Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

To... χριστουγεννιάτικο bazaar!

Του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Εν μέσω χαλεπών καιρών οι διοικήσεις των ομάδων καλούνται να ενισχύσουν τα ρόστερ τους, αφενός για να διορθώσουν τα... κακώς κείμενα με τις επιλογές του καλοκαιριού, αφετέρου για να προσθέσουν βάθος στις ομάδες τους. Και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις για το... θεαθήναι.


Όπως και να ‘χει πάντως, όλο και κάτι θα κινηθεί τον Γενάρη με την εγχώρια αγορά να έχει αρκετές ενδαφέρουσες περιπτώσεις. Δεν είναι λίγα τα hot ονόματα από την Superleague που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των «μεγάλων» και όσο φτάνουμε προς το επίσημο άνοιγμα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ολοένα και θα «φουντώνουν» τα σενάρια περί μετακινήσεων.


Παραδοσιακά ο Πανιώνιος αποτελεί έναν από τους πλέον «αγαπημένους» προορισμούς των «μεγάλων» για την μεταγραφική τους ενίσχυση και η χειμερινή μεταγραφική περίοδος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.


Ο αρχηγός των «κυανέρυθρων», Γιάννης Μανιάτης, είναι ένας εξ αυτών. Ο άσος των Νεοσμυρνιωτών, που μπορεί να χαρακτηριστεί κι ως... πασπαρτού, καθώς μπορεί να παίξει τόσο ως δεξί μπακ, όσο και ως χαφ πολιορκείται από Ολυμπιακό και ΑΕΚ.


Άλλος ένας παίκτης από την Πλατεία που έχει τραβήξει τα βλέμματα είναι ο Μπερνάρ Κουμορτζί. Ο υψηλόσωμος χαφ του Πανιώνιου αποτελεί μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού, ο οποίος μελετά ζεστά το θέμα του Γκανέζου μέσου και δεν αποκλείεται να κινηθεί για την απόκτησή του.


Άλλη μια ομάδα που έχει... λαβράκια είναι η Καβάλα. Οι «Αργοναύτες» που διάγουν και φέτος εξαιρετική πορεία, διαθέτουν στο ρόστερ τους παίκτες που κάθε ομάδα θα τους ήθελε στο δυναμικό της. Ετσι λοιπόν, ο Ντουγκλάο που δεσπόζει στην άμυνα αποτελεί στόχο του Παναθηναϊκού.


Οσον αφορά στον Τζαμέλ Αμπντούν, ο Αλγερινός που είναι και κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου, καθώς έχει γεννηθεί στην Γαλλία αποτελεί ίσως το πιο hot όνομα της φετινής μεταγραφικής περιόδου.


Για την απόκτησή του ερίζουν Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ενώ και σύλλογοι του εξωτερικού έχουν κάνει διευρενητικές επαφές με τους Αργοναύτες για τον 24χρονο μέσο που δεσπόζει στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής της ομάδας του.


Ο Ματίας Ντεγκρά του Αστέρα Τρίπολης κι ο Ντίμι Κωνσταντόπουλος της Κέρκυρας είναι οι δυο κίπερ που τα ονόματά τους έχουν παίξει για ΑΕΚ και «αιώνιους», αντίστοιχα.


Στα υπ’ όψιν υπάρχει πάντα κι ο Απόστολος Βέλλιος. Ο στράικερ του Ηρακλή σύμφωνα με τα όσα έχουν ακουστεί από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, οδεύει προς λιμάνι μεριά, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό και η ΑΕΚ φαίνεται να έχει μπει στο κόλπο της απόκτησής του.


Οσο περνούν οι μέρες ολοένα και περισσότερα ονόματα θα ακούγονται, όμως πάντα στις μεταγραφικές περιόδους θα πρέπει να κρατάμε... μικρό καλάθι, καθώς ναι μεν μπορεί να υπάρχει όντως ενδιαφέρον για κάποιους παίκτες, όμως σε πολλές περιπτώσεις παραμένει σε επίπεδο διερευνητικών επαφών.

Ωστόσο, σε δυο βδομάδες όλα θα ξεκαθαρίσουν, καθώς θα ανοίξει κι επίσημα η περίοδος των μεταγραφών. Απομένει να δούμε ποιες όντως έχουν βάσει και ποιες βγαίνουν προς τα έξω απλά και μόνο για να κάνουν ντόρο...

Τι παίζει στην Ευρώπη

Μεταγραφές όμως, δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί η χειμερινή περίοδος να είναι πιο υποτονική, ωστόσο, οι μεγάλοι σύλλογοι της Γηραιάς Ηπείρου δεν σταματούν ποτέ να εμπορεύονται ποδοσφαιριστές, καθώς η σύγχρονη ποδοσφαιρική βιομηχανία επιτάσσει νέες χορηγίες, νέες φανέλες, νέα ινδάλματα και γενικότερα νέους πόλους έλξης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα, θέλει... την μισή Ευρώπη! Ο Εντιν Τζέκο της Βόλφσμπουργκ, ο Ούγκο Αλμέιδα της Βέρντερ, ο Λούκας Μπάριος της Ντόρτμουντ, είναι μόνο αυτοί που θέλει ο Ζοσέ Μουρίνιο από Μπουντεσλίγκα μεριά. Ο Πορτογάλος έχει στο στόχαστρο και τον Χαβιέ Ερνάντες της Γιουνάιτεντ, δίνει τον Μπενζεμά για τον Γκαέλ Κλισί της Αρσεναλ, ενώ δεν θα έλεγε όχι και στον αγαπημένο του από την κοινή τους θητεία στην Ιντερ, Ντιέγκο Μιλίτο... Προσφάτως μπήκαν στη λίστα και οι Τέβες, Λουκάκου και Νέλσον Βαλντές... Αβυσσος η ψυχή του Special One...

Η πρώην του Πορτογάλου και πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ κινείται σε ρηχά νερά... Για παράδειγμα ο νεαρός Λουκ Καστάινιος της Φέγενορντ, ο Ζοάο Ρέις της Λουλετάνο κι ο Αντρέα Ρανόκια της Τζένοα είναι ορισμένοι από τους παίκτες που είναι στα... αζήτητα κι ευελπιστεί να πιάσει... λαβράκι.

Η Μπάγερν Μονάχου ψάχνεται για τον τερματοφύλακα της Μπορντό, Μανουέλ Καρασό, όπως και για τον αμυντικό της Τζένοα, Ντομένικο Κρισίτο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει τον αντικαταστάτη του Εντουιν Φαν ντερ Σάαρ κι αυτός ενδέχεται να είναι ο Γερμανός διεθνής κίπερ, Μανουέλ Νόιερ για τον οποίο ενδιαφέρονται ζεστά και οι Βαυαροί. Οι «κόκκινοι διάβολοι» εξετάζουν και την περίπτωση του Χοακίν, για τον οποίο ο Φέργκι στάζει μέλι.

Η Γιουβέντους εξετάζει τις περιπτώσεις των Ιβαν Ράκιτιτς (σ.σ.: έχει ακουστεί και για τον Παναθηναϊκό) Λισάνδρο Λόπες και Καρίμ Μπενζεμά.

Τα λεφτά υπάρχουν στην Σίτι, η οποία θέλει την... μισή Μπαρτσελόνα, Ινιέστα και Ντάνι Αλβες, τον Γκάρεθ Μπέιλ της Τότεναμ και τον Φαν Μπόμελ... Κι ακόμα έχουμε 26 Δεκέμβρη...


Πηγή: http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10485&subid=2&pubid=100172665