Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Μουσικές παραστάσεις του Δ. Σαββόπουλου στη Θεσσαλονίκη

Καθώς… «τα παραμύθια της Τέχνης και της Πολιτικής έχουν πια τελειώσει» ο μέγας τραγουδοποιός των προηγούμενων γενεών Διονύσης Σαββόπουλος καταφεύγει στον Ησίοδο και τη Θεογονία του, καταφεύγει στα σύγχρονα παιδιά και τους λέει το παραμύθι από λίγο νωρίτερα. Από την αρχή του κόσμου, τη χρήση της φωτιάς, τη γέννηση του Χρόνου…
«Για να γίνει ο χρόνο καινούργιος» τιτλοφορείται η σειρά μουσικών παραστάσεων που δίνει ο Διονύσης Σαββόπουλος τα δύο Σαββατοκύριακα (9-10 και 16-17 Απριλίου) και στη Θεσσαλονίκη.
Μετά από σειρά παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο θέατρο «Ακροπόλ» της Αθήνας, ο τραγουδοποιός συνεχίζει και στη γενέτειρά του καλώντας τα παιδιά της πόλης - αλλά και όσους νοιώθουν παιδιά - «να πάψουν να είναι απλοί θεατές και να μπουν στην ιστορία ώστε να την κάνουν καινούργια».
«Επιχείρησα μια νέα αφήγηση ενός καταπληκτικού παραμυθιού για το πώς άρχισε ο κόσμος. Το νέο αυτό ρόλο του αφηγητή τον χρωστάω και τον αφιερώνω στα εγγόνια μου. Έτσι άρχισε αυτό το παραμύθι. Αφού εξάντλησα την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Κοντορεβιθούλη μέχρι τον Τζακ και τη φασολιά, ανέσυρα υλικό από την ελληνική μυθολογία τρέμοντας ως αφηγητής μήπως βαρεθούν τα παιδιά -που δεν καταλαβαίνουν από προσχήματα - με παρατήσουν και τρέξουν στα… Νιντέντο» έλεγε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζοντας το καινούργιο του πρόγραμμα.
Καθώς όμως πέρασαν σχεδόν 70 χρόνια από κείνο το «Δεκέμβρη του ΄44», και …» Τα πιο ωραία παραμύθια/ απ’ όσα μούχεις διηγηθεί/ Αχ είναι κείνα που μιλούσαν / για τα παιδιά που ΄χουν χαθεί» (Από το ομώνυμο τραγούδι του 1969 - από το δίσκο «Το περιβόλι του τρελού») ο Διονύσης Σαββόπουλος δεν απέφυγε ανάλογες ερωτήσεις απαντώντας πως: «Άλλο το παραμύθι της τέχνης και άλλο το παραμύθι της πολιτικής. Το παραμύθι της Τέχνης μας λέει ψέματα για να μας πει την αλήθεια. Όταν οι πολιτικοί καταφεύγουν στο παραμύθι προσπαθούν να συγκαλύψουν την αλήθεια. Το πρώτο παραμύθι (αυτό της τέχνης) μας χρειάζεται για να μας ανεβάζει και να μας απελευθερώνει το δεύτερο πάντα θα μας μειώνει και σ' αυτό το παραμύθι πρέπει κάποιος να πει επιτέλους φτάνει. Όσο για μένα; Τα είπα πολύ νωρίτερα. Όταν έπρεπε. Η τέχνη προβλέπει. Τώρα; Τώρα χρειάζεται κοινός νους».
Την παράσταση σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικωφ, ενώ μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο εμφανίζονται οι μουσικοί Σταύρος Λάντσιας και Γιώτης Κιουρτσόγλου.
Τα εισιτήρια στοιχίζουν 50, 40, 30 και 24 ευρώ ενώ στους μαθητές και φοιτητές παρέχεται έκπτωση 50% επί των παραπάνω τιμών.

Πηγή... http://www.newpost.gr/politismos-psixagogia/item/36172-%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%94-%CE%A3%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7