Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Οι φορολογικές αλλαγές που φέρνει ο νέος υπουργός Οικονομικών


Πέφτει από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο, ενώ στο 5% αυξάνει ο πλέον υψηλός συντελεστής για την έκτακτη εισφορά που θα αφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στους βουλευτές, στους δήμαρχους, περιφερειάρχες και υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Την πρόταση αυτή που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της ΚΤΕ Οικονομικών παρουσία του υπουργού Οικονομίας, φέρεται ότι
 αποδέχθηκε ο υπουργός Ευάγ. Βενιζέλος και την ανακοινώνει  μαζί με τα συνολικά μέτρα, σε συνέντευξη τύπου στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν πάντως στη συνεδρίαση από τον υπουργό Οικονομικών, από τη μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ θα εξαιρεθούν οι άνεργοι κάτω των 30 ετών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.
Για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης των εκπροσώπων της  τρόικας για την εξίσωσή του με τον φόρο για το πετρέλαιο κίνησης, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε την πρόταση  για 5% αύξηση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.
Για τη φορολογία των ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη μείωση του ατομικού αφορολόγητου στην ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα. Εκτιμάται ότι στις τελικές ανακοινώσεις του δεν θα περιλαμβάνεται το τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Για μία ακόμη φορά, από τις διαρρέουσες πληροφορίες, το  κλίμα δεν ήταν ήρεμο στην ΚΤΕ  Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με την κ. Βάσω Παπανδρέου να επαναλαμβάνει την άποψή της ότι «δεν υπάρχει ορίζοντας» και ότι η χώρα δεν «βγαίνει»,  αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισ. ευρώ τόκους τον χρόνο. Υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι συμφωνίες με τους δανειστές δεν είναι δυνατόν να κυρώνονται μόνο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, αλλά πρέπει να έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης φέρεται να αμφισβήτησε τη δυνατότητα είσπραξης των 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους και υπογράμμισε πως «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».
«Δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε», φέρεται να δήλωσε  ο βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης τονίζοντας ότι είναι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».
Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ενώ την κατάργηση του «πόθεν έσχες» ζήτησε  η Κατερίνα Μπατζελή.
 Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο κ. Βενιζέλος χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον προκάτοχό του άφησε να εννοηθεί ότι το πρώτο Μνημόνιο δεν λειτούργησε και ότι ακόμη και οι διορθωτικές αλλαγές που πρότεινε στους βουλευτές ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα. Επίσης, είπε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την τρόικα για ορισμένα μέτρα.
Υπογράμμισε επίσης ό κ. Βενιζέλος  ότι κάποιες από τις απαιτήσεις που τέθηκαν κατά τη συνάντηση του με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν να κάνουν όχι μόνο με το ελληνικό αλλά και το κοινοτικό Δίκαιο το οποίο προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες. Γι΄αυτό και ο ίδιος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι τους είπε πώς «αν θέλετε διαδικασίες εξπρές, να συμφωνήσετε και να ζητήσετε από την Κομισιόν να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους κοινοτικούς κανόνες».

http://www.eklogika.gr/news/5204