστροφο.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν και η τηλεόραση είναι ακόμα πολύ ισχυρή ως διαφημιστικό «όχημα», η online διαφήμιση έχει μεγαλύτερες επιτυχίες στην πώληση και μάλιστα στις offline αγορές.

http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/56706/allazei-o-tropos-diafhmishs