Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Δωρεάν Τεστ Παπ για όλες τις γυναίκες άνω των 15 ετών στο νοσοκομείο Κατερίνης.


Από τη Δευτέρα και για ολόκληρη την εβδομάδα έως τις 31 Ιανουαρίου θα γίνονται δωρεάν τεστ Παπανικολάου για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική.

Στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας συμμετέχει και το νοσοκομείο Κατερίνης, όπως ανακοίνωσε από την Κατερίνη ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ζηλίδης, με τον διοικητή του νοσοκομείου Αστέριο Φαρμάκη.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 3ΗΣ ΥΠΕ

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ κ. Ζηλίδης, η καμπάνια αυτή έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει του ανθρώπους, και συγκεκριμένα τις γυναίκες που κινδυνεύουν από το νόσημα γιατί μπορεί να επιτύχει ένα εντυπωσιακά σημαντικό αποτέλεσμα.

"Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου μπορεί να μειώσει τα κρούσματα και τους θανάτους από τη νόσο έως 93%. Δηλαδή διαθέτουμε τις δυνατότητες επιστημονικά , και ουσιαστικά να εκμηδενίσουμε το νόσημα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα μας έχει πετύχει μια σημαντική μείωση του νοσήματος αυτού αλλά παρόλα αυτά παραμένει ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και επομένως έχουμε πάρα πολλούς λόγους να θέλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για το σκοπό αυτό".

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Ζηλίδης, το νοσοκομείο Κατερίνης μολονότι ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 3 μήνες είναι μέσα στην προσπάθεια αυτή, και συνεχάρη το διοικητή και τους γιατρούς της μαιευτικής κλινικής και του κυτταρολογικού εργαστηρίου για την συμβολή τους. Η εξέταση μπορεί να γίνεται καθημερινά κατά τις ώρες 12 μέχρι τις 2.

"Είναι μια προσπάθεια η οποία ξεκινά το υπουργείο μέσα σε όλη τη στενότητα, σε όλη τη δυσχέρεια που υπάρχει με δωρεάν συμμετοχή ή δυνατόν χωρίς ραντεβού για να διευκολυνθούν οι πολίτες και να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη η πρόσβαση των γυναικών στην πρόληψη, και στα πλαίσια της στενότητας που υπάρχει και μάλιστα των ιδιαίτερων δυσκολιών ενός νέου νοσοκομείου που τώρα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα του. Είναι κάτι που είναι αξιομνημόνευτο, για αυτό είμαι εδώ. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει των συγχαρητηρίων και για τους γιατρούς και για την διοίκηση του νοσοκομείου".

Ο διοικητής της 3η ΥΠΕ κάλεσε τις γυναίκες από 15 χρονών και πάνω να ανταποκριθούν ενώ κάλεσε και τους γυναικολόγους της πόλης που όπως είπε ήταν πάντα ευαισθητοποιημένοι, να συμμετέχουν στην καμπάνια αυτή. "Είναι μια προσπάθεια του υπουργείου Υγείας που καλύπτει όλο το χώρο, όχι μόνο του νοσοκομείου, όλο το χώρο της υγείας. Είναι μια θετική προσπάθεια και το υπουργείο μέσα στους ασφυκτικούς οικονομικούς στόχους που πρέπει να εκπληρώσει, προσπαθεί και βρίσκει τρόπους να αναπτύξει θετικές πολιτικές για την υγεία των πολιτών".

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Σύμφωνα με τον κ. Ζηλίδη σε λίγες μέρες θ ανακοινωθεί το σύνολο της στρατηγικής ενάντια στον καρκίνο και αυτή η βδομάδα που ξεκινά είναι το πρώτο βήμα αυτού του εθνικού σχεδίου.

Η προσπάθεια αυτή όπως σημείωσε μπορεί να είναι η αφετηρία κάποιων πραγμάτων που θα έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων. Θα αποκαταστήσουν ενδεχομένως ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο σύστημα υγείας στους γιατρούς και στους πολίτες. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου όπως υπογράμμισε ο διοικητής της 3η ΥΠΕ, δίνουν πρόσθετες εγγυήσεις ότι αυτή σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να εμπεδωθεί και να προχωρήσει περισσότερο.

"Η επιτυχία στο σύστημα υγείας έχει ως προϋπόθεση την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις υπηρεσίες υγείας και στους πολίτες και πρέπει να κάνουμε και οι δυο ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να καμαρώσουμε ακόμη περισσότερο για αυτό το νοσοκομείο που με μεγάλη προσπάθεια όλων και του προσωπικού, έχει μπει σε λειτουργία με ένα πολύ φιλόδοξο τρόπο, είναι επταπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο και όμως είναι το ίδιο προσωπικό που καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται".

Πηγή. Πιερικοί Αντίλαλοι