clip_filelist.xml">
Αντί για συγχωνεύσεις, προαγωγές!
* ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΧΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
* ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ, Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
Αρνητικοί σε οποιαδήποτε συζήτηση περί συγχωνεύσεων εμφανίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των διευθυντών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στον δήμο Δίου-Ολύμπου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στο Λιτόχωρο, με την παρουσία του προϊσταμένου του 2ου γραφείου της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας.
Για το ίδιο θέμα, συνάντηση έγινε και στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.
Αφορμή για τις συναντήσεις αυτές στάθηκε σχετική επιστολή της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, προς τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου (και ευρύτερα προς τους δημάρχους της Πιερίας και της χώρας), στην οποία επιστολή η υφυπουργός κάνει λόγο για συνενώσεις και ιδρύσεις σχολικών μονάδων.
Η συνάντηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Η συνάντηση της πρωτοβάθμιας για τον δήμο Δίου-Ολύμπου έγινε με την παρουσία του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου, της αρμόδιας αντιδημάρχου Μαρίας Τσιμήτρη, της προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο. Σοφίας Νούλα και της αντιπροέδρου Σοφίας Ζουρζούρα, του προϊσταμένου του 2ου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γιργωλά, της σχολικής συμβούλου προσχολικής αγωγής κ. Βασιλικής Βασίλα, καθώς και διευθυντών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου
Μιλώντας στην έναρξη της συνάντησης ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, αφού ευχαρίστησε όλους και όλες για την παρουσία τους ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί.
«Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε με ανθρώπους της εκπαίδευσης και μάλιστα της πρωτοβάθμιας, διότι από σας ξεκινάει το «α» και το «ω». Έτσι κι αλλιώς θα κάναμε μια συνάντηση αλλά η συνάντηση αυτή επιταχύνθηκε από το υπουργείο παιδείας σχετικά με τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν», είπε ο κ. Παπαθανασίου.
Και συνέχισε: «Η άποψή μας, ως τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, οι εκπαιδευτικοί γενικά, οι οποίοι ζουν και γνωρίζουν το πρόβλημα.
Εμείς, στην ουσία, θα εφαρμόσουμε αυτά τα οποία εσείς θα προτείνετε. Διότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα αλλά και εσείς είστε οι μάχιμοι. Άλλο να κάνεις πολιτική χαρακωμάτων και άλλο να κάνεις πολιτική υψηλής στρατηγικής. Υπάρχει διαφορά μεγάλη», τόνισε.
Κλείνοντας δε την τοποθέτησή του σημείωσε: «Με τον προϊστάμενο (του 2ου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) είχαμε μια συζήτηση προχθές και πήραμε την πρωτοβουλία γι αυτή τη συνάντηση μεταξύ των διευθυντών των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, διότι πιστεύουμε ότι εσείς προφανώς έχετε γίνει οι δέκτες αυτών των οποίων συμβαίνουν μέσα στο σχολικό γίγνεσθαι. Κι εδώ θα αποτυπωθούν κάποιες απόψεις για να δούμε το πώς θα πορευτούμε».
Οι προτάσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησε ο προϊστάμενος κ. Γιργωλάς, η αντιδήμαρχος κ. Τσιμήτρη, η σχολική σύμβουλος κ. Βασίλα, καθώς επίσης και όλοι οι διευθυντές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων εντός των ορίων του δήμου Δίου – Ολύμπου οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Οι περισσότεροι διευθυντές δημοτικών σχολείων ζήτησαν να παραμείνουν οι σχολικές μονάδες όπως έχουν και μάλιστα να παραμείνουν ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει κάμψη παιδιών, καθώς σημείωσαν ότι την ερχόμενη περίοδο αναμένεται είσοδος σημαντικού αριθμού παιδιών από νηπιαγωγεία της περιοχής.
Επιπλέον, κάποιοι εξ αυτών προχώρησαν και σε δηλώσεις με αρνητικό περιεχόμενο εναντίον της «φιλοσοφίας» της εγκυκλίου ή άλλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σε περίπτωση συγχωνεύσεων «θα ερημώσουν τα χωριά».
Ο προϊστάμενος κ. Γιργωλάς κατέγραψε τις απόψεις των διευθυντών σχολικών μονάδων, άφησε όμως να εννοηθεί ότι το υπουργείο παιδείας δεν αποκλείεται ακόμη και να πάρει τις δικές του αποφάσεις και μάλιστα με αυτόματο τρόπο.
Προαγωγές σχολείων
Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από τον δήμο Δίου - Ολύμπου, προτάθηκε όλες οι σχολικές μονάδες να παραμείνουν ως έχουν ενώ σε πέντε δημοτικά σχολεία προτάθηκε να γίνουν προαγωγές και συγκεκριμένα στο 1ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου (από 6θέσιο σε 7θέσιο), στο 2ο δημοτικό σχολείο Λεπτοκαρυάς (από 6θέσιο σε 7θέσιο), στο σχολείο Καρίτσας (από 8θέσιο σε 9θέσιο), στο σχολείο Νέας Εφέσου (από 6θέσιο σε 7θέσιο) και τέλος στο δημοτικό σχολείο του Πλαταμώνα (από 9θέσιο σε 10θέσιο).
Σχετικά με την απόφαση του δήμου Δίου-Ολύμπου, τη Δευτέρα 14/2 ενημερώθηκε ο διευθυντής της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας κ. Αστέριος Κρίτογλου.
Η συνάντηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Για το ζήτημα των συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων σε γυμνάσια και λύκεια του δήμου Δίου-Ολύμπου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας τη Δευτέρα 14/2 με τη συμμετοχή του διευθυντή της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γιάννη Καζταρίδη, της αντιδημάρχου παιδείας Δίου-Ολύμπου Μαρίας Τσιμήτρη, της προέδρου της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης δήμου Δίου-Ολύμπου (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο.) Σοφίας Νούλα καθώς και της αντιπροέδρου Σοφίας Ζουρζούρα.
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Καζταρίδη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση επί του θέματος και κατατέθηκε η απόφαση του δήμου Δίου-Ολύμπου σύμφωνα με την οποία όλες οι σχολικές μονάδες στον δήμο θα παραμείνουν ως έχουν. Με την απόφαση αυτή συμφώνησε και η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, απόφαση που αναμένεται να σταλεί στο υπουργείο παιδείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόντες στην ίδια συνάντηση ήταν αντιπρόσωποι και των άλλων δύο δήμων της Πιερίας, σύμβουλοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ΠΥΣΔΕ και της ΕΛΜΕ.