Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Επιδοτούνται οι λέβητες βιομάζας

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Οι καυστήρες/λέβητες βιομάζας με χρήση πέλετς, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας για τις περιοχές που επιτρέπεται η εγκατάστασή τους περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δράσεις του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον". Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Στρατάκη, σχετικά με την επιδότηση λεβήτων βιομάζας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει τα εξής: Στο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", ανάμεσα στις επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται: "Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα /λέβητα με καινούργιο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, ΑΠΕ (πχ καυστήρας βιομάζας, γεωθερμική αντλία θερμότητας, ηλιοθερμική αντλία κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)".

Oι καυστήρες/λέβητες βιομάζας με χρήση pellets, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας για τις περιοχές που επιτρέπεται η εγκατάστασή τους, περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δράσεις του προγράμματος.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ λαμβάνοντας υπόψη αφενός τον εθνικό στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο και αφετέρου την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, εξετάζει δράση για την παροχή ενισχύσεων σε επιχειρήσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα που θα περιλαμβάνει και την τεχνολογική κατηγορία επενδύσεων που αξιοποιεί τη βιομάζα-βιοαέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας.
Τελευταία ανανέωση ( 10.11.10-10:40 )

Πηγή: http://www.agronews.gr/content/view/61873/37/lang,el/