Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Δήμος Κατερίνης: Ενθουσιασμός, παιδική δημιουργία και γνώση στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού

Μια θεματική αποστολή εξερεύνησης φέρνουν εις πέρας με την συνδρομή βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων και με μέσο εξερεύνησης: τη ζωγραφική, το θέατρο, τη
φωτογραφία, την ραπτική κ.ά.  τα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, που πλημμυρίζουν καθημερινά τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης και Κορινού αντίστοιχα. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης είναι από τους λίγους ανά την Ελλάδα Δήμους, ο οποίος έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Καλοκαιρινή Εκστρατεία  (15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου), για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016», της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) δύο δημοτικές βιβλιοθήκες (Κατερίνης –Κορινού).


Στην Κατερίνη, τις ημέρες που διανύθηκαν τα παιδιά όπως τα ίδια επισημαίνουν με ενθουσιασμό: «….είδαμε με την καρδιά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια, μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά». Με την συνδρομή των εθελοντών αναγνώστηκε το παραμύθι «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ». Μέσα από την αρχιτεκτονική «κτίστηκε» η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, ενώ τα παιδιά δημιούργησαν του δικούς τους  πλανήτες! Επιπλέον, μεταξύ άλλων διάβασαν τα παραμύθια «Το σκιάχτρο που ήθελε να ταξιδέψει» και τα «Ταξίδια στη μυθολογία»,  χαρτογράφησαν την πορεία του σκιάχτρου και με την κίνηση περιπλανήθηκαν στις εικόνες του βιβλίου! 


Στον Κορινό, με αποστολή «ένα φτερό» τα παιδιά διάβασαν ινδιάνικους μύθους, έγιναν ινδιάνοι δύο διαφορετικών χωριών, κινήθηκαν ως ινδιάνοι και συνομίλησαν μουσικά!!!!

«Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, στο Δήμο μας, ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα και μέρος της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εργαστήκαμε συντονισμένα με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση σε χρόνο ρεκόρ των εγγραφών των παιδιών, τα οποία με την καθοριστική συμβολή των εθελοντών μας πρωταγωνιστούν σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι που αναδεικνύει δεινούς εξερευνητές» σημειώνει σε δήλωσή της, η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου.


Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοτική βιβλιοθήκη Κορινού, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού  Φωτεινή Καρασερίδου: «παρακαλούνται οι γονείς, προκειμένου το κάθε παιδί να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε δράσεις του προγράμματος, να επικοινωνούν για κράτηση των θέσεων που απομένουν, στο τηλ. της Δημοτικής βιβλιοθήκης Κορινού -  2351 350 919 καθημερινά ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 π.μ. έως 12μ. και Δευτέρα απόγευμα 17:00 έως 20:00».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr.


Φέτος στην Κατερίνη, στον Κορινό, καθώς και στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν. Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.