Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ημερίδα για τη δυσλεξία στη Λάρισα


Η δυσλεξία δεν θεραπεύεται αλλά μπορεί να βελτιωθεί, επεσήμαναν ειδικοί, στο πλαίσιο ημερίδας για τις μαθησιακές δυσκολίες που διοργανώθηκε, στη Λάρισα, από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Θεσσαλίας και την Εταιρία Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος.

Στη διάρκεια της ημερίδας, καθηγητές πανεπιστημίων και εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο κομμάτι της ειδικής αγωγής, τόνισαν ότι πλέον οι ειδικοί επιστήμονες εστιάζουν σε νέα μοντέλα διαφοροποιημένης εκπαίδευσης, τόσο μέσα στην τάξη, όσο και μέσα στο σπίτι, για να μπορούν τα παιδιά να ξεπεράσουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικού τμήματος ειδικής αγωγής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Φίλιππος Βλάχος, αναπτύσσοντας το θέμα « Είναι όλα τα παιδιά με δυσλεξία ίδια;» τόνισε: «σαφώς και όχι. Κάθε παιδί παρουσιάζει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Άλλα προβλήματα έχει ένα παιδί με μαθησιακή δυσκολία στο γραπτό λόγο, άλλα έχει κάποιο με κινητικά προβλήματα και άλλα κάποιο με θέματα αντίληψης ή εστίασης και προσοχής».

Το σημείο που θα πρέπει να εστιάσει ο γονέας ή το δάσκαλος, σημείωσε ο κ. Βλάχος είναι, αφού εντοπιστεί το πρόβλημα, η διαφορετική μεταχείριση του συγκεκριμένου παιδιού έναντι των άλλων, είτε μέσα στη τάξη είτε μέσα στην οικογένεια του.

Στο μοντέλο διαφοροποιημένης εκπαίδευσης, στο οποίο θα πρέπει να κινείται πλέον το σύγχρονο σχολείο, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ιωαννίνων, Σπύρος Σούλης, τονίζοντας ότι «αν ο εικοστός αιώνας αφορούσε στο μέσο όρο της σχολικής τάξης, ο εικοστός πρώτος είναι ο αιώνας που θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ειδικοί στην εξατομίκευση του προβλήματος. Και βάσει αυτών των δεδομένων θα πρέπει να προσαρμοστεί το σχολείο στις ανάγκες του μαθητή».

Άλλη σημαντική παράμετρος του προβλήματος των μαθησιακών δυσκολιών, που τονίστηκε στην ημερίδα, είναι και οι κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων αυτών και κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μία κοινωνική δραστηριότητα.

Ο Ιωάννης Αγαλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τόνισε ότι το παιδί που έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, σαφώς και μπορεί να σταθεί σε κάποια κοινωνική δεξιότητα, αρκεί να το κάνει με τις κατάλληλες τεχνικές. Δηλαδή, η διδασκαλία που θα έχει προηγηθεί να λάβει υπόψη της τον τρόπο που λαμβάνουν τις κοινωνικές πληροφορίες αυτά τα άτομα, να εκτιμήσει λεκτικές και μη λεκτικές πληροφορίες που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρίας ειδικής παιδαγωγικής Ελλάδος, Καθηγητής, Εμμ. Κολιάδης, μίλησε για την ενδεδειγμένη διδασκαλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για τον καθολικό σχεδιασμό του, που είναι, όπως είπε, η προσέγγιση της διδακτέας ύλης του υλικού και του περιεχομένου, κατά τέτοιο τρόπο που να επωφελούνται άνθρωποι με διαφορετικά μαθησιακά στυλ χωρίς προσαρμογές και εκ των προτέρων τροποποιήσεις.

Μετά το πέρας των βασικών εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι ανέπτυξαν όλους τους τρόπους προσέγγισης, αλλά και ουσιαστικής βελτίωσης του προβλήματος .

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, Χρ. Λιάπης, ο οποίος τόνισε ότι η ειδική αγωγή χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια και πολιτική βούληση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εκπαίδευση αλλά και η νέα Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Θεσσαλίας, Απ. Κουτρουμπέλης.


Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=251843&cid=4