Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ξεκάθαρη θέση από την Πολιτεία για το μέλλον της Βιομηχανίας Ζάχαρης ζητούν οι εργαζόμενοι όλων των εργοστασίων


Αμεση και ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της τευτλοκαλλιέργειας μετά την απόφαση της ATEbank να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών της Βιομηχανίας, ζητούν οι εργαζόμενοι από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές των περιοχών όπου λειτουργούν τα εργοστάσια.

Συγκεκριμένα η Διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων έδωσε στη δημοσιότητα τη παρακάτω ανακοίνωση με τα αιτήματά τους:
«Την Τρίτη 1/3/2011 μας προσκάλεσε η Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. και μας ανακοίνωσε την πρόθεση του Μεγαλομετόχου (Α.Τ.Ε.) να προβεί στην πώληση των μετοχών που η ίδια κατέχει (82,07%) χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών.

Εμείς σι εργαζόμενοι θεωρούμε απαράδεκτη την στάση και συμπεριφορά του Διοικητή της Α.Τ.Ε. όσο και της Διοίκησης της βιομηχανίας, οι οποίοι χωρίς να σκεφτούν ότι διαχειρίζονται την τύχη της μεγαλύτερης και μοναδικής γεωργικής βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας και χωρίς να αναλογισθούν τις συνέπειες, που αυτό θα έχει στην ήδη δοκιμαζόμενη γεωργία, αλλά και με τον φόβο της εγκατάλειψης και του οικονομικού μαρασμού σε περιοχές που δραστηριοποιείται η βιομηχανία με τα εργοστάσια της και κάποια από αυτά που λειτουργούν σε περιοχές νευραλγικής εθνικής σημασίας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο αξιότιμος κύριος Διοικητής προφανώς δρα από μόνος του, διότι σας επισυνάπτουμε επίσημη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έγινε σε απάντηση επερώτησης του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. του Νομού Σερρών και στην οποία συγκεκριμένα απάντησε ο κύριος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ως εξής-. (Δεν υφίσταται κανένα θέμα πώλησης της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. από την Αγροτική Τράπεζα σε άλλη τράπεζα ή εταιρεία).

Θεωρούμε ότι αυτή η δήλωση αποτελεί δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος τυγχάνει να είναι και επίλεκτο μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν μπορούμε να πιστέψουμε την απόφαση του κυρίου Διοικητή της Α.Τ.Ε. ο οποίος είναι τεχνοκράτης και προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Μπορούμε να συμπεράνουμε με λύπη μας ότι ο κύριος Διοικητής είναι και ιδιοκτήτης της Αγροτικής Τράπεζας, αφού εμείς πιστεύαμε μέχρι τώρα ότι η Α.Τ.Ε. είναι η τράπεζα του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της αγροτιάς και τον έλεγχο της τον έχει αποκλειστικά και μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΖΗΤΑΜΕ άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από τον κύριο Σκανδαλίδη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Α Τροφίμων εάν τα όσα απάντησε και δεσμεύτηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αληθινά? Δηλαδή είναι αληθινό το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, και την διατήρηση των εργοστασίων και ενκατακλείδι της ύπαρξης της Γεωργίας και της παραγωγικής δραστηριότητας αυτής ώστε να μην υπάρξει μαρασμός στην ήδη δοκιμαζόμενη από ανεργία Βόρεια Ελλάδα;
Εμείς οι εργαζόμενοι κα ιδιαίτερα οι πιο παλιοί που χτίσαμε πέτρα-πέτρα τα εργοστάσια των ακριτικών περιοχών, που μεγαλώσαμε και ανδρωθήκαμε μέσα α’ αυτήν την ιστορική εταιρεία, η οποία σημειωτέον προσέφερε τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία του τόπου, καλούμε τον Πρωθυπουργό, τα Πολιτικά Κόμματα και ιδιαίτερα τους Βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές αυτές, να ταχθούν στο πλευρό μας και να πάρουν ξεκάθαρη θέση, εάν συμφωνούν σ’ αυτό το ανοσιούργημα που σχεδιάζει η Διοίκηση της Α.Τ.Ε.»

Συνάντηση εργαζομένων της ΕΒΖ Πλατέος με Επιμελητήριο και Δήμαρχο Βέροιας
Ο Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Πλατέος, Σταύρος Κασίζογλου, επεσήμανε ότι η απόφαση της ΑΤΕ να κοινοποιήσει την πρόθεση πώλησης της ΕΒΖ λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου σποράς των τεύτλων (ουσιαστικά από 1/3), καταδίκασε ουσιαστικά τη φετινή παραγωγή και άρα τη λειτουργία των εργοστασίων της εταιρίας, απαξιώνοντάς τα.

Κατά τον ίδιο, στο εργοστάσιο του Πλατέος απασχολούνται περίπου 135 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ το εποχικό προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 500 άτομα, γεγονός που καταδεικνύει πόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων επηρεάζουν οι εξελίξεις.

Ο κ. Κασίζογλου δήλωσε χθες βράδυ στο «Λαό» ότι οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Επιχείρησης να αναλάβει ο ίδιος το ρίσκο της λειτουργίας του εργοστασίου.

Να σημειώσουμε ότι οι εκπρόσωποι του συλλόγου Πλατέος θα συναντηθούν στις 13.30 σήμερα το μεσημέρι με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ενώ στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα έχουν αντίστοιχη συνάντηση με τη δήμαρχο Βεροίας, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις στην ΕΒΖ.


http://www.laosver.gr/news/local/30589.html