Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι ευχάριστες εκπλήξεις του Γυμνασίου Κολινδρού

Γράφει ο Α.Π. Τερζής

Σε μια εποχή έντονης παρακμής και απαξίωσης ιδεών, εννοιών, συμβολισμών και επετείων, υπάρχουν και κάποιοι "αμετανόητοι" που επιμένουν, όχι απλά να θυμίζουν κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα - άθλους, που Έλληνες επιτέλεσαν, σε πολύ κρίσιμες μάλιστα στιγμές για την ανθρωπότητα, αλλά να τα "υπενθυμίζουν" σε ειδικές σχολικές γιορτές, με ένα πρόγραμμα μάλιστα μοναδικά πρωτότυπο και γιορταστικό.Η ευχάριστη αυτή έκπληξη προέρχεται πάλι από το Σύλλογο Καθηγητών του Γυμνασίου Κολινδρού και τη Γυμνασιάρχη του κα Ελλάδα Τουμάζου. Εξάλλου το Γυμνάσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια, πρωτοτυπεί και πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που μας εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα ευχάριστα.

Οι θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων ετών στο ανοιχτό θέατρο του Δήμου Κολινδρού, με τα έργα "Ξύπνα Βασίλη..." και "Υπάρχει και φιλότιμο...", απέδειξαν, με πανηγυρικό τρόπο, τις προσπάθειες και το έργο του Συλλόγου των καθηγητών όσο και τη θετική ανταπόκριση, το φιλότιμο και το μεράκι των μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι ταυτόχρονα ανέδειξαν και το υποκριτικό ταλέντο τους.

Η σημερινή ευχάριστη έκπληξη αφορά τη φετινή σχολική γιορτή για την επέτειο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940. το έπος του '40 και η θυσία των Ελλήνων ηρώων ανέτρεψαν τους υπολογισμούς και σχεδιασμούς του άξονα, σε μια μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, όχι μονάχα για μας τους Έλληνες, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο.

Η τόσο τιμητική για μένα προσωπική πρόσκληση του Γυμνασίου Κολινδρού ειλικρινά πολύ με συγκλόνισε. Όχι τόσο γιατί ήταν προσωπική, όσο για το περιεχόμενο του εορταστικού προγράμματος, το οποίο και παραθέτω:

1. Ομιλία από την αντιπρόεδρο της εφορεία εθελοντών νοσηλευτικής του ελληνικού ερυθρού σταυρού Κατερίνης κα Ιωάννα Τσίπη με θέμα "Η προσφορά του ελληνικού ερυθρού σταυρού στον πόλεμο του 1940".

2. Ομιλία από την ολυμπιονίκη και τομεάρχη εθελοντισμού του ελληνικού ερυθρού σταυρού κα Βούλα Πατουλίδου.

3. Θα παραστούν και προφανώς θα χαιρετίσουν την εκδήλωση οι κυρίες Χρυσούλα Χρυσικού, πρόεδρος της εφορείας εθελοντών νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ. Κατερίνης και η Χρυσούλα Ράπτη, νοσηλεύτρια - εκπαιδεύτρια του τομέα νοσηλευτικής Ε.Ε.Σ. Κατερίνης.

Όμως, το πιο σημαντικό, πολύ αξιέπαινο και μοναδικά πρωτότυπο σημείο του γιορταστικού αυτού προγράμματος, που για πρώτη φορά συμβαίνει, είναι η παρουσία τριών εν ζωή ηρώων του έπους του '40, κατοίκων Κολινδρού, που πολέμησαν τον επιδρομέα - κατακτητή! Ενώ, λοιπόν, φαίνεται πως αγνοήθηκαν οι πολεμιστές - ήρωες αυτοί για 70 ολόκληρα χρόνια, κάποιοι τους ανέσυραν από τη λήθη και τους τοποθέτησαν στο τιμητικό βάθρο που δικαιούνταν. Εύγε!

Αξίζουν το σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας οι Αλέξανδρος Βουρδιας, Αθανάσιος Καραματσούκης και Δημήτριος Παπουτσής και πρέπει ακόμη να τιμούμε κι αυτούς που αυτόκλητοι, με την παρόρμηση του χρέους προς την ατομική τους αξιοπρέπεια προς την πατρίδα, αυτούς που θεώρησαν την κοινή υπόθεση χρέος τους και ανέλαβαν στους ώμους τους το μεγάλο βάρος να προμαχήσουν, στον αγώνα για τα ιδανικά της πατρίδας και τους Έθνους.

Αυτούς κι αυτούς τιμούμε σήμερα, μαζί με 'κείνους του έπους του '40. και τους τιμούμε όλους. Τους επώνυμους και τους ανώνυμους. Κι αυτούς που ζουν ακόμη ανάμεσά μας κι αυτούς που χάθηκαν στα σκοτεινά χρόνια της κατοχής. Γιατί, χάρις σ' αυτήν τη θυσία, αυτών που προτίμησαν τον κίνδυνο από τον εφησυχασμό, ξαναβγαίνει μέσα από τα ερείπια και τους τάφους άτρωτη η ελληνική λευτεριά.

Όμως, πολλοί πιστεύουν πως, ό,τι οι Έλληνες κερδίζουν στον καιρό του πολέμου, το χάνουν στον καιρό της ειρήνης. Γιατί άραγε;

Αλλά και η αναφορά με κεντρικό θέμα τον εορτασμό "Η προσφορά του Ε.Ε.Σ. στον πόλεμο του 1940", νομίζω πως συμβαίνει για πρώτη φορά. Η εθνική αυτή τιμητική αναφορά στην προσφορά και τη θυσία των μελών του Ε.Ε.Σ. στο έπος του '40 αποτελούσε χρέος των επιζώντων. Διότι η προσφορά αυτή ήταν τόσο σημαντική και τεράστια στην έκβαση του πολέμου εκείνου, που δεν είναι καθόλου εύκολο να αποτιμηθεί.

Συγχαρητήρια στους εκτελεστές της ξεχωριστής αυτής γιορτής που θα γίνει την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010 στις 9.30 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Κολινδρού.

Εύγε σ' όλους σας. Ευχές για μιμητές.

πηγή : Πιερικοί Αντίλαλοι
27.10.2010 Ελεύθερο Βήμα