Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανασκαλνώντας:ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΝ

Μία ακόμη "επίκαιρη" ανάρτηση από το παρελθόν!!! και το βιβλίο του Γιώργου Τσαμπούρη που αναφέρεται σε σχολική γιορτή των παιδιών του Γυμνασίου,για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1955...για να θυμούνται οι παλιότεροι...και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

Εντός ατμοσφαίρας εθνικής εξάρσεως εδόθη την παρελθούσαν Κυριακήν μετ' εξαιρετικής επιτυχίας ωραία τταράστασις υπό των μαθητών του Γυμνασίου μας με το ττατριωτικόν έργον «Τα Σουλιωτόπουλα δεν πέθαναν».

Η εκτεταμένη αίθουσα του σχολείου ήτο καλλιτεχνικώς διακοσμημένη με τα εθνικά χρώματα και τας ανηρτημένος εικόνας των ενδόξων ηρώων του 1821, η δε σκηνή ήτο θεαματικώτατα φιλοτεχνημένη υττό των μαθητών του Γυμνασίου, τη επιβλέψει των καθηγητών. Της παραστάσεως προηγήθη ολιγόλογος ομιλία του διευθυντού του Γυμνασίου I. Τσέλιου, όστις ηυχαρίστησε τους τιμήσαντας την εορτήν και ακολούθως η χορωδία του Γυμνασίου έψαλε το τροπάριον «Τη Υπερμάχω», μεθ' ό έλαβεν χώραν ομιλία υπό του τελειοφοίτου μαθητού Αντ. Μπαρμποπούλου, καθ' ην εξήρθη η ιστορία της εθνικής μας εορτής και δη η δράσις των Σουλιωτών ως προδρόμων της Επαναστάσεως. Εν συνεχεία ηκολούθησεν η εκτέλεσις του έργου, εις το οποίον επρωταγωνίσθησαν οι μαθηταί Π. Τζουνόπουλος, Α. Αστεριού, Γ. Παπάς και Ν. Θεοδωρίδης και αι μαθήτριαι Φ. Παπαδοπούλου, Ε. Πατηνέα και Α. Λατινοπούλου, οίτινες ενσάρκωσαν το πνεύμα των Σουλιωτών και Σουλιωτισών προκαλέσαντες τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των θεατών. Επίσης συμμετέσχον και οι μαθηταί Μπαραλιάκος, Τραούδας, Μελιτζάνας, Συρόπουλος, Σολοποτιάς, Χαρίτωνος, και Γαϊτανάκης και αι μαθήτριαι Κατεργάρη, Καρελή, Καζαντζή Παπαϊωάννου και Αστεριού, υποδυθέντες εξαίρετα τους ρόλους των. Κατά την διάρκειαν του έργου οι πολυπληθείς θεαταί έζησαν στιγμάς εθνικής εντάσεως και υπερηφάνειας καθώς εξετυλίσσοντο από σκηνής αι φάσεις των ηρωικών αγώνων των Σουλιωτών. Η εορτή διεποικίλθη και υπό μουσικού προγράμματος, το οποίον εξετελέσθη με ακρίβειαν υπό της ορχήστρας του Γυμνασίου μας, η οποία απέσπασε τον θαυμασμόν απάντων. Την τελετήν εποίκιλαν επίσης άσματα εκ μέρους της χορωδίας , η οποία κατέθέλξε τους πάντας. Εις αυτήν παρέστησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οίτινες απεχώρησαν με τας καλυτέρας των εντυπώσεων συγχαίροντες το διδακτικόν προσωπικόν του Γυμνασίου διά την οργάνωσιν και επιτυχία ν της εορτής.


«Το Φως» 6/4/55

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΡΗΣ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΙΑΣ