Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Φτου και βγαίνω!

Μετά τις σχεδόν 400.000 έγγραφα που αφορούσαν στην παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στον Αφγανιστάν από το 2001 και δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks προ λίγων μόλις μηνών, ήρθε και νέο κύμα ανάρτησης εγγράφων δια της ιδίας οδού. Ένα δεύτερο πακέτο αμερικανικών εγγράφων, μυστικών στην πλειονότητά τους, δόθηκε στη δημοσιότητα και η κίνηση αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών εγγράφων που έγινε ποτέ. Τα 251.287 αυτά έγγραφα περιλαμβάνουν την αλληλογραφία των αμερικανικών πρεσβειών από 250 χώρες ανά τον κόσμο. Τα 50.000 από αυτά, δηλαδή περίπου το 20%, αφορούν στη διακυβέρνηση Ομπάμα, ενώ το 40,5% αυτών χαρακτηρίζονται ως απόρρητα. Σημειωτέον πως το 6% των εγγράφων φέρει την ένδειξη «μυστικό» και περίπου 4.333 φέρουν διαβάθμιση «NOFORN», κάτι που σημαίνει ότι ξένες χώρες δε θα πρέπει ποτέ να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά. Μέσα στο σωρό υπάρχουν έγγραφα που αφορούν έμμεσα τη χώρα μας, καθώς αναφέρονται στις σχέσεις μας και τα ανοικτά προβλήματα που υφίστανται με την ΠΓΔΜ αλλά και την Τουρκία (δε νομίζω να εξεπλάγη κανείς!). Η νέα αυτή μαζική διαρροή εγγράφων έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στους συμμάχους τους, ενώ δεν έλειψαν και δηλώσεις εκ μέρους Αμερικανών Αξιωματούχων πως η ιστοσελίδα Wikileaks, θέτει σε κίνδυνο πολλές ζωές (των ιδρυτών της πρωτίστως, φανταζόμαστε!).

Αναμφίβολα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα: Στην πραγματικότητα του «φτου και βγαίνω» και ο σώζων εαυτό σωθήτω. Και από τη μεριά του Wikileaks και από αυτή των ΗΠΑ… Αν κάποτε είχε καθιερωθεί ως πάγια τακτική η διαβάθμιση και η προστασία από «ανοίκεια» βλέμματα εγγράφων που κρίνονται ως «άκρως απόρρητα» για λόγους εθνικής ασφαλείας και σε κάποια από αυτά επιτρέπονταν η πρόσβαση, συνήθως μέσα από μακροχρόνιες και επίπονες διαδικασίες που θα έπρεπε να διαβεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, υπήρχε ωστόσο η δυνατότητα αποχαρακτηρισμού των (περισσοτέρων από αυτά) εγγράφων μετά από χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 30 έως 50 έτη, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ιστορικών του μέλλοντος, των μελετητών, κλπ. Φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει άρδην. Πλέον, σωρεία εγγράφων διοχετεύονται στους υπεύθυνους της ιστοσελίδας Wikileaks και μέσω αυτής δημοσιοποιούνται στους πάντες. Μάλιστα, γι’ αυτή την τελευταία φουρνιά εγγράφων, οι υπεύθυνοι της Wikileaks ενημέρωσαν μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες όπως οι El Pais, Le Monde, Speigel, Guardian και οι New York Times. Με την τροπή που τείνουν να πάρουν τα πράγματα, είναι σίγουρο ότι βαδίζουμε προς ένα διαφορετικό τρόπο με τον οποίο θα ασκείται πλέον η διεθνής διπλωματία, καθώς πρακτικά κανένα έγγραφο δε θα θεωρείται ασφαλές. Όσο για τις απειλές που εκτοξεύονται εκ μέρους κυρίως των αμερικανικών αρχών προς τους υπευθύνους της ιστοσελίδας Wikileaks, δύο πράγματα μπορούμε να συμπεράνουμε: πρώτον, ότι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως και σε βάθος τη δύναμη του διαδικτύου και του παγκόσμιου υπολογιστικού και δεύτερον, ότι μπορούν να ξεπεράσουν σε γραφικότητα, ακόμα και τον Δημήτρη Μαρούδα!

Τι εστί Μαρούδας; Υπουργός Τύπου και Πληροφοριών του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1980, ο οποίος δήλωνε με πλήρη παρρησία πως στην περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να ιδρύσει ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και να εκπέμπει σήμα στην ελληνική επικράτεια μέσω τεχνητού δορυφόρου, ο ίδιος θα καταρρίψει τον δορυφόρο!!! Τρέμε Mega, τρέμε Wikileaks… φτου και ξανα-βγαίνει ο «Μαρούδας»!!!

Νόρα Ράλλη
Δημοσιογράφος