Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Και το όνομα αυτού... "Δημοκρατική Συμμαχία"

Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκινά τη δική της πορεία με φιλοδοξία πως θα καταφέρει εκεί όπου απέτυχαν όλοι όσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό φορέα, που θα αγγίζει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Το όνομα του νέου σχηματισμού, όπως ανακοινώθηκε, πριν από λίγο, είναι "Δημοκρατική Συμμαχία".

Προσδοκία της είναι να διαψεύσει τον Ευάγγελο Αβέρωφ, που έχει επί τρεις δεκαετίες σημαδέψει την ελληνική Δεξιά με τη ρήση «το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος!..».

Πολύ ήταν αυτοί που το επιχείρησαν πριν από την κ. Μπακογιάννη και δεν τα κατάφεραν. Παρόλα αυτά, η ίδια θεωρεί ότι οι κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες είναι, πλέον, διαφορετικές και ώριμες και οι πολίτες, επίσης, για να υποδεχτούν ένα νέο φορέα.

«Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να τη βάλουμε πάνω από την πολιτική. Αρνούμαστε να παραδοθούμε στην κρίση. Όλα τα χρόνια στραβά αρμενίζαμε. Είμαστε εκφραστές της Ελλάδας που θέλει και μπορεί, της Ελλάδας που θα γεμίζει με περηφάνεια τους Έλληνες και θα προκαλέι σεβασμό στους ξένους». Με τα λόγια αυτά η Ντ. Μπακογιάννη έδωσε το πρώτο στίγμα του νέου κόμματος.

Μίλησε για μύθους, τους οποίους το πολιτικό σύστημα δημιούργησε και συντήρησε από τη μεταπολίτευση και τους οποίους η κρίση "γκρέμισε", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Πιο συγκεκριμένα:

- Δεν χρεωκοπούμε, αλλά τελικά χρεωκοπήσαμε

- Ότι μπορούμε να ζούμε με δανεικά, αλλά τελικά πρέπει να τα πληρώσουμε

- Δημιουργήσαμε στρατιές δημοσίων υπαλλήλων, αλλά οι θέσεις αποδείχθηκαν επισφαλείς

- Θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, άσχετα με το τι γίνεται γύρω μας

Επίσης καυτηρίασε τις κομματικές ηγεσίες που δίνουν υποσχέσεις και κρύβουν την αλήθεια, αλλά η κοινωνία στις τελευταίες εκλογές τους γύρισε την πλάτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσωπικές της πολιτικές επιτυχίες, σαν βουλευτής Ευρυτανίας, δήμαρχος Αθηναίων και υπουργός Εξωτερικών.


Το λογότυπο του νέου κόμματος της Ντ. Μπακογιάννη

Δεν αποποιήθηκε το παρελθόν της όσον αφορά τη ΝΔ, λέγοντας ότι θα είναι πάντα στην καρδιά της, στοχεύοντας στους Νεοδημοκράτες, ΟΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες.

Για τη στήριξή της στο μνημόνιο, δήλωσε ότι το έκανε για να μη χρωκοπήσει η χώρα, αν και διαφωνεί με πολλές από τις πολιτικές του, ενώ χαρακτήρισε δημαγωγούς και λαϊκιστές όσους κραυγάζουν εναντίον του.

Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τις ανεύθυνες δηλώσεις, τις καθυστερήσεις, τις λάθος πολιτικές, τον λαϊκισμό, τονίζοντας ότι διαπραγματεύθηκε με λάθος τρόπο το μνημόνιο και "χτύπησε" τους μισθούς χωρίς να μειώσει τις δαπάνες των ΔΕΚΟ.

Στο στόχαστρό της βρέθηκαν επίσης η Αριστερά και η Δεξιά, που, όπως υποστήριξε, αναμασούν συνταγές χωρίς λύσεις και με παλιά εργαλεία θέλουν να δώσουν απαντήσεις σε καινούργια ερωτήματα.

Προσπαθώντας να προσεγγίσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων χαρακτήρισε τη "Δημοκρατική Συμμαχία" κεντρομώλο δύναμη, ανοιχτή σε νέες ιδέες και συνεργασίες.

Οι βασικές αξίες της "Δημοκρατικής Συμμαχίας"

- Ελευθερία

-Κοινωνική ισονομία

-Κοινωνική ασφάλεια

- Δικαιοσύνη

- Συνοχή και αλληλεγγύη

- Παιδεία και Πολιτισμός

- Απελευθέρωση της πολιτικής ζωής από λαϊκισμό και δημαγωγία

Αναφερόμενη στις βασικές πολιτικές, έκανε λόγο για μείωση της φορολογίας, μείωση δημοσίων υπαλλήλων με ταυτόχρονη αύξηση μισθών, χτύπημα της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, εξασφάλισης δημόσιας υγείας, αναβάθμιση Παιδείας,καινοτόμο και εξωστρεφή γεωργία.

Τέλος ανακοίνωσε πως τον ερχόμενο Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ανοιχτό συνέδριο του νέου κόμματος.

Στην εκδήλωση, το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Καραγκούνης, ο πρώην βουλευτής Πειραιά και υπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης, ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, και ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ας σημειωθεί ότι οι τρεις τελευταίοι φέρονται να έχουν ήδη προσχωρήσει στο νέο σχηματισμό.

Πηγή:http://www.newsday.gr/article/4150/kai-onoma-autou-demokratike-summahia