Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Σχολείο Σφεντάμης

Λάγιος Απόστολος
Δημοσιογράφος

Εγκαινιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 2010 από τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο της Σφενδάμης και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που κατασκεύασε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας και παρέδωσε στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους κατοίκους του χωριού.
Με το έργο, προϋπολογισμού 175.000 ευρώ, το σχολείο απέκτησε και πάλι την παλαιά του αίγλη, καθώς έγινε αποκάλυψη της πέτρινης όψης που είχε το κτίριο από το 1929 και είχε καλυφθεί με νεότερη παρέμβαση, ενώ κατασκευάστηκε μία αίθουσα 125 τ.μ. στον πρώτο όροφο, η οποία θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των εκδηλώσεων του σχολείου αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων και των συλλογικών φορέων του δημοτικού διαμερίσματος.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων που έγιναν στη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ο Νομάρχης Πιερίας τόνισε ότι είναι σημαντικό να κλείνει κανείς τη θητεία του παραδίδοντας ένα ακόμη έργο που έχει να κάνει με την παιδεία, σημειώνοντας ότι η καλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στην παιδεία και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, με την οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι με αντίστοιχα έργα εκτός από τους εκπαιδευτικούς στόχους επιτυγχάνεται και η ανάδειξη της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πιερίας, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη παρέμβαση που έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αιγινίου όπου αποκαλύφθηκε και σε εκείνο το ιστορικό κτίριο η παλαιά λιθοδομή.
Ο Νομάρχης πρόσθεσε ότι οι πρόγονοί μας είχαν το μεράκι να κρατούν το ελληνικό χρώμα και την παράδοση στην αρχιτεκτονική τους και ανέφερε ότι με την λιθοδομή αναδεικνύεται και η τοπική ιστορία και η παράδοση των κατοίκων της Σφενδάμης, ενώ θα αποφεύγεται μελλοντικά το κόστος συντήρησης, καθώς στο κτίριο δεν θα απαιτείται εξωτερικός ελαιοχρωματισμός.