Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Επιτέλους αποζημιώσεις για το «πράσινο σκουλήκι»

 Λίγα εικοσιτετράωρα απέμειναν, έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, κατά την διάρκεια του οποίου, αναμένετε να ανακοινωθεί το πακέτο των αποζημιώσεων για τους βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι. Την ανακοίνωση που εδώ και μήνες αναμένουν εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί, , πρόκειται να κάνει ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Θεσσαλία, όπου θα παρευρεθεί στον εορτασμό του Κιλελέρ.

Υπενθυμίζουμε, ότι αρχικά ο υπουργός σε άτυπη συνέντευξη Τύπου, είχε κάνει γνωστό στους δημοσιογράφους ότι πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των αποζημιώσεων για το πράσινο σκουλήκι θα ήταν η 8η Μαρτίου. Ωστόσο φαίνεται ότι τελικά αποφασίστηκε οι αποζημιώσεις να ανακοινωθούν στο Κιλελέρ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το συνολικό ποσό έχει οριστικοποιηθεί και οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βαρύτητα στους παραγωγούς που έχουν μεγάλο ποσοστό ζημιάς. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν στους παραγωγούς ως το τέλος Ιουνίου.
«Ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί τα τεκταινόμενα»
Σε παλαιότερη συνέντευξη του, στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Θ.Σαρρής ερωτηθείς για το θέμα των αποζημιώσεων  είχε δηλώσει ότι ο οργανισμός παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην βαμβακοκαλλιέργεια όλο το έτος με αποτέλεσμα να είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει ποιο κομμάτι της ζημιάς οφείλεται στο πράσινο σκουλήκι και ποιο στην βροχόπτωση.
«Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τις παραδόσεις που έχουν γίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με αρκετά μεγάλη ασφάλεια τι κομμάτι αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ και τι όχι. Αυτό θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της εμπορικής περιόδου παράδοσης που ολοκληρώνεται στις 18 Φεβρουαρίου». Στην καταληκτική ημερομηνία της 18ης Φεβρουαρίου είχε αναφερθεί σε ομιλία του στην Βουλή και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. κ. Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι «ήμασταν σχεδόν έτοιμοι και ολοκληρώναμε και ήρθε ο νομός Τρικάλων και ζήτησε 15 μέρες ακόμη για να παραδώσουν βαμβάκι. Και είπα εγώ 18 Φεβρουαρίου, σε μια εβδομάδα, να τελειώσει η συγκομιδή».