Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΣ του Κώστα ΠΑΣΣΑΡΗ μιλά ΣΤΟ psema.gr

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΒΙΤΗ

‘Να μου δίνει ο Θεός χρόνια για να μετανοώ’, είναι οι κουβέντες του Κώστα Πάσσαρη που μας μεταφέρει από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ρουμανία, όπου βρίσκεται, ο ιερέας που τον οδήγησε στην μετάνοια, ο αρχιμ. π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος,
ο γνωστός στους κύκλους της δικαιοσύνης ως ο «πατέρας των φυλακισμένων» . Ο π. Γερβάσιος μίλησε αποκλειστικά στο psema.gr για την τελευταία επίσκεψη, για να εξομολογήσει τον Κ. Πάσσαρη, αλλά και για το έργο της Διακονίας Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων «Η Οσία Ξένη» της οποίας ιδρυτής και προϊστάμενος είναι.
Συνέντευξη- επιμέλεια 
Χρήστος Κούρτης
Αφορμή της συνέντευξης στάθηκε η έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιεί η «Οσία Ξένη», με τίτλο «Υπηρετώντας τον άνθρωπο» που μπορεί κανείς να επισκεφτεί από τις 9 μέχρι τις 16 Απριλίου, στο κέντρο Πολιτισμού ‘Αλέξανδρος’, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη. 
Στα πλαίσια αυτά, ο π. Γερβάσιος μας αποκάλυψε πως ‘ο Κώστας παρουσιάζει αξιόλογη και θαυμαστή αλλαγή. Η ίδια η διοίκηση των φυλακών είπε πως φοβούνταν να τον πλησιάσουν και τώρα χάρη στις επισκέψεις μας όλοι θέλουν να τον συναντήσουν. Διαβάζει συναξάρια αγίων, φιλοκαλία, πατερικά κείμενα.  Χαρά πλημυρίζει το πρόσωπό του, γελούν και τα αυτιά του, όταν μας αντικρίζει. Σαν να γνωριζόμαστε χρόνια , μου λέει. Είναι η αγάπη του Χριστού μας, του απαντώ.  Χαρά γέμισε και το ανακαινισμένο κελλί του στην απομόνωση, στο οποίο τελέσαμε αγιασμό, και λες και έγινε πιο ανθρώπινο. Ο Κώστας είναι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται να φύγει από το σκοτεινό παρελθόν του προς ένα φωτεινό μέλλον, στηριζόμενο στην αγάπη του Χριστού.  Αγάπη που δεν γνώρισε, γιατί στην ηλικία των 5 ετών η μητέρα του τον εγκατέλειψε, για να παντρευτεί άλλον, ενώ ο πατέρας του βολόδερνε στα κύματα ως ναυτικός. Αυτά τα απωθημένα έβγαλε προς την κοινωνία. Γι’ αυτό και ο Πάσσαρης, τονίζει με έμφαση ο π. Γερβάσιος, δεν είναι δολοφόνος με πρόγραμμα, αλλά εκτόνωσε στην κοινωνία ό,τι του έλειπε. ‘Καλά να πάθω, μονολογεί ο ισοβίτης Πάσσαρης. Εύχομαι ο Θεός να μου δίνει χρόνια, για να μετανοώ για όσα έκανα. Γιατί έκοψα το νήμα της ζωής ανθρώπων,  που δεν ξέρω αν ολοκλήρωσαν την μετάνοιά τους’. Όνειρό του, πραγματοποιήσιμο ή μη ο Θεός το ξέρει, είναι να ενταχθεί κάποτε σε μία συνοδεία μοναχών στο Άγιον Όρος, μας ανέφερε ο π. Γερβάσιος.
Το έργο της Διακονίας Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων «Η Οσία Ξένη» ξεκίνησε το 1978 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας προσφέρει την  ελευθερία σε 13.800 άποροι κρατούμενοι με  δαπάνη 3.700.000 €, σε 80 χώρες, όπως  Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αιγύπτου, Αλβανίας, Η.Π.Α., Κογκό, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μεξικό, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ρουμανία, Ισραήλ. Κύπρο, Ουκρανία. Επίσης, παρέχει επιδόματα 300,00 ευρώ κάθε μήνα σε παιδιά απόρων κρατουμένων, που κρατούνται σε Φυλακές άλλων χωρών.

Αξίζει εδώ σημειωθεί ότι η Διακονία έχει τιμηθεί, στο πρόσωπο του π. Γερβασίου: 1) Δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών (1996 με Έπαινο. 2001 με Χαλκό μετάλλιο). 2) Δύο φορές από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (1992 Έπαινος 4300/1737/22-12-1992, 2001 Παράσημο του Απ. Παύλου Χρυσούς Σταυρός μετά Αστέρος). 3) Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (28-9-06). 4) Από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας-Ελληνική Ραδιοφωνία (Ε.Ρ.Α.) (5-12-2001 Βραβείο). 5) Από το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (2001 Έπαινος Εθελοντικής Προσφοράς). 6) Από την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος (2002 Ανώτατο Παράσημο Χρυσούς Σταυρός μετά τιμητικού Διπλώματος της Τοπικής Εκκλησίας). 7) Τιμητικές πλακέτες από Δήμους, Συλλόγους, Φυλακές, κ.λ.π., ενώ στο 2010 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ φιλανθρωπίας. Κορυφαία στιγμή για την προσπάθεια ήταν η βράβευση από τον ίδιο τον Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια (video).   
 Πως βλέπετε να προχωρά το έργο σας, τώρα με την κρίση, ρωτήσαμε τον πολιό και σεβάσμιο γέροντα Γερβάσιο.
Το απίθανο αυτό έργο το ευλογεί ο Θεός. Δεν μας άφησε ποτέ ούτε αυτός ούτε ο απλός λαός που μας στηρίζει με το υστέρημά του, για να μπορούμε να αποφυλακίζουμε εμείς. Αντίθετα οι πλούσιοι δεν συγκινούνται. Το χρήμα σκληραίνει την καρδιά. Με ρώτησε κάποτε κάποιος κρατούμενος με πόνο. Μα, καλά, γέροντα, δεν υπάρχει κάποιος πλούσιος να θέλει να πάει στον παράδεισο;  
Με όλα τα παραπάνω ήταν σχεδόν βέβαιο ότι στην έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας «Υπηρετώντας τον άνθρωπο» θα έδιναν το παρόν πλήθος ανθρώπων αλλά και επισήμων όπως ο Υπουργός Δικαιοσύνης που τόνισε πως είναι θαυμαστής του έργου του π. Γερβασίου και μάλιστα προσπαθεί να τον μιμηθεί με πρόσφατο νόμο που δεν αφήνει να εισάγονται στην φυλακή πολίτες με οικονομικές εκκρεμότητες. Ακόμη παραβρέθηκε και Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδης, που με παράπονο δήλωσε πως για 1000 ευρώ και βοηθώντας έναν συμπολίτη μας βρίσκεται πλέον έκπτωτος του αξιώματός του.
Ο π. Γερβάσιος στο κλείσιμο της εκδήλωσης κάλεσε τους παρευρισκομένους να ληστέψουν όλοι μαζί τον Παράδεισο όχι με γράμματα, μαχαίρια ή όπλα αλλά με την καρδιά, όπως ο Ληστής του Σταυρού. Για να κλείσει με το προσωπικό του σύνθημα είναι: «Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιασθούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο».

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο: http://www.diakonia-filakon.gr

www.psema.gr